Az SZFE kancellárja a jogszabályok betartását kéri a külföldi egyetemektől

2021. április 07. 07:58

Szarka Gábor szerint a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak.

2021. április 07. 07:58

Szarka Gábor levelet készül írni annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek elvben készek átvenni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) lázadó évfolyamait, értesült a Magyar Nemzet. Ebben a kancellár felhívja a figyelmet, hogy sérti az SZFE érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat is, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül „oktatást” folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki. A rektorokhoz és intézményi szenátusokhoz címzett levélben Szarka Gábor leszögezi, hogy a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak.

A színművészeti egyetem átalakítása ellen fellépőkből létrejött Freeszfe Egyesület trükkös diplomamentő akciót talált ki, hogy azok a tüntető diákok is megszerezhessék a vágyott egyetemi végzettséget, akik a modellváltás miatt nem akarnak a továbbiakban az SZFE-n tanulni. Számukra a Freeszfe-vel partnerségre lépő külföldi egyetemek jelenthetnék a menekülőutat.

Eddig 14 osztály átigazolásáról egyeztek meg öt különböző európai egyetemmel.

Az oktatás továbbra is itthon, a régi tanáraikkal zajlana, a diákok anélkül lesznek külföldi egyetemek hallgatói, hogy az intézményeknek lenne hazánkban campusa. Ugyanakkor a Freeszfe nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, külföldi partnerei pedig még nem kértek engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy akkreditált képzést folytathassanak nálunk. Az átjelentkezéshez ráadásul a diákoknak is igazolást kellene kérniük az SZFE-től.

Fotó: Szarka Gábor kancellár a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épületben, a Duna TV egykori székházában 2021. január 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. április 07. 13:19
''a diákok anélkül lesznek külföldi egyetemek hallgatói, hogy az intézményeknek lenne hazánkban campusa'' Nem új trükk. Soros helyében én levédetném a módszert ''külföldi diploma gyártás hazai oktatással'' címen, oszt fizethetnék a jogdíjat érte
pitypang1125
2021. április 07. 10:06
Azt hitték a kis hülyék hogy érdemi tanulás nélkül kaphatnak külföldi egyetemektől Magyar diplomát? Ezek hülyébbek mint gondoltam.
nebulo15
2021. április 07. 09:55
Láttam a bizonyos dokumentum filmet, nekem is alkalmam volt 5 évet eltölteni egy hazai egyetemen, de ilyen csöves bandával még elvétve sem tudtam találkozni az öt év alatt. Ez a banda, élen az autista fejű HÖK főnökkel járjon akárhány évet "külföldi egyetemekre" egy komoly színházi élményt nem fog tudni adni a nézőinek. Egy míves nyelvezetű darabot raccsolva nem lehet előadni, a hangjuk egy nagyobb színházi teret nem tudna betölteni, már az első sorban is alig hallhatók lennének. (Ezzel a problémával jó pár ifjú titán előadásán volt alkalmam szembesülni.) Haszontalan bandáért nem kár, ha máshol rontják a levegőt.
NTLLK
2021. április 07. 09:20
Már meg is szerkesztettem magamnak egy filmrendező diplomát. Most kiküldöm pecsétért és már jelentkezem is a Magyar Filmintézetnél egy "Alinsky Forradalma" című hatalmas filmeposz támogatásáért! Szerintem menni fog!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!