Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Másodszor is nekifut a Csomolungmának az asztmás magyar sportoló

2021. március 30. 16:15

Neszmélyi Emil szerdán indul Katmanduba, hogy másodszor is, ám ezúttal a déli oldalról, megmássza a Mount Everestet.

2021. március 30. 16:15
null

A budapesti ügyvéd 2016. május 20-án ért fel a 8848 méter magas Mount Everestre. Ő az első magyar, aki az északi, sokak által nehezebbnek tartott oldalról jutott fel a csúcsra.

Az asztmás extrémsportoló oxigénpalackkal mászta meg a hegyet, öt asztmás rohamot küzdött le mászás közben.    

Neszmélyi Emil az elmúlt öt esztendőben felért hét kontinens hét legmagasabb csúcsára, azaz teljesítette a hegymászók egyik legnagyobb kihívását a Seven Summit sorozatot, ráadásul mindkét változatát, amelyben szintén első volt a magyarok között.    

Eredeti tervei szerint egy évvel ezelőtt utazott volna Nepálba, hogy a déli oldalról is meghódítsa a Mount Everestet, de a koronavírus-járvány közbeszólt.    

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, hogy öt hónappal ezelőtt állt neki a közvetlen felkészülésnek és korábban még soha nem volt ilyen jó állapotban. A legnagyobb nehézségét a terep újdonsága, elsősorban az életveszélyes Khumbu-jégesés és az asztmája okozhatja, hiszen extrém magasságban már jóval nehezebben kap levegőt az egészséges ember is. Emiatt oxigénpalackkal mászik majd nyolcezer méter fölött.    

Neszmélyi Emil hisz a fenntartható hegymászásban

A 45 éves hegymászó Katmanduban csatlakozik egy nemzetközi expedícióhoz, amelynek tagjaival közösen jutnak majd el négy-öt nap alatt az alaptáborba a szükséges adminisztráció és egy PCR-teszt után.    

Neszmélyi Emil olyan expedíciót keresett, amely kifejezetten betartja a fenntartható mászás szabályait, vagyis

nemcsak a saját tevékenységükből keletkezett hulladékot hozzák le,

hanem a korábban mások által otthagyott szemét közül is igyekeznek annyit lehozni, amennyit csak tudnak. Ez azért is fontos, mert az Everest-expedíciók az elmúlt évtizedekben rengeteg szemetet halmoztak fel a hegyen és bár az utóbbi években javult a helyzet, még most is rengeteg van belőle.    

Április közepétől kezdődhetnek meg az akklimatizációs mászások, a csúcstámadás várhatóan május közepe és június első hete közé esik majd. Nehézséget okoz a mászóknak, hogy a Mount Everest alaptábora és az egyes tábor közötti szakasz a világ egyik legveszélyesebb terepe.    

Idén másik magyar expedíció is indul, a cél tisztán megmászni az Everestet

Idén egy másik magyar hegymászó is próbálkozik a Mount Everest meghódításával.

hogy a Tisztán Magyar Everest Expedícióban első magyarként megkísérelje pótlólagos oxigén nélkül, vagyis tisztán megmászni a világ legmagasabb hegyét, a 8848 méter magas Mount Everestet.

(MTI)

Fotó: Neszmélyi Emil, Wikipedia

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2021. március 30. 21:55
"...a csúcstámadás várhatóan május közepe és június első hete közé esik majd." Az szerintem már késő lesz, mert május közepétől szokott jönni a monszun.
Nemaztmondták Feri!
2021. március 30. 20:42
Erőss felért már?
westend
2021. március 30. 18:57
A Khumbut elég jól felépített kötélpálya és létra rendszer szeli át, szóval a veszély inkább feljebb, a rossz időjárás miatt leselkedik a mászókra. Hajrá magyarok!
Búvár Kund
2021. március 30. 18:17
Hajrá magyar srácok! Elsősorban éljétek túl! A csúcshódításnak meg majd tapsolunk! Suhajda Szilárd és Klein Dávid jövőre vág neki az Everestnek. Dávidnak már nagyon érik, már sokadjára próbálkozik oxigén nélkül, de Sziszinek sem az első lesz. Nagyon szurkolok mindenkinek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!