Hadházy kitart a kegyeletsértő halálvideó mellett, a baloldal hallgat az ügyben

2021. január 11. 09:35

Hallgatnak az ellenzéki pártok Hadházy Ákos kegyeletsértő videójáról, amellyel a kormányzati járványkezelést akarta támadni. Megkerestük a képviselő szövetségeseit, egyelőre válaszra sem méltattak bennünket, Hadházy szűkszavúan ugyan, de reagált. Az ügyben nyomozás indult.

2021. január 11. 09:35
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„A kegyeletsértést egyértelműen az a személy követte el, aki a felvételt készítette és politikai hisztériakeltésre használta fel.” „Hadházynak sikerült a baloldali önkormányzatba belerúgni, mert azt sem tudta, kinek a kezelésében van a halottasház. Ez már tényleg vicces, hogy a kormányra kente a balhét.” „Sajnálom azokat az embereket, akik ilyen embernek mint a Hadházy Ákos felülnek.”

Ilyen és ehhez hasonló kommentek lepték el a szentendrei önkormányzat Facebook-oldalát, ahol Fülöp Zsolt polgármester és kollégái helyszíni szemléjéről számoltak be minap az illetékesek.

Félrement a kritika

Megírtuk: a független parlamenti a közösségi médiában tett közzé egy videót, amelyen állítása szerint az látszik, hogy a szentendrei halottasházban egyszerűen nem férnek el a holttestek: „Megdöbbentő és kegyeletsértő módon a koporsókra nem tették rá a fedelet, hiszen akkor a plafonig érnének az elhunytak. (…) A késői, kaotikus és dilettáns járványvédelem, az eleve hiányos kapacitású egészségügy és a valóságot kozmetikázó propaganda együttesen még a hivatalos adatok szerint is Európa egyik legsúlyosabb járványhelyzetét okozta Magyarországon.”

Vagyis a korábban a kórházi ellátást is vegzáló Hadházy Ákos kifejezetten a kormányzati intézkedések és a járványügyi védekezés állítólagos hiányosságait kívánta érzékeltetni a felvétellel. Csakhogy hamarosan Tarnai Richárd kormánymegbízott egyértelművé tette:

a videón szereplő elhunytak között egy „covidos” sem volt,

illetve a kegyeleti jogokért éppen az az önkormányzat felelős, amelynek vezetése egy politikai oldalon áll Hadházyval. Hozzátette, a temetőkről és a temetkezésről szóló jogszabály szerint a temető tulajdonosának, ez esetben a szentendrei polgármesternek és önkormányzatnak a feladata a temető kegyeleti rendjének biztosítása. Ugyanakkor ízléstelennek tartja, hogy Hadházy Ákos „halottkampánnyal” próbál politikai haszonra szert tenni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint

Önkormányzati vizsgálat

Az önkormányzat múlt pénteken tartott helyszíni szemlét. A közlemény szerint a bejárás részvevőit nem az a kép fogadta, ami a több nappal ezelőtt feltöltött videón látható. Mint írták, a népegészségügyi hivatal képviselője a nyilvántartás alapján megállapította, hogy az ott lévő elhunytak egyike sem COVID-betegségben halt meg. Megérkeztek a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai is, akik azt vizsgálják, történt-e bűncselekmény. Az ügyben végül

nyomozás indult rémhírterjesztés és félelemkeltés gyanújával,

az egyelőre ismeretlen készítő ellen.

Hogy ki készítette a felvételt, azt magától Hadházytól próbáltuk megtudni – hiába. Megkeresésünkre az alábbi választ adta, kérésére változtatás nélkül, szó szerint közöljük: „A videóról az elmúlt napok poszjaiban (az eredetiben es az azt kovetokben) mindent leirtam, amit fontosnak tartottam megosztani a nyilvánossággal. A felvétel hitelességéről meggyőződtem és majdnem annyira megrázott, mint a kórházakból kapott felvételek.” Egyik posztjában például azt írta, a mondanivalója lényege nem az, hogy „SZENTENDRÉN mi történt, hanem az, hogy NAGYON SOK HELYEN ilyen tragikus állapotok vannak a rendkívül sok halott miatt”.

Hallgat az ellenzék

Megkerestük a független, volt LMP-s képviselő szövetségeseit, így a Momentumot, az MSZP-t, a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t és a Párbeszédet is, mit szólnak a politikai célzatú kegyeletsértő tévedéshez. Azt szerettük volna megtudni, ezek után támogatnák-e, hogy Hadházy is része legyen az ellenzéki összefogásnak, továbbá hogy szerintük bocsánatot kellene-e kérnie Hadházy Ákosnak a történtek miatt, esetleg le kellene-e mondania képviselői mandátumáról.

A válaszokat napok óta várjuk, ha megérkeznek, azokról is beszámolunk. Ugyanezeket megkérdeztük (egyelőre hiába) Szél Bernadettől is, aki nagyjából egy időben hagyta ott az LMP-t Hadházy Ákossal, s azóta vele együtt a Momentumhoz közeledik. Mindenesetre a pártok az elmúlt napokban nyilvánosan nem támadták, nem kifogásolták a videó ügyét, így feltételezhetjük,

konkrét kifogásuk nincs Hadházy eljárásával kapcsolatban.

Ugyancsak megkerestük a szentendrei polgármestert, akitől egyebek mellett arról próbáltunk tudakozódni, hogy egyeztetett-e Hadházyval az „akció” kapcsán. Egyelőre az ellenzéki összefogás színeiben városvezetői mandátumot szerzett Fülöp Zsolt sem válaszolt.

nyitókép: Hadházy Ákos a parlamentben, 2019. november 20-án. (MTI/Illyés Tibor)

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janice
2021. január 24. 06:59
Nem értem Ha valaki nyilvánosságra hozza, hogy szeretteinket egymás hegyén hátán tárolják az kegyeletsértő Tehát ha hallgatunk a disznóságokról az jó? Ha nem látjuk mi történik az nincs is? Az a kegyeletsértés, hogy nem azt halljuk, hogy ennyi és ennyi embert kirúgtak a nem megfelelő tárolás miatt. Amit ugyebár a hozzátartózó fizet az elhunyt után.
Pipas2
2021. január 11. 23:13
Aljas hullarabló bolsevik banda. Leninfiuk tudjuk hogy nektek semmi sem szent, de meg fogtok bűnhődni a tetteitekért gazemberek, az biztos!
Fila2020
2021. január 11. 16:29
A baloldalnak nem kell megszólalnia, hiszen amit Hadházy tesz, az olyan, mint ha ők is tennék. Az összeállt ellenzéki koalícióban a felelősség egyetemleges, ezért is tragikomikus.
Zsolt75
2021. január 11. 16:18
Helyes! Üsd a moslékkoalíciós polgármestert! Órásnak jobb volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!