Fővárosi Törvényszék a Jézus-karikatúráról: Társadalmi viták eldöntése nem a bíróság feladata

2021. január 21. 07:52

A Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló gúnyrajz 2020 áprilisában jelent meg a Népszavában.

2021. január 21. 07:52

Társadalmi viták eldöntése nem a bíróság feladata – szögezte le szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében a Fővárosi Törvényszék a Jézust ábrázoló karikatúrával kapcsolatban.

A Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló gúnyrajz 2020 áprilisában jelent meg a Népszavában. A karikatúra miatt Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese személyiségi jogi pert indított a lap ellen az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szerdán az MTI-nek nyilatkozva felháborítónak nevezte, hogy a bíróság kedden első fokon elutasította Vejkey Imre keresetét. Veres András úgy értékelt: a karikatúra blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki, emellett a pandémia alatt munkáját végző, keresztény tisztifőorvost is gúny tárgyává tette

 A Fővárosi Törvényszék közleményében azt írta: az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott, bárki számára egyértelműen megállapítható, hogy a perben kifogásolt rajz műfaját tekintve karikatúra, ezért azt annak műfaji besorolását figyelembe véve kellett a bíróságnak megítélnie.

Az eljárás során a bíróság azt vizsgálta, hogy az átlagos tájékozottságú olvasó a karikatúra megjelenési idejére és az aktuális közéleti eseményekre tekintettel mire asszociál a képi megjelenítés alapján. Az elsőfokú bíróság megítélése szerint a karikatúra készítője a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektál, a karikatúra központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású.

"A karikatúra tehát nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban, ezért a keresztény közösséget, így a felperest nem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná" – emelték ki.   

Megjegyezték továbbá, hogy a bíróság – mint minden hasonló eljárásban, úgy ebben az ügyben is – kizárólag jogkérdésekben foglal állást, s teszi ezt oly módon, hogy ítélkező tevékenysége során tartózkodik személyes véleményének kinyilvánításától.    Az elsőfokú, nem jogerős döntéssel szemben rendes jogorvoslattal élhet az azt kifogásoló peres fél – közölte a törvényszék.

(MTI)

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. január 21. 17:05
1-es mérce...
teljesenertelmetlen
2021. január 21. 12:20
Ez nagyon jó hír! Akkor javaslom, hogy árasszuk el az internetet zsidó és muszlim közszereplőkről és vallási jelképeikről készült vicces karikatúrákkal, mivel A karikatúra tehát nem a zsidó/muszlim vallás ellen irányult, nem a zsidó/muszlim közösséget gúnyolta, nem akadályozta a zsidó/muszlim embereket a szabad vallásgyakorlásban, ezért a zsidó/muszlim közösséget, így a felperest nem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná.
Vasalo
2021. január 21. 11:09
Tisztelt biroság. Csapják már fel azt a rohadt törvénykönyvet. Ez nem társadalmi vita, hanem sima kegyeletsértés, még a vak juszticiának is!
VeJoLa
2021. január 21. 11:06
Jó lenne nem az iszlamistákat követni a vallási türelmetlenségben! Egy csacska karikatúra nem keresztényüldözés! Az nem fair, hogy Trump kiiktatását (teljes joggal) elítéljük a közéletből, itthon meg el akarunk ítéltetni egy (bizonyára) nemkeresztény karikaturistát, mert megrajzol egy (vallással is kapcsolatos) szóviccet! Ennél ma sokkal nagyobb ideológiai veszélyek fenyegetnek bennünket! Azzal kéne értelmesen foglalkozni egy ilyen lapália helyett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!