Új közpark épülhet Észak-Csepelen

2021. január 29. 09:55

Teljes megújuláson megy majd át a városrész Fürjes Balázs tájékoztatása szerint.

2021. január 29. 09:55
null

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közösség oldalán ír arról, hogy nyílt uniós tenderrel indul a munka Mint írja, pénteken az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megindította a nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást a 36 hektáros, új, nagy csepeli közpark tervezésére.

Észak-Csepel jelenleg. <br> Forrás: Facebook
Észak-Csepel jelenleg.
Forrás: Facebook

Mint a politikus írja, egy éve született megállapodás Baranyi Krisztinával, ferencvárosi- és Borbély Lénárddal, csepeli polgármesterrel és a főpolgármesterrel, hogy Észak-Csepel keleti csücskében, „sokezer négyzetméter területen létrehozunk egy új, mindenki által látogatható, nyitott közparkot”.

Fürjes Balázs szerint a három Városmajornyi területen a most megindított tájépítész-parktervezési pályázaton a tervezőknek többek között szabad pihenőtereket, gyalogos- és kerékpárosutakat, sétányokat, fás ligeteket, közösségi sportpályákat kell elhelyezniük.

Bejegyzésében a politikus arról is ír, hogy „mivel városi jelentőségű park lesz itt, a megközelíthetőségén is dolgozunk” Egyik oldalról a fejlesztés alatt álló és Kálvin térig hosszabbítandó csepeli hév és a Weiss Manfréd úti kerékpárút határolja, délről a jövőbeni Galvani-híd kapcsolódó körútja és a rajta futó villamos és kerékpárút, a Kis-Dunán keresztül Ferencváros fejlesztési területei fele pedig gyalogos és kerékpáros hidak kerülnek előkészítésre.

Észak-Csepel jelenleg. <br> Fotó: Facebook
Észak-Csepel jelenleg.
Fotó: Facebook

Fürjes Balázs posztjában kitér a „wetland” kultúrára is, melyl egy csapadékvizet környezetbarát módon kezelő vizes élőhely. A lehullott csapadékot a rendszer helyben hasznosítja, a külön erre a célra telepített zöldfelületek elpárologtatják, ezzel csökkentik a városi hőszigethatást és javítják a városi mikroklímát. A csapadékvíz táplálja a zöldfelületek növényeit, újrahasznosul, és nem terheli tovább a korlátozott kapacitású fővárosi közcsatornarendszert. A csapadékvíz egy részét emellett eltárolják, így szélsőségesen száraz időjárás esetén öntözni lehet vele a zöldfelületeket.

A tervezési pályázat idén májusban zárul, a tervek, közösségi tervezésben és az önkormányzatokkal egyeztetve, két év alatt készülhetnek el. A környékbelieket egyelőre online, amint lehet, személyes fórumokkal is bevonják a tervezésbe. – tette hozzá.

Nyitókép: YouTube

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2021. január 29. 15:49
Majd Geri felavatja, valami Fészbuk bejegyzésben.
Ipolypart
2021. január 29. 15:10
Ovodás rokonom szerint itt laknak a pacuhák.
turáni sólyom
2021. január 29. 12:01
Tegnap Kulcsár Krisztián közölte, hogy a MOB döntést hozott, jelentkezünk a 2032-es budapesti Olimpia megrendezésére. Nézzünk a térképre! A Csepel sziget északi csücskétől jobbra Ferencvárosban épül a az olimpiai méretű(!) Atlétikai Stadion. A sziget csücsök keleti oldalán a FUNDAN kínai egyetem campusa Ettől délre lesz az új közpark, jobbra meg egy hatalmas üres terület ahová felépíthető az olimpiai falu. Ezt a konglomerációt délről érinti majd az épülő Galvani -híd 2025 elejére - az olimpiai falu kivételével - minden elkészül. Jöhet a NOB vizsgáló bizottsága.... Nem azt látja majd, amit 2017 februárban!
gxcapril
2021. január 29. 12:00
Több figyelmet kellene folytatni a vidékre is. A Fidesz támogatóinak többsége vidéki. Budapest fejlesztése már túlsúlyossá vált. Van bőven vidéki régió ahová a pénzt lehetne költeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!