Kovács Zoltán a Kuriernek: fikció az Európai Unióból való kilépés szándéka

2020. december 10. 10:27

A kilépésre vonatkozó vádakat a baloldal kedvenc játékszerének nevezte az államtitkár.

2020. december 10. 10:27

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön interjút adott a Kurier című osztrák napilapnak, és ebben egyebek között a lengyel-magyar vétó kapcsán kialakult, a nemzetközi porondon is nagy port kavart vitáról beszélt, mely az uniós támogatások és a jogállamisági mechanizmus összekapcsolása miatt folyt az elmúlt hetekben.

Kifejtette, hogy Lengyelország és Magyarország közös álláspontja szerint ezek az új követelmények megkerülik az uniós szerződéseket, melyek világosan fogalmaznak az uniós pénz felhasználását illetően. A közép- és kelet-európai országok megnyitották piacaikat a többi tagállam előtt, és a pénz ennek kompenzációjaként szolgál, tehát „nem egy adomány- vagy ajándékozási rendszer” – fogalmazott az államtitkár.    

A jogállamisági mechanizmus a politikai játszma része

A jogállamisági mechanizmusról úgy vélte, hogy az csak nevében szól a jogállamiságról, valójában a politikai játszma része. Nem tartalmaz világos definíciókat és kritériumokat, ráadásul az uniónak jogi kérdésekben már van „mechanizmusa”, nincs szüksége újabbra – érvelt. A jogállamiság értelmezése emellett minden rendszerben eltérő, országonként gyakorlatilag egyszerűen képtelenség összehasonlítani. 

Összefügg az uniós költségvetés és a migráció

A lap azon kérdésére, hogy Magyarország miért kapcsolja folyton össze az uniós keretköltségvetést és a gazdasági helyreállítási támogatásokat a migráció kérdésével, Kovács Zoltán kifejtette: Soros György tervei rövid időn belül politikai valósággá válnak Európában, és ez a terv azt feltételezi, hogy Európa jövője a migrációtól függ, a szolidaritás nevében bevándorlókat kell befogadni. Brüsszelben úgy vélik, a bevándorlók emberi joga a szabad átjárás az európai határokon – hangoztatta. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: „Ne nézzenek minket idiótának!”    

Kovács Zoltán hozzátette: a brüsszeli íróasztalfiókokban ott van a bevándorlók elosztására vonatkozó kötelező mechanizmus. Arra a felvetésre, hogy a keresztény értékrendet sértő botrányok – a lap itt Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő esetére hegyezte ki a kérdést – a kormány hitelességébe kerülhetnek, Kovács Zoltán így reagált: „Konzervatív, keresztény, demokratikus társadalom vagyunk. Ez az ügy politikai értelemben le van zárva. Emberileg pedig tragikus.” A koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy Magyarország nemcsak Kína és Oroszország felé tekint, hanem minden irányba, így Ausztria felé is.

Nem akarunk kilépni

Kovács Zoltán figyelemre méltónak tartja, hogy a már nem uniós tagállam Nagy-Britannia hamarabb kezdte meg az oltások beadását, mint Európa. A lapnak arra a kérdésére, hogy esetlegesen opció-e Magyarország számára az unióból való kilépés, Kovács Zoltán azt mondta, hogy a magyar kormányban ezt senki sem fontolgatja, és a feltételezést fikciónak nevezte. „Ez a hazai ellenzék és az európai baloldal kedvenc játékszere” – tette hozzá az államtitkár.

(MTI)

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. december 10. 20:55
Nagyon sokszor írták ide (is) a fidesz szimpatizánsai, hogy kilépni. Most meg az egyik bálványuk lerombolta még ezt az olcsó illúziót is. Biztosan az efféle megalázó epizódok adják a ner kohéziós erejét, ugye.
Tiszafa
2020. december 10. 19:58
"Nem akarunk kilépni" Dehogy nem! Döntsön a nép!
annamanna
2020. december 10. 18:13
"A kormányzás nehéz évei után vissza kell térnünk a választási csatatérre. Itt az ideje szedelőzködni, hogy a megfelelő pillanatban kilovagolhassunk. Nagy ütközet vár ránk 2022-ben. Készüljetek." (Orbán már tudja, mikor akar kilovagolni, mert nagy ütközetre készül https://nepszava.hu/3092710_orban-mar-tudja-mikor-akar-kilovagolni-mert-nagy-utkozetre-keszul )
Kup Lung
2020. december 10. 15:03
A kilépésre vonatkozó vádakat a baloldal kedvenc játékszerének nevezte az államtitkár. ----- A kormány direktben soha nem említette a kilépési szándékot. A vádakat is az ellenzék fogalmazza meg hogy ki akarja vezetni az országot az EU-ból. ------ Azonban a kilépésre buzdítást inkább a jobboldali publicisták és szavazók egy része (igaz bőven kisebbség) erőlteti. ÉS ez hang bármiféle probléma előkerülésénél felerősödik. Márpedig az élet maga egy probléma megoldási folyamat. Egyik elmúlik aztán jön a másik. Ez EU tagság nélkül is ugyanolyan problémáink lennének csak az érdekérvényesítésünk erősen lecsökkenne (mondjuk Ukrajnával szemben) ----- Ezt Kovács nyugodtan a jobboldal kilépés párti részének is szánhatta volna. Sőt szerintem ildomos is lenne helyretenni a dolgot. Valahogy ez mindig elmarad. Márpedig ők meg ezeket az EU-hoz ragaszkodó kormányzati intelmeket valahogy nem akarják meghallani. Tehát itt a jobboldali kormány és a jobboldal egy kisebbségi részének gondolkodása megy el egymástól még ha a kivezetési vádak ballibek is. ------
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!