Szél Bernadett és Hadházy Ákos feljelenti Müller Cecíliát

2021. február 08. 14:12

A független parlamenti képviselők szerint hivatali visszaélést követett el az országos tiszti főorvos.

2021. február 08. 14:12

„Mint a ma kiszivárgott levélből kiderült, Müller Cecília anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását”, írja közleményében Szél Bernadett. A független parlamenti képviselő szerint az ominózus levélben a tisztifőorvos arra kéri kollégáit, hogy „jobb szöveggel” hárítsák el az adatkéréseket, és ne hivatkozzanak arra, hogy azok teljesítése veszélyezteti a feladatellátást, a 45, illetve 90 napos hosszabbítással ily módon visszaélve tartja vissza Müller Cecília többek között a szociális otthonok fertőzöttségére vonatkozó adatokat is. A dokumentumból kiderül, hogy a vélelmezett törvénysértés miatt Hadházy Ákos és Szél Bernadett feljelentést tesz Müller Cecília ellen hivatali visszaélés miatt.

Azt írják, „Müller Cecília félrement levele feketén-fehéren bizonyítja, hogy a tisztifőorvos törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat. Azt írja: »Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész« – szerepel a dokumentumban.

„A vonatkozó rendelet szerint azonban csak akkor lehetne visszatartani az adatokat, ha valószínűsíthető, hogy az igény teljesítése »a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné.« Ehhez képest Müller Cecíliánál a hosszabbítás nemcsak, hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn” – írják.

Szél Bernadett úgy fogalmaz, ez az eset is bizonyítja, amit kezdettől fogva mondanak: a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, hiszen semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák. Az ügyben Szél Bernadett másodszor is alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, aminek megalapozottságához ma újabb bizonyítékot szolgáltatott Müller Cecília – zárul a közlemény.

(MTI-OS)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
furunkulus13
2021. február 10. 01:51
A tisztifőorvosnő helyében én a két elszabadult képződményt veszettség alapos gyanúja miatt egy sintértelepen ketrecben helyezném el a megfigyelés időtartamára!!
BossN
2021. február 08. 20:07
Hullaházyt és Bolond Bernit kellene feljelenteni zaklatásért. Járvány idején akadályozzák az ország tiszti főorvosának a munkáját.
MZXX
2021. február 08. 19:46
A kopó, ha vérszagot érez, először űt, aztán kérdez. Tankcsapda.
libbantkommunista
2021. február 08. 18:56
Szél meg a lóbaszó Hadházi összeillenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!