Felháborodásuknak adtak hangot a fideszes EP-képviselők Bocskor Andrea nyílt megfenyegetése után

2020. december 13. 18:09

A fideszes EP-képviselő felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó szélsőséges jobboldali csoportosulás, a Mirotvorec (Béketeremtő) “halállistájára”.

2020. december 13. 18:09

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja levélben fordult David Sassolihoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez annak kapcsán, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó szélsőséges jobboldali csoportosulás, a Mirotvorec (Béketeremtő) “halállistájára”. A képviselőcsoport azt kéri, hogy az EP fejezze ki szolidaritását a megtámadott képviselővel, illetve szólítsa fel Ukrajnát, hogy az ukrán hatóságok akadályozzanak meg minden ilyen fenyegetést, uszítást és gyűlöletkeltést az európai parlamenti képviselők, valamint az ukrajnai magyar közösség tagjai ellen – olvasható a párt EU-s honlapján.

Ismert: Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó szélsőséges jobboldali csoportosulás, a Mirotvorec, avagy „Béketeremtő” honlapjára. A képviselő adatait, így születési dátumát és helyét szombaton osztották meg. Bocskor Andrea helyzete azért érdekes, ugyanis születési helye a kárpátaljai Beregszász. A szélsőjobboldali szervezet úgy fogalmazott, hogy Bocskor megsértette az ukrán jogszabályokat, amikor felvette a magyar állampolgárságot is, ezzel pedig megkísérelte megbontani Ukrajna szuverenitását és területi integritását, nem mellesleg túllépte hivatali hatáskörét.

A Mirotvorec kezdetben még csak azoknak a személyeknek az adatait osztotta meg, akik közvetlen szerepet vállaltak a Krím 2014-es orosz annektálásában,

vagy akik részt vettek/vesznek szakadár oldalon a kelet-ukrajnai harcokban, azonban az utóbbi időben egyre változatosabb és véletlenszerűbb indokokkal kerülnek fel emberek a listára. 2018 volt az az év, amikor a szélsőséges nacionalisták listázni kezdték a kettős állampolgár kárpátaljaiakat is. Idén október elejére már 300-ra nőtt a listázottak száma – akiket nem mellesleg folyamatos fenyegetés ér a szervezettől. Eredményképp több vezető beosztású, magyar nemzetiségű, kettős állampolgár közalkalmazott is benyújtotta felmondását. A listán megtalálható Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is.

Deutsch Tamás a Fidesz-KDNP delegáció vezetőjeként David Sassolihoz írt levelében felhívja az elnök figyelmét, hogy Bocskor Andrea 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek és a magyar néppárti delegációnak, és a képviselő asszony kárpátaljaiként az Ukrajnában élő magyarokat is képviseli. Bocskor Andrea közelről követte az ukrajnai eseményeket, és gyakran szóvá tette az ott élő magyarok kisebbségjogainak korlátozását. 

Nemrégiben határozottan kiállt azokkal a durva támadásokkal szemben, amelyeket az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mondvacsinált okokra hivatkozva követett el a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és annak vezetőjével, illetve más kárpátaljai magyar szervezetekkel szemben. Ezeket a támadásokat politikai nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek minősítette, amelyek súlyosan fenyegetik a kisebbségi szervezeteket.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lightning protection
2020. december 13. 20:15
Remélem a többi magyar képviselő is csatlakozik...
Performan
2020. december 13. 18:50
Egy magyar EP képviselő halálos megfenyegetése valószínűleg nem lesz téma a következő EPP ülésen. Na de az, hogy Webert ávós időket idéző mondandóját valaki ahhoz merte hasonlítani, amire az de facto hasonlít, biztosan. Fontos a liberális mérték: magyar ölni nem bűn, német agyhalottat kritizálni fejvesztés.
longobárd
2020. december 13. 18:30
Félő, hogy az uj ami kormány használja majd ellenünk az ukrán kártyát...
luzitanxaver
2020. december 13. 18:26
Az üvöltő halaknak is lehetett volna írni akár, nagyjából ugyanilyen hangos lesz az EP reakciója is. A LIBE is bizonyára már holnap napirendre tűzi az ügyet. Oh wait...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!