Jobboldali, magyar konzervatív pozícióból mindig lesz mi ellen lázadni

2021. február 23. 11:40

A jobboldali rendszer nem azért működik kiválóan Magyarországon, mert hallgat az értelmiségre, hanem azért, mert nem. Interjú.

2021. február 23. 11:40
Békés Márton
Békés Márton

„Egy gondolatkísérlet erejéig fogadjuk el, hogy Békés Márton a „kormányzati kultúrpolitika mögötti főideológus”, írtuk előző könyvéről szóló cikkünkben. Ez a megállapítás és más, főleg baloldali véleményformálóktól származó, hasonló állítást megfogalmazó idézetek teszik ki a Kulturális hadviselés fülszövegét. Provokáció? Poén?

Pimaszkodás, persze. Ha az ember könyvet ír, örül, ha észreveszik. Nem azért írok, hogy másokat provokáljak vagy kellemetlen helyzetbe hozzak, de ezeket a megjegyzéseket viccesnek találtam. Az elmúlt években kialakult egy olyan vélemény, hogy én lennék „a magyar etnonacionalista rezsim legtehetségesebb propagandistája”, ahogy Béndek Péter fogalmazott. Ez egyáltalán nem bánt, örülök a hasonló véleményeknek, de eltéveszti a jelenlegi magyar politikai rendszer logikáját, aki szerint vannak ideológusok, „mi”, akik a „háttérközpontból” megkapjuk az ukázt, hogy mit kell mondani. Sok jobboldali van, aki például a kultúráról gondolkodik. Egy időben Orbán János Dénes hallatta a hangját, Szakács Árpád cikksorozattal jelentkezett, L. Simon László pedig régóta meghatározó kulturális gondolkodó, s ilyen volt Kerényi Imre, Szőcs Géza, Andy Vajna is. Én a legtöbbet a kultúráról Schmidt Máriától tanultam. De nincsenek kiosztott szerepek, nem fizetnek azért, hogy gondolataim legyenek a kultúráról. Ám azt sem tartom szerencsésnek és helyesnek, ha valaki a mi köreinkből túl hangosan énekel a jobboldali kánonban.

Úgy érzi, az ellenzéki oldalon kétségbe vonják a gondolkodói autonómiáját?

Nyilván! Nagyon sok véleménnyel találkozom, ami kétségbe vonja az autonómiámat, és azt gondolja, a Lendvay utcából érkezik az utasítás, hogy narancssárga borítók között tele kell írni 420 oldalt. Ez nem így működik, a Fidesz nem egy bolsevik párt.

Bennem fel sem merült, hogy ne a saját gondolatait fejtette volna ki a könyvében.

Én sem gondolom, hogy a fenti véleményt mindenki osztaná az ellenzéki oldalon, vagy hogy a 24.hu szerzője szerint így lenne.”

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fejerzs
2021. február 25. 10:20
Az alábbi virtuóz gondolatmenetet bármelyik politikusunk megirigyelhetné: “Mészáros Lőrinc inkább a magyar proletariátussal áll egy oldalon, mintsem a globális hatalmi elittel? Igen. Ha már hatalmi elitekről beszélünk, létezik egy nemzetközi, globális tőkeérdek, részben transzatlanti, részben német, vagy akár államok nélküli mozgatóerőkkel, amellyel szemben áll a magyar nemzeti érdek. Ez nemcsak tőke-, hanem politikai és kulturális érdek is. Egy magyarországi autógyár alkalmazottja és Mészáros Lőrinc ebben az érdekkérdésben egy oldalon áll. Ez nem osztálykérdés, hanem kulturális. A 2020-as években nem az osztályok állnak egymással szemben, hanem a helyek.”
Nyugati Ádám
2021. február 24. 17:55
Békés Márton és Lánczi András egymást kiegészítő gondolatai a magyar politika szellemi alapjának a gerincét alkotják. Olyan gerincet alkottak meg, amely alkalmas arra, hogy a gerinccel koherens szakpolitikákat stabilan megtartva az országot alkotó és megtartó közösség tennivalóit meghatározza. Ezek a tennivalók vertikálisan a hierarchia szintjeinek és horizontálisan a munkamegosztásban résztvevőknek adnak megoldandó és/vagy végrehajtandó feladatokat. A feladatok megoldása, a kötelességek végrehajtása az élet minden területén munkát, azaz fáradságos erőfeszítéseket igényel. A politikai gondolkodó feladata az, hogy erőfeszítéseknek értelmet adjon úgy, hogy az azokat vállalók időről időre sikerélményben részesüljenek. Ezt a feladatot csak akkor tudják megoldani ha ismerik azt a közösséget, amelynek meghatározó többsége a kötelezettségeket betartja és hajlandó a fáradtságos erőfeszítésekre is. A gyakorló politikus akkor hasznosíthatja a gondolkodó gondolatait, ha van ütemérzéke a sikerélmény adagolásához és rugalmassága a kötelezettségek határértékeinek kijelöléséhez. Egy nagy politikai közösség többszintű, kisebb közösségi szerveződésekből épül fel, a szűk családokon, a rokonságon, a baráti körökön, a település lakosain, az azonos nyelvet beszélőkön keresztül, egészen a nemzethez tartozásig. A nemzeten túli közösség már annyira távol van az egyéntől, hogy azzal az egyén valójában nem tud azonosulni. Az ilyen, világméretű, az emberiség egészére kiterjedő, humanista mázzal leöntött ideológia azonban alkalmas arra, hogy az egyén elzárkózzon a valódi közösséggel való szolidaritástól. A mai média manipuláló hatása éppen ezt a igyekszik elérni.
zakar zoltán béla
2021. február 24. 09:53
Pont! Egy parasztember, egy valódi munkás 100-szor különb, mint egy bélfészkében trottyoló belterjes , öntelt trágyász!!!!!
annamanna
2021. február 24. 00:29
Megtudtuk, hogy Békés Márton szerint ez a film zseniális: https://www.youtube.com/watch?v=2IkxNHO-hs4 Egy olyan szélsőlibsi fos, amin még a szélsőlibsik is dühöngenek, és a pofátlan pénzlenyúlás, hamiskodás, óccsóság csimborasszójának látnak. Eleve Mundruczót alapból meg nem néznék, a neve önmagában szitok..... És Békés Márton szerint ez a triplaszar zseniális. Hát nem is tudom, mit mondjak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!