Jogsértő a Budavári Önkormányzat költségvetése

2020. december 16. 08:13

A Mandiner úgy tudja, a fővárosi kormányhivatal szerint a közpénzzel való felelős gazdálkodás feltételeinek hiányát eredményezheti az idei büdzsé kihirdetésének módja. A közelmúltban számos botrány miatt magyarázkodni kényszerülő V. Naszályi Márta polgármesternek sürgősen lépnie kell az ügyben.

2020. december 16. 08:13
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Hivatalból vizsgálta Budapest Főváros Kormányhivatala a budavári önkormányzat idei, februárban elfogadott költségvetését, valamint annak augusztusi és októberi módosításait. Információink szerint a törvényességi felülvizsgálat során a kormányhivatal

több jogszabálysértést is feltárt, amelyekkel kapcsolatban törvényességi felhívással élt.

Úgy tudjuk, az elsődleges probléma az, hogy nem a képviselő-testület által elfogadott büdzsé került kihirdetésre. A Nemzeti Jogszabálytár felületén az első előterjesztéssel megegyező, az egyébként elfogadott módosítások nélküli szövegváltozatot tették közzé. Ez egyrészt felveti a közjogi érvénytelenség kérdését, másrészt a közpénzzel való felelős gazdálkodás feltételeinek hiányát eredményezi – állapította meg a kormányhivatal. Ezért most V. Naszályi Márta párbeszédes polgármesternek 30 napon belül hatályon kívül kell helyeznie a kihirdetett költségvetést, a jegyzőnek pedig a módosítókkal frissített változatot kell kihirdetnie.

A kormányhivatal egyébként már egy másik törvényességi felhívásában is jelezte az önkormányzat felé, hogy

a módosítások nem feleltek meg a számviteli alapelveknek, illetve követelményeknek sem.

Ezért ugyancsak felhívta V. Naszályi figyelmét arra, hogy a jogszerűtlen állapotot szüntesse meg, továbbá kérte, hogy a „jövőben a mindenkori költségvetéssel kapcsolatban megalkotott önkormányzati rendeletek előkészítése és elfogadása során az alapvető jogalkotási és jogszabály-szerkesztési követelményekre fordítsanak kiemelt figyelmet”.

A Karácsony Gergely főpolgármester pártjában tevékenykedő I. kerületi polgármesternek az elmúlt időszakban számos esetben kellett már magyarázkodnia. Megírtuk: több mint háromszázan írták alá a lakásrendelet-tervezete ellen indított petíciót. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a polgármester által tervezett új rendelet alapján egyes lakásokat 120.000 Ft/fő jövedelem fölött költségelvű alapon bérelhetnének a lakók, ezzel pedig az eredeti bér akár 250 százalékára emelkednek az eddigi lakbérek.

Ugyancsak beszámoltunk róla, hogy míg rendre forráshiányra panaszkodnak a balos kerületek, új logót és új utcanév-táblákat is terveztet az önkormányzat Karácsony főtanácsadója, Misetics Bálint testvérének cégével, a Mitte Communications Kft-vel. „Maga a pályázat szükségtelen, a koronavírus járvány idején a pályázat időzítése, lebonyolítása kifejezetten érzéketlen és irritáló. Továbbá néhány évvel a korábbi arculatváltást követően erre ismételten pénzt áldozni, egyszerű pénzkidobás” – magyarázta akkor lapunknak Jeney Jánosné kormánypárti képviselő, aki miután a pályázatot mindenképp kiírták, végül részt vett az elbírálásban.

***

frissítés

Cikkünk megjelenése után V. Naszályi Márta közleményt adott ki. Azt írta: „A kormányhivatal által kért korrekciókkal és egyidejűleg az önkormányzat év közbeni előirányzat-változásainak az átvezetésével együtt polgármesteri hatáskörben napokon belül kiadom a rendeletet, eleget téve a törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivatal felhívásának. A megtett intézkedésekről való tájékoztatást az előírt 30 napos határidőn belül, 2021. január 11-ig megküldöm a kormányhivatalnak. Minden ezt megelőző hír a politikai nyomásgyakorlás eszköze.”

A helyi Fidesz is közleményt adott ki, melyben kifejtették, a baloldal igénytelenül viszi a kerület ügyeit, és jogsértő működésük sajnos ma már a kerület napi ügyvitelét veszélyezteti. „Ennél is fenyegetőbb bajként említették, hogy a kerületvezetés ezrek lakhatását sodorja veszélybe. Mert az, aki egy költségvetést nem tud elkészíteni, az nem fogja tudni jogilag megnyugtatóan rendezni a lakáshelyzetet sem. Perek százaival fenyeget az új szabályozás, és a számlát végül megint a kerületi polgárok állhatják” – írták.

***

nyitókép: V. Naszályi Márta még a Párbeszéd fővárosi képviselőjeként tiltakozik az I. kerületi Dísz tér és a Hunyadi János utca sarkán 2019. január 2-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. december 16. 17:00
Azt hittem Márky Zaj ars poétikája van a cédulán: Mindenkire akasztófa vár!
OberEnnsinnen
2020. december 16. 14:49
inpirációs helyett inspirációs, bocs.
OberEnnsinnen
2020. december 16. 14:48
Őszintén, Naszály fotóját látva nem mindegy, hogy a konyhában tartózkodik napi 24-ben, vagy az utcán lődörög, keményen demonstrációzva? Ennek a típusnak egy kedves, érdeklődő arc adhatna inpirációs keretet bármi pozitívumra. Ez a komoly, kérdőrevonó feszített arcbőr a lehető legrosszabb választás. Mint az SZFE-sek, mikor szabadságharcost alakítanak...
ellenforradalmár
2020. december 16. 14:37
Ez a fej!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!