Fleck Zoltán az Alaptörvény-módosításról: A hadsereg ezután a civil lakosság ellen is felhasználható

2020. december 15. 18:05

Katonai diktatúra, hágai bíróság, az Alaptörvény megkerülése egy esetleges ellenzéki győzelem esetén – ezek a témák merültek fel a Klubrádióban.

2020. december 15. 18:05
null

A kedden elfogadott Alaptörvény-módosítás kapcsán kérdezte a Klubrádió Fleck Zoltán jogszociológust, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatóját, aki korábban azzal került be a hírekbe, hogy kijelentette: „Nagy valószínűséggel egy 22-es ellenzéki győzelem után ideiglenesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után”. Ezzel kapcsolatos véleménycikkünket itt olvashatja.

Fleck most sem finomkodott: nem kevesebbet állított, mint azt, hogy ha az ellenzék nem tudja megváltoztatni az Alaptörvényt, akkor ne akarja megnyerni a választást, mert ilyen jogi környezetben nem lehet kormányozni.

Szerinte meg kell találni az első számú jogszabály megkerülésének módját, és meg is lehet: lehetséges alkotmányozni kétharmados többség nélkül is.

Fleck aggályosnak találja a mostani módosításokat is, amelyek által „maga az állam válik egyre erőszakosabbá”. A jogszociológus szerint a veszélyhelyzetet, rendkívüli jogrendet arra használja fel Orbán Viktor, hogy gyengítse az alkotmányos kontrollt a hadsereg felett. Eddig csak akkor lehetett volna bevetni a honvédséget, ha fegyveres támadás éri az országot. Úgy véli, ezután tulajdonképpen a civil lakosság ellen is felhasználható, ami még akkor is rendkívül aggályos, ha nem valódi szándékról, hanem félelemkeltésről van szó.

A Klubrádió hallgatóit a műsorvezető sem igyekszik megnyugtatni. „Nem ismerem, hogy a milosevici Jugoszláviában milyen volt az alkotmány, és mit mondott a hadsereg használatára, de azt látom, hogy a hágai bíróságon – bármit is mondott – már nem nagyon lehetett rá hivatkozni” – mondta Dési János, aki sietett hozzátenni: biztos benne, hogy nem fajul idáig a dolog, csak látszanak már bizonyos határok.

„A katonai diktatúráknak – megjegyzem zárójelben: maga a miniszterelnök sem zárkózik el a magyar alkotmányos rendszernek ilyen jellemzésétől, ő maga mondja, hogy félkatonai jellegű, figyelni kell a szavaira, mert amit mond, általában meg is csinálja” – reagált Fleck.

„Csak Kelet felé kell tekintenünk, és látjuk, hogy mire képes egy hatalom, ha veszélyben érzi magát. A félelemkeltés régi politikai eszköz” – emlékeztet Fleck Zoltán. „És az Orbán-kormány politikai kommunikációja, szóhasználata már egyre keletiesebb, jelzi, hogy egy célja van: a hatalom megtartása. A tét óriási. Kormányváltás és rendszerváltás kell” – mondja a jogszociológus.

A teljes beszélgetés meghallgatható itt.

Nyitókép: MTI Fotó, Soós Lajos

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2020. december 17. 01:48
"Szerinte meg kell találni az első számú jogszabály megkerülésének módját, és meg is lehet: lehetséges alkotmányozni kétharmados többség nélkül is." Ezen kijelentés után még mindig taníthat ez az alak az ELTE-n jogászokat?
catalina9
2020. december 16. 15:07
Szerinte meg kell találni az első számú jogszabály megkerülésének módját, és meg is lehet: lehetséges alkotmányozni kétharmados többség nélkül is." Lukács György unokája vagyok én, Pénzért síró, bús, bolsevik here
bkstmsd
2020. december 16. 14:42
Már megint azzal vádaskodnak, amit ők akartak csinálni 2006-ban a rádiónál !! Azt csak azért úsztuk meg, mert a tüntetők kimentették a rendőröket az égő vízágyúból.
Box Hill
2020. december 16. 13:06
Még egy járvány: Fleck-tífusz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!