Gyurcsány, Fleck, Magyar: az Alaptörvény megkerülésének variációi

2021. január 29. 16:40

Fleck Zoltán és Magyar György után legutóbb a DK elnöke beszélt a „történelmi-politikai idő” megszakításáról egy esetleges ellenzéki győzelem után.

2021. január 29. 16:40
null

A koronavírus-járvány tavaszi kitörése, és a koronavírus-törvény elfogadása óta feltűnően megszaporodtak azok a balliberális megnyilvánulások, melyek szerint az ellenzék esetleges, egyszerű többséges 2022-es győzelme után is lehetne megoldást találni arra, hogy megváltoztassák az alaptörvényi szabályokat – ezek ugyanis kétharmados többséget igényelnének.

Forradalom vagy katonai diktatúra?

A sort Fleck Zoltán, az ELTE jogszociológusa kezdte, aki még tavaly kijelentette: „Nagy valószínűséggel egy 22-es ellenzéki győzelem után ideiglenesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után”. Ezzel kapcsolatos véleménycikkünket itt olvashatja.

Később, a decemberi Alaptörvény-módosításkor a hadsereg civilek elleni bevethetőségéről értekezett.

A témában megszólalt a baloldali sztárügyvéd, Magyar György is, – aki 2018-ban egyéni képviselőjelöltként is indult a választáson, nemrég pedig megalapította az Ellenzéki Együttműködést, (ELEGY) amely szervezet az ellenzék felkészülését hivatott segíteni a 2022-es választásra.

Ő a balliberális oldal 2022-es győzelme utáni jogalkotásról a következőket mondta: „Van egy nagyon fontos elképzelésünk. Ha sikerülne az ellenzéknek akár csak egyszerű többséghez is jutni, azonnal hozzá kell nyúlni négy nagyon fontos jogi felülethez. Az egyik az alkotmánymódosításnak az a része, ami vadhajtás, és le kell nyesegetni, és ezt természetesen egy esetlegesen módosított új alkotmányt népszavazással kell legitimálni, nem vonaton kell alkotmányt írni. A pártfinanszírozás, és itt most visszatérek arra, amiről szerintem beszéltünk, hogy most elvonnak pénzt, de én meg látom annak a lehetőségét, hogy egy pártfinanszírozással összefüggésben az így elvont pénzeket esetleg majd vissza lehet kapni rendelkezések folytán. Választójogi törvényt kell tisztességesen, kétfordulóst létrehozni, és nagyon fontos, ami a leglényegesebb szinte: a független intézmények függetlenségének visszaadása. Akkor működik egy jogállam, akkor működik demokrácia” – jelentette ki Magyar.

A probléma csak annyi, hogy a sztárjogász által említett területek újraszabályozása

az Alaptörvény-módosítástól a választási törvény átalakításáig egytől egyig minősített többséget, azaz parlamenti kétharmadot igényelnek.

Kétharmados a pártok gazdálkodásáról szóló törvény is, és minősített többség kell az alkotmányos intézmények – a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék, a Legfőbb Ügyészség, és a bíróságok – átalakításához is. Magyar György azonban hozzányúlna a teljes berendezkedéshez egyszerű többség esetén is.

Ha ez így történne, az nemigen felelne meg az ellenzék – köztük is az egyik leghangosabban Magyar György – által oly sokat hangoztatott „jogállami elveknek”.

Megszakítani az időt

Úgy tűnik, a holdudvar után már a politikusok is nyíltan beszélnek a fenti forgatókönyvekről. Legutóbb például Gyurcsány Ferenc tett erre utaló megjegyzéseket, aki a Zoomolj Ferivel című, fiatalokat célzó beszélgetésén a következőket mondta arra a kérdésre, hogy mit lehetne tenni az alkotmányos viszonyokkal egy esetleges kormányváltás után, de kétharmad híján: „Abban hiszek, hogy elő lehet állítani egy olyan helyzetet, ahol elég erős népakarat van ahhoz, hogy megszakítjuk a történelmi-politikai időt egy pillanatra.”

Bár a legerősebb ellenzéki párt elnöke ősszel meghirdette a szeretet nyelvén való politizálást, emlékezetes, hogy nyáron még Vidnyánszky Attila földönfutóvá tevéséről írt.

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2021. január 30. 15:19
Azon törtem a fejem... hogyha az egyik fél ilyen megoldásokon gondolkozik.... és nem is titkolja, sőt kérkedik vele... akkor mi tiltja meg, hogy a másik fél is megtegye ugyanezt... a kétharmaddal? És zsupsz!!!
Kétes
2021. január 30. 11:55
Fletó! 1./ Mi az hogy a történelmi idő megszakítása? 2./ Olyan mint amikor elzabrálták a szemlőhegyi villát és később júdáspénzért odaadták Aprónak aki még aprópénzt sem fizetett ezért? 3./ És kire/kikre vonatkozik a történelmi idő megszakítása? 4./ És hogyan teszel különbséget akik kedved szerint, netán kedved ellenére akarják megszakítani a történelmi időt? 5./ A 2006-ban történtek (őszödi beszéd, tv-székház, október 23-a) hová sorolandóak ebben az összefüggésben.
tothpal
2021. január 30. 11:05
Három TRÓGER egy rakáson...
tevevanegypupu
2021. január 30. 10:28
Hát azt hiszem ellenük csak egy jogi úthenger használna..ha már a rendszerváltásnál nem lehetett, most még talán el lehetne söpörni azz összeset..Muszáj nekünk Szamuely Tiborokat megőrizni az utókornak? Nem volt elég még eddig belőlük?Miféle jogi firlefranc tudja őket még mindig fenntartani,eltűrni és fizetni? Most vagy soha..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!