Szijjártó az amerikai külügyminiszternek: A sikeres jövő kulcsa az euroatlanti integráció

2021. február 13. 11:44

Február 9-én Antony Blinken is gratulált a V4 partnerség létrehozásának 30. évfordulója alkalmából.

2021. február 13. 11:44

A közép-európai térség és benne Magyarország számára a sikeres jövő kulcsa a közös értékeken alapuló európai és euroatlanti integráció – írta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek küldött válaszlevelében Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter köszönetet mondott amerikai hivatali partnerének, aki előzőleg gratulált a visegrádi országok (V4) közötti partnerség létrehozásának 30. évfordulója alkalmából. Magyarország 2021 júliusától a V4 soros elnökeként „az elmúlt 30 évben elért sikerekre kíván építkezni, Közép-Európa további erősítéséért, valamint az Egyesült Államokkal való, a közös érdekeken és értékeken alapuló, egyre szélesebb körű együttműködésért” – írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország büszke a V4-es szövetségeseivel elért sikerekre, így a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozásra. Mint írta: „hisszük, hogy ennek a szellemiségnek az eredményeként lett a visegrádi csoport a közép-európai együttműködés és fejlődés motorja”.   

Február 9-én az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatát követően Antony Blinken külügyminiszter Twitter-üzenetben is gratulált Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának az évforduló alkalmából. Üzenetében Blinken gratulált a visegrádi együttműködéshez, amely hozzájárult a biztonsághoz Európa szívében és azon is túl. Az Egyesült Államok és a visegrádi négyek szövetségét megingathatatlannak nevezte, és hozzátette: örömmel néz elébe a közös munkának.

(MTI)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Sarah Kaufmann
2021. február 13. 20:04
Így kell Péter, Blinkennel szemben ez a minimum. A pávatánc még nem érhet véget, tessék bocsánatot kérni Bidentől.
civis72
2021. február 13. 15:08
Ilyeneket kell mondani Bidéfajzatoknak...ettől azt hiszik , hogy még most is tőlük fosik mindenki
Akitlosz
2021. február 13. 14:32
Így is túl mély már az integráció. Nem leszünk gyarmat. A visegrádi négyek szövetsége pedig könnyedén megingatható, mert mind a négy országnak fontosabb az Amerikai Egyesült Államokkal és Németországgal a kapcsolata, mint egymással.
luzitanxaver
2021. február 13. 13:30
Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!