Katonai diktatúrát vizionáltak a Klubrádióban

2021. január 12. 20:03

„Hány olyan dolog történt 2010 óta, amit korábban nem tudtunk elképzelni?” – tette fel a kérdést Sükösd Miklós szociológus, aki egy választási vereség esetén azt sem zárja ki, hogy Orbán Viktor beveti a TEK-et, amit a miniszterelnök magánhadseregének minősítettek az ellenzéki rádióban.

2021. január 12. 20:03
null

Ha mégis megtörténne, hogy az ellenzék meggyőző többséggel nyer, vajon mire lenne képes Orbán Viktor?

Ezzel a kérdéssel foglalkozott kedd reggel a Klubrádió. A Dési János vezette műsor vendége Sükösd Miklós szociológus volt, aki bár Koppenhágában él, de „magyar hazafiként” érdekli a magyar belpolitika. „Magyarországon hibrid rezsim van, választásos önkényuralom, amely békés eszközökkel tartja fenn a demokrácia látszatát. Itt már nincs demokrácia, amint azt számos nemzetközi szervezet megállapította” – mondja a szociológus, aki

véleményét az EBESZ, a Freedom House, és nemzetközi megfigyelők jelentésére alapozza.

Ezután Trumppal hasonlították össze a magyar miniszterelnököt. Sükösd szerint a két politikus személyisége hasonló: hatalomtól elvakult elmék. „Trump néhány hét alatt próbálta meg azt, méghozzá erőszakkal, amit Orbán Viktor alattomosan, lépésről lépésre, békés eszközökkel tett meg: végrehajtott egy államcsínyt” – mondta. Szerinte Orbán és Trump élete végéig „hatalomban szeretne csücsülni”.

A szociológus úgy véli, hogy

Orbán a jogot használja fegyverként, ezért sincs szüksége erőszakra.

Ám rögtön ezután hozzáteszi: ne legyen kétsége senkinek, ha szükségét érzi, Orbán bevet erőszakos eszközöket. „Ha kis erőszakról lesz szó, akkor például a futballhuligánokat, ha nagy erőszakról lesz szó, akkor a TEK-et, amely nem annyira terrorelhárító, inkább a kormányfő magánhadserege” – rettegteti a rádióhallgatókat a Dániában élő médiakutató, aki Vörös Imre volt alkotmánybíróra hivatkozik, aki szerint a rendkívüli jogrend egy pillanat alatt katonai diktatúrává alakítható. Sükösd és Vörös szerint is

ennek a főpróbájára szolgálhat az, hogy kijárási korlátozás ellenőrzésére katonák járőröznek az utcákon.

Dési erre „megvédte az Orbán-rezsimet”, mondván hogy nem olyan könnyű katonai diktatúrát kialakítani egy relatíve kicsi országban, ahol a katonák „nem tudnak hova elbújni” a lakosság elől.

A felelős ellenzékieknek Sükösd Miklós szerint az erőszakos, fegyveres hatalommegőrzési kísérletekre is fel kell készülnie, stratégiákat kell kidolgoznia. „A következő voksolás nem egyszerű választás lesz, hanem egy rendszerváltás, ha sikerül. Hány olyan dolog történt 2010 óta, amit korábban nem tudtunk elképzelni? Hát az erőszakkal kísért hatalomváltásra is készülni kell” – erősítette meg a szociológus.

A szociológus szerint a legfontosabb a Fidesz leváltását akarók aktivizálása. A választások megnyeréséért minden nap tenni kell valamit, lehetőleg úgy, hogy változást akarók csatlakozzanak egy párthoz, egy szervezethez, ne csak baráti körben elégedetlenkedjenek. Fontos, hogy legyen majd elegendő aktivista, szavazatszámláló, mert akkor nem lehet elcsalni az eredményt. Szerinte a  kormánypárt rájátszik arra a félelemre, hogy ha veszít, akkor ribillió lesz az országban, ami sokakat visszatarthat a szavazástól. Sükösd Miklós szerint ezért is fontosak az előválasztások, mert aktivizálják az embereket, cselekvésre késztetik őket.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Nyitókép: Sükösd Miklós A közszolgálatiság újragondolása című nyilvános vitán, 2014. január 31-én. Forrás: MTI Fotó, Kovács Attila

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zseboszkiraly
2021. február 09. 22:20
Ez a Sükösd egy ős SZDSZ-es, már az MDF-et is ugyanevvel vádolta 1994-ben. Nem felejtett, nem tanult.
graycivil
2021. január 13. 17:22
A kedves K. Vezető a veszélyhelyzet elején (mondvacsinált indokkal) már megmutatta a népnek a TEK-et a tömegoszlató harci járműveivel. Egyáltalán nem ördögtől való feltételezés, hogy egy neki nem tetsző hatalomváltozás (veszélye) esetén (mondvacsinált indokkal) nem csak megmutatja a TEK-et a tömegoszlató harci járműveivel.
Aerion
2021. január 13. 16:48
Mindamellett fizetős egészségügy lesz, már ami a tényleges ellátást illeti, mert lesz egy fapados a létminimumon és az alatt élőknek, amit majd az öregedő magyar lakosságnak kell kifizetnie helyettük, és lesz brutális bűnözés, lesz keresztényellenesség, megszűnnek a vallási ünnepek, nem lesz többé férfi és nő és nem lesz család, mert ezek a fogalmak a reletivizmus ködéve vesznek, az iskolákban megszűnik a történelem és magyar irodalom tanítás, hiszen senki se olvas, és ha mégis az fasiszta elhajló, hiszen a magyar irodalom eleve rasszista és kiközösítő, hogy ne mondjam Egri csillagok -ugyanolyan üldözött lesz írottan és megfilmesítetten, mint az egyesült állatokban az Tamás bátya kunyhója. Na, valahogy így képzelik el a jövő békés és boldog világát, amelynek tetszetős jövőjében a házainkba beköltözött, és azokat a mai afrikai átlagjellemzőkre lepusztítva milliónyi néger asszony mossa vidám gyerekdalokat énekelgetve a ruháit a Dunába meg a Balatonba.
Aerion
2021. január 13. 16:41
Egyáltalán nem arról van szó, hogy ez a beszéd, amit a sükösd levágott bolond lenne, ellenkezőleg teljesen tudatos, számított és tervezett, ez a programjuk, a céljuk pedig a magyar nemzet felszámolása. Amikorra az orbánegygecivel félrevezetettek felébrednének, miközben velünk már végeztek, már késő lenne, végrehajtják a programjukat, megszüntetik a családtámogatásokat, adó, járulék és illetékemeléssel megsarcolják a magyar családokat, megszüntetik a rezsitámogatásokat, cenzúrázzák a sajtót, a közösségi médiát, likvidálják a politikai ellenségeiket, betiltják a velük szembenálló pártokat, korlátozzák a véleményszabadságot, bárki, aki ez ellen szót emel letartóztatják, kiközösítik, emigrációra kényszerítik, és ha ezek sem válnak be, meggyilkolják. És mindeközben betelepítenek az országba milliónyi idegent. Ez a programjuk. Ezt fogják végrehajtani. Mert ezt jelenti a demokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!