Republikon: Erősödött a Fidesz áprilisban

2021. április 30. 12:58

A felmérés szerint ismét a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt.

2021. április 30. 12:58
null

Úgy tűnik, a Fidesz kommunikációja és az oltási kampány segített pozitívra fordítani a párt támogatottsági mérlegét, és a Jobbik is enyhén erősödni tudott áprilisban – derül ki a Republikon Intézet friss kutatásából, amelyről a Telex számolt be.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 19–23 között, a felmérés nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív.

A kutatás szerint áprilisban a Fidesz–KDNP támogatottsága a korábbi csökkenés után kismértékben növekedett, két százalékponttal a teljes népesség (31%), és egy ponttal a pártválasztók (46%) körében. A teljes népességben márciusban még fej fej mellett (9%) állt a három legerősebb ellenzéki párt, ez áprilisra némileg változott: a DK stagnált 9 százalékon, míg a Momentum vesztett egy százalékpontot (8%), a Jobbik pedig tovább erősödött (10%). Az MSZP változatlanul 6, az MKKP, az LMP, és a Mi Hazánk pedig 1-1 százalékos támogatottsággal bírt áprilisban a teljes népességben.

A Fidesznél 2, illetve 1 százalékpontos növekedést figyelhetünk meg a teljes népesség és a pártválasztók körében, az elemzés szerint ez a sikeres kommunikációs kampánynak és az oltási programnak, illetve az azzal kapcsolatos kommunikációnak tudható be. A Závecz Research is a Fidesz enyhe erősödését mérte áprilisban, mint ahogy arról mi is beszámoltunk.

Az ellenzéken belül is kisebb mozgás volt tapasztalható: csökkenésnek indult a Momentum, és a pártválasztók körében a DK támogatottsága is, ezzel párhuzamosan pedig

erősödött a Jobbik, amely így a legnépszerűbb ellenzéki párttá vált – 2018 után ismét.

„Mindemellett az ellenzéken belül az erőviszonyok nagyságrendileg nem sokat változtak, két különálló blokk alakult ki, négy, nagyjából hasonló támogatottságú középpárt (Jobbik, DK, Momentum, MSZP) és négy tartósan jelen lévő, de kitörni egyelőre nem tudó kisebb párt (Párbeszéd, LMP, MKKP, Mi Hazánk)” – írja a Telex.

A Republikon mérése alapján úgy lehet összefoglalni a mostani belpolitikai helyzetet, hogy a hatpárti ellenzéki összefogásra többen szavaznának, mint a kormánypártra, a teljes népesség körében 35-31 százalék, a pártválasztók esetében pedig 52-46 százalék az ellenzék előnye a mérés szerint.

A kutatásban rákérdeztek a választási részvételre, itt is érdekes eredmények jöttek ki: a megkérdezettek 71 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, elmenne-e szavazni, ha most vasárnap tartanák a választásokat, további 11 százalék pedig valószínűsítette ezt. 10 százaléknyian vannak, akik biztosan nem mennének el most vasárnap. Ha ezek az arányok kitartanának a választásokig, akkor bőven megdőlhet az eddigi részvételi rekord (2002: 70,5-73,5 százalék).

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2021.02.22-i ülésnapján elfogadott "Az Egységes Szanálási Rendszerhez kapcsolódó kormányközi megállapodás módosításáról szóló megállapodás kihirdetéséről" szóló törvény zárószavazása az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 28-án. MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. május 02. 10:15
Nem is csodálkozom, hogy erősödött a fidesz, hiszen már egyre biztosabb, hogy a Gyurcsány család hatalomra készül. Figyeljék meg miután bejelentik Dovrev indulását a választásokon a fidesz 2-3 %-s fog erősödni és elhúz az ellenzék előtt. Gyurcsány kezelhetetlen, javíthatatlan örűlt akinek köszönhetjük Orbánt és az elmúlt 10 évet és a következő 20-at ! Már számomra biztos, hogy Orbán szándékosan nem engedte annó, hogy Gyurcsányt börtönbe zárják, mart akkor mártírt csinált volna belőle és akkor bármi is lehetett volna. De így, hogy hagyta békén egy kezelhető biztos, ellenzéket féken tartó figurát nyert, aki biztositja számára a korlátlan idejű hatalmat !
flesh ripper
2021. április 30. 19:03
Erősített a Republikon.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. április 30. 16:25
Ki szavaz a Moslékra??? Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ezt be merészelte volna vallani. El nem tudom képtelni még azt sem, hogy ezek a népirtó bűnözők egyáltalán a parlamentbe újból bejussanak, nem hogy még nyerjenek... Hát mit kell tenniük, hogy az idióta híveik felébredjenek? Ha majd az elvtársak lángszóróval tenyésztik őket, akkor esetleg a fejükhöz kapnak? Megint Gyurcsány-dúlás kell nekik???
EMM195
2021. április 30. 15:30
A 10%-os "legerősebb" ellenzéki Jobbik az nagyon jó... Semmire nem elég, csak arra, hogy a többit felpaprikázza, fúrják csak egymást. Állítom, hogy a kormánypártiaknak el kell menni szavazni a moslékosok előválasztásán és mindenhol a Jobbikra szavazni. Így lehet az igazán veszélyeseket kiiktatni. Vagy valaki szerint Jakab sikerrel lehetne a moslék miniszterelnök-jelöltje? Na ne... Nos, ezt kellene elérni. Hogy ő legyen és minden dk-s, szoci, lmp, nyomentum, Feri és Klára kénytelen legyen rá szavazni Orbán ellenében. Ez az egyetlen jó stratégia, amiben a kormánypártiak tudnának segíteni a Fidesznek a következő választáshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!