Dicséri a magyar kormányt az olasz sajtó

2021. január 22. 15:57

Pár óra alatt elözönlötte a lapokat a hír, hogy Magyarország az első a kontinensen, amely jóváhagyja az orosz vakcina felhasználását.

2021. január 22. 15:57

Az olasz lapok üdvözlik, hogy a magyar kormány engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcina felhasználását. A hír pár óra alatt elözönlötte a sajtót. Magyarország az első a kontinensen, amely jóváhagyja az orosz vakcina felhasználását – szemlézi az olasz lapokat a Magyar Nemzet római tudósítója.

Az olasz lapok kitérnek Szijjártó Péter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter tárgyalására, továbbá idézik a magyar külügyminiszter bejelentését, miszerint „az oltás felgyorsítása Magyarországon emberéleteket véd meg. Az élet hamarabb visszatérhet a normalitás mezejére, és lehetővé válik, hogy a korlátozásokat korábban feloldják”.

A La Repubblica napilap is részletesen tájékoztat a magyar döntésről. A magyarok megelőzték a többi európai uniós tagállamot – közli a napilap, majd idézi Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentését, miszerint egy megfelelő technológiával felszerelt vakcinagyár létesítését tervezi.

A magyarok Szputnyik V melletti döntését nem kísérik elmarasztaló kritikák a dél-európai ország újságjaiban, és ez azért bír jelentőséggel,

mert nem volt mindig így.

A Magyar Nemzet emlékeztet: október végén, amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy szándékában áll az orosz vakcina beszerzése, más vélemények voltak olvashatóak. „A vakcina nem válhat politikai vitatémává, egészségügyi kérdésről van szó, emberéletek megmentéséről” – idézte novemberben az Agi hírügynökség a magyar kormányfő szavait, majd azzal vádolta, hogy az európai intézmények által kidolgozott oltási rendszer meggyengítésére törekszik.

A koronavírus elleni oltóanyagok több forrásból való beszerzésére vonatkozóan megváltozott az olasz sajtó nézőpontja, nem üti meg a korábbi kritikus hangnemet.

Ennek oka az lehet, hogy Gulyás Gergely miniszter bejelentése olyan helyzetben találja Olaszországot, amikor az oltóanyag-ellátás akadozása az oltási program megtorpanásához és kényszerű átütemezéséhez vezetett. Lazio tartományban teljes mértékben leállították az oltásokat, hogy a második adag vakcinát megkaphassák az első körben beoltott egészségügyi dolgozók. A jövőbeli szállítmányok megbízhatósága is egyre bizonytalanabb. Domenico Arcuri járványbiztos csütörtök este bejelentette, hogy a jövő héten 20 százalékkal kevesebb Pfizer–BioNTech-vakcina érkezik az országba.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2021. január 22. 20:19
"a magyar kormány engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcina felhasználását." Eddig azt hittem,legalább orvosok döntenek,ezek szerint a főtolvaj volt csak.
Biivisz
2021. január 22. 20:05
Pont az a baj, hogy a Magyarok 2010 óta minden gyakorlati dolgot jól (jobban, mint az ideológia-, valójában hatalomvezérelt EU liberárják) csinálnak. Ezzel az a bajuk, hogy egyrészt példát ad másoknak, konkrét tényeket, amit szembe lehet állítani a mainstream gazdasági ideológiákkal, lerabló szándékokkal, másrészt nem lehet ellene (a tényekkel szemben) érvelni. Ezért támadják a - mindenfajta gyakorlati megközelítést nélkülöző - ideológiai irányból (jogállamiság, fékekellensúlyok, stb.). Jelen esetben túl nyilvánvaló az ideológia (csak az EU ügynökségen keresztül ...) tarthatatlansága, ezért nem tiltakoznak ellene, inkább elhallgatják. A kevésbé ideológiavezéreltek meg akár még el is ismerik.
tolan
2021. január 22. 17:47
Bunkó kommunisták! Meg kellene cukrozni a szart, hogy azután azt nyalogassák!
balbako_
2021. január 22. 17:34
Ott még akadnak lapok amik meg merik tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!