Szó sincs Budapest kivéreztetéséről – Fürjes Balázs a Mandinernek

2021. március 26. 10:00

A főváros a központi költségvetés legnagyobb haszonélvezője – mutatott rá lapunknak az újabb, a kormány és Budapest vezetése közötti egyeztetést követően az államtitkár, aki szerint Karácsony Gergely őrlődik a városházi „héják és galambok között”. Megtudtuk: a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

2021. március 26. 10:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Meglep a főpolgármester úr bizalmatlansága, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán született eddigi valamennyi határozat megjelent a közlönyben, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Karácsony Gergely, illetve jómagam mint ügyvezető szignójával. Írja alá majd a dokumentumot, és akkor ez is meg fog” – jelentette ki lapunknak Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes csütörtök délután Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel közösen ismertette a FKT ülésén született megállapodásokat, egyebek mellett számos budapesti fejlesztés kormányzati átvállalásáról, de szó volt ismét az uniós források elosztásáról is.

Az eseményt követően Karácsony a Facebookon kommentálta a történteket, mint írta, a kormánydelegáció elfogadta, hogy a „Budapesten elkölthető helyreállítási európai támogatásról a városvezetéssel való egyeztetés alapján dönt. Persze, hiszem, ha látom, a megegyezést akkor tekintem érvényesnek, ha azt a kormány közzéteszi a hivatalos értesítőben, az elmúlt egy év alapján a szóban kimondott ígéretek megtartása – udvariasan fogalmazok – kérdéses.”

80 milliárd helyett 3000 milliárd

Erre a megjegyzésre reagált lapunknak Fürjes, aki egyúttal emlékeztetett, az épp záruló hétéves uniós költségvetési ciklusban több mint 2000 milliárdot fordított a főváros, illetve az agglomeráció fejlesztésére a kormány. Most pedig még nagyobb összegről van szó, miután Orbán Viktor jól tárgyalt a helyreállítási alapról, illetve a közös büdzséről, a kormány most azt tudja javasolni, hogy 3000 milliárd jusson erre a régióra. Bár a főváros fejlettsége miatt a brüsszeli szabályok jelen állás szerint 80 milliárdos keretet engedélyeznek, a kormány ragaszkodik a nagyobb összeghez.

„Persze megértő vagyok, hiszen

s látjuk az ezzel járó nehézségeket, őrlődik a galambok és héják között, ezt érezni a tárgyalásokon is. Két koncepció rajzolódik ki. Az egyik szerint minden áron támadni, háborúzni kell a kormánnyal, hiszen jövőre le akarnak győzni a választásokon, ezért nem számít a város sem. A másik szerint ugyan van egy, az önkormányzati választás nyomán létrejött társbérlet, ám Budapest mindig az együttműködés útján jutott csak előre, s bár lehetnek viták, a lakosság érdeke ez. Mi ezt az utóbbi utat javasoljuk” – részletezte az államtitkár.

Fürjes szerint a csütörtöki megegyezés jó hír, ám ezt a jelek szerint Karácsonynak a saját héjái felé meg kell magyaráznia, hiszen szerintük még az is bűn, ha szóba áll velünk. Nagyvonalúan kell az említett megjegyzésekhez viszonyulni – jegyezte meg.

Egészségügy, oktatás, közlekedés, zöldítés

Milyen irányban tervezik a programokat? Az államtitkár megerősítette, a fő cél egészségügy fejlesztése, új kórházak, építése, meglévők felújítása, továbbá az oktatási, egyetemi fejlesztések, végül a közösségi közlekedés, illetve a zöldítés. Ezek a prioritások, a részletek kidolgozására pedig közös munkacsoportok alakultak.

A kormány úgy csinál a 3000 milliárd kapcsán, mintha kegyet gyakorolna – írta közösségi oldalán Karácsony. „A főváros vezetésének nem a kormánnyal, hanem az Európai Unióval van vitája, miután a fejlesztési források címzettjei az egyes tagállamok, a nemzeti kormányok osztják szét a különböző támogatásokat. Ez felelősség, feladat és jog. Az önkormányzatokkal ugyan egyeztetési kötelezettséget ír elő az unió, ám ennek magunktól is eleget teszünk. A döntés joga azonban kizárólag a kormányoké” – magyarázta az államtitkár. Hozzáfűzte: sajnálják, hogy bár Karácsony többször megígérte, kitűnő kapcsolatrendszerével közvetlen uniós forrásokat szerez, ennek érdekében megsokszorozta a párttársa és haverja által vezetett brüsszeli képviselet támogatását is, a jelek szerint mégsem járt sikerrel.

Jávor Benedek és csapata egy fillér pluszpénzt nem hozott Budapestre.

Felvetésünkre, hogy Kiss Ambrus a csütörtök esti közös tájékoztatót követően is Budapest kivéreztetéséről beszélt, Fürjes hangsúlyozta, a kormánynak nem azokat kell támogatnia, akik kiróják az adókat, hanem az azt megtermelőket, így a vállalkozásokat és a családokat. Különösen válság idején. „A kisvállalkozások adócsökkentését nem tudjuk elvonásnak tekinteni, hiszen épp az adó az elvonás” – mondta.

Folytatódnak a tárgyalások

A tárgyalások a jövő héten folytatódnak arról, milyen pénzügyi helyzetben van a fővárosi önkormányzat, s milyen további segítséget tud neki biztosítani a kormány, az eddigieken felül. Fürjes ennek kapcsán utalt a 3-as metrófelújítás mintegy 200 milliárdos támogatására, a fővárosi önkormányzatok 116 milliárdos működési támogatására, a közösségi közlekedésére juttatott 12 milliárdra. A Budapest a központi büdzsé legnagyobb haszonélvezője, „de ez így is van jól, ugyanakkor szó sincs kivéreztetésről”.

Kitért arra is, a kormány részéről nem teszik szóvá a kommunikációt, például a jelenleg is futó plakátkampányt, ám érdekesnek nevezte, hogy miközben a főváros vezetői forráshiányról értekeznek,

két kézzel szórják ki a pénzt, például elbaltázott reklámtenderre,

nő a Lánchíd-felújítás költsége vagy éppen megemelik Jávor munkájának támogatását. Ezt szerinte nehéz megérteni.

Már megegyezés született egyébként arról, hogy az Egészséges Budapestért Programra a kormány 42 milliárdot oszt ki, ebből 10 milliárdot a kerületek kaphatnak meg a főpolgármester által meghatározott elosztásban. 75 százalékban ellenzékiek, 15 százalékban kormánypártiak kapták e forrásokat. Továbbá a kormány befejezi a fővárosi vezetés által kijelölt 3 kiválasztott budapesti projektet, így a pesti rakpartok felújítását, a budai fonódó villamoshálózat déli irányú meghosszabbítását egészen a Budafoki útig, valamint a kelenföldi buszpályaudvar átalakítását.

Fürjes elmondta, a fejlesztések kapcsán három vitás kérdés maradt: a Galvani-híd megépítése, illetve annak a fővárosi közlekedés véráramába való becsatornázása, a Városmajor, illetve a Városliget átalakítása.

nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. március 27. 16:00
Hogyan lehet hinni egy olyan pártnak összefogásnak akik egyszer már csödbe vitték az országot ?? Gyurcsányné vallo ta be hogy csak az embereket nem segitették 2008- ban. Szavazzunk rájuk és megint igy járunk???? Karácsony város vezetése minden csak nem polgár és család barát. Csak LMBTQ csak buzik csak gender akkor belölük kellene megéljen nem normális emberek adójából.
Varga László és akkor mi a picsa van
2021. március 27. 11:32
Elég baj, hogy nincs szó Budapest kivéreztetéséről. Meg kéne tanítani, hogy mi a különbség a libsi és a nemzeti gazdaságpolitika között. De így, hogy a kormány mindig kisegíti Kari Gecit a szarból, azt hiszik a libsi szavazók, hogy képesek az adóemelésen kívül bármi másra is.
pintyőke
2021. március 26. 14:06
De hiszen Karácsony Gergely alkalmatlan! Maga Dójcs Tamás is megmondta, hogy alkalmatlan! Erre most a a Fidesz tárgyalóasztalhoz ül egy alkalmatlan emberrel? Ez meg miféle dolog?
Tiszafa
2021. március 26. 12:17
A szar liberális-posztkomcsi Budapest egy fillér pluszt nem érdemel meg! Éljenek csak az általuk meg a külföldi megvezetett idióták által megszavazott vezetőik keretei között. Majd akkor megismernék a valóságot. De így, hogy helyettük a náluk is hülyébb kormány megcsinál mindent, amit természetesen majd a ciklus végén a komcsik magukénak fognak hazudni és a kellően már elhülyített budapesti műveltnek hazudott tahó, majd újra megválasztja ezeket a nemzetrontókat. És erre még a Fürjes büszke is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!