Átadták a Gidránokat

2021. február 11. 14:02

Nemsokára további negyven páncélozott jármű követi a mostani tíz darabot.

2021. február 11. 14:02
null

Átadták Tatán az első tíz, Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott járművet csütörtökön. A képen az első tíz hadieszköz egyike látható a 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában az érkezés napján, 2021. február 11-én.

A török gyártótól hamarosan további negyven jármű érkezik Tatára.

Korábban írtunk arról, hogy megkezdődött a Magyar Honvédség tíz páncélozott harcjárművének átcsoportosítása az MH Anyagellátó Raktárbázis fővárosi telephelyéről Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába, február 8-án, hétfőn, a késő esti órákban.

A támogató feladatokat ellátó, Ejder Yalcin típusú páncélozott harcjárművekből 2019-ben rendelt tíz darabot a Magyar Honvédség a török gyártótól. A magyar Gidrán névvel ellátott járműveket - megérkezésük után - a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt. szakemberei korszerű híradástechnikai eszközökkel szerelték fel.

A tizenhat tonnás Gidránok amellett, hogy nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára, azokkal a technikai berendezésekkel is rendelkeznek, amelyek elengedhetetlen részei a modern haderőnek.

Még decemberben számoltunk be arról, hogy újabb negyven, négykerék-meghajtású páncélozott jármű szállításáról írt alá szerződést a Magyar Honvédség. Ez része annak a több mint háromszáz páncélozott jármű beszerzését célzó programnak, amelynek következő fázisa már magyarországi gyártás és az ahhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés részeként valósul meg.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Amint érkeznek új információk és képek, frissítjük cikkünket, addig is további képeket találhat a Magyar Honvédség Facebook-oldalán.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. február 12. 10:49
Abszolút laikusként nem értem, hogy ezeknek a járműveknek mi a hasznuk. Azt gondolom ugyanis, hogy az első lövéssel kilövik a gumit, és onnantól megáll a gépezet. Gondolom, hogy nem így van, mert akkor nem lenne ilyen kategória, csak kérdezem, hogy tud-e valaki megfelelő magyarázatot adni. Ami a legjobb az egész beszerzésben, hogy OK, hogy veszünk ebből elég sokat, de mi is fogunk ilyet gyártani. Azért ez nem hangzik rosszul. Aki meg azt hiszi, hogy most micsoda fegyverkezés van Magyarországon, annak meg elmondanám, hogy csak a hihetetlen lepusztulást próbáljuk pótolni. Erősek nem leszünk, csak közepesek a Zrínyi 2026 után.
Karvaly
2021. február 11. 17:14
Nem véletlen, hogy háborúban a tűzkeresztség volt a nagy választóvonal, és az azon túlesetteknek sokkal nagyobb volt a túlélési esélye. Ahol erre már odafigyeltek, ott a zöldfülűeket igyekeztek a tapasztaltak mellé beosztani, és őket ha lehetett eleve könnyebb célpontok ellen küldeni. (másrészt persze a veteránok utálták a kezdőket, mert kiszámíthatatlanok a reakcióik) Hú, az első lövésem AK-val, azt hittem, hogy megsüketülök. A sokadik tár után már nem volt semmi különös.
Ficium
2021. február 11. 17:05
Ilyet szerintem mi is tudnánk gyártani.
Kosinva
2021. február 11. 15:16
Jó dolog a diplomácia és hogy jóban vagyunk a törökökkel, de jó lenne ha a hazai fejlesztésű Komodorból is rendelne a Honvédség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!