Orbán Viktor: Ameddig csak lehet, nem zárjuk be az iskolákat

2020. november 06. 07:17

„Nagyon kérek minden fiatalt, hogy ne csak magára, szüleire, nagyszüleire is gondoljon” – fogalmazott a miniszterelnök.

2020. november 06. 07:17
null

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt. A miniszterelnök a beszélgetés elején elmondta, az Operatív Törzs minden reggel áttekinti a járványhelyzetet.

„December 10-én 4480 intenzív ágy kellhet, itt van a teljesítőképesség határa”. 

Orbán Viktor a járványhelyzetről szólva elmondta, van ahol könnyedén vészelik át a járványt, de Szőcs Géza esete is mutatja, hogy ebbe bele lehet halni. A kórházi kapacitásokról szólva a kormányfő elmondta, „december 10-én 4480 intenzív ágy kellhet, itt van a teljesítőképesség határa”. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy

várhatóan hamarosan döntés születik a kockázatmentesen elhalasztható műtétekről.

„Az elhunytak átlagéletkora 76,1 év” – közölte a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez azt mutatja, hogy a fiataloknak nem szabad összekeverniük saját egészségügyi állapotukat az idősekével.

Az iskolák bezárásáról

A hazai 3200 hazai településből 700 olyan hely van, ahol nem jelent meg a fertőzés. Hét iskolában nincs oktatás, 23 iskolában távoktatás van, és további 78 iskolában vegyes oktatás zajlik.

– szögezte le a kormányfő. „Több dolgot kell mérlegelni az iskolák esetleges bezárása során” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ő nem akarja ijesztegetni a magyarokat, de szerinte őszintén kell beszélni. „A helyzet súlyos, de tudjuk kezelni a szituációt” – mondta.

Minden olyan helyet bezárnak, ahol nem tartják be a szabályokat​​​

Orbán Viktor elmondta,

Orbán Viktor közölte azt is, hogy hétfő óta javult a maszkviselési hajlandóság. Mind mondta, folyamatosak az ellenőrzések országszerte, és minden olyan helyet bezárnak, ahol nem tartják be a szabályokat. „Komolyan kell venni ezeket a szabályokat” – tette hozzá a miniszterelnök.

Gyors döntésekre van szükség

A kormányfő elmondta, „a teljes embert kell nézni, így az egészség és a gazdaság egyformán fontos”. Mint fogalmazott: „két hétig tartott a maszkviselés szigorításáról szóló vita, és két hét után nem szavazta meg az ellenzék a szigorítást. Ennek így nincs értelme” – szögezte le a kormányfő. Hozzátette: „a parlamentet kikerülhetetlennek tartom, de vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség”. A miniszterelnök kiemelte:

„Most látszik az alagút vége, mivel egyre megbízhatóbb információk vannak a vakcinákról, és 90 nap múlva lesz valamilyen vakcina” – tette hozzá a kormányfő.

A bécsi terrortámadásról

Orbán Viktor a bécsi terrortámadásról szólva elmondta, hogy „ezek a merényletek figyelmeztető lövések”. A kormánynak most egyszerre kell döntenie járványügyi kérdésekben, és arról, hogy a TEK-nek az osztrák határra kell vonulnia. „Mindent megtettem, és elmondtam, hogy Európában vegyék le a szemellenzőt.

Magyarország nem szeretne belépni ebbe a csapdába” – fogalmazott a kormányfő. 

A politikai és ideológiai vitákról

A kormányfő közölte, hogy Brüsszel megtámadta azt a magyar szabályozást, miszerint a menedékkérelmeket a magyar nagykövetségeken lehet beadni az országhatáron kívül. Orbán Viktor szólt arról is, hogy

– tette hozzá. Orbán Viktor az újabb uniós döntésről szólva elmondta:

Mint mondta, a feladat az, hogy minél gyorsabban eljusson a pénz azokba az országokba, ahol nagy baj van. Akiket érint a halogatás, azok a déli államok, míg Magyarországon a következő két évben rendelkezésre állnak a források.

„Már túl vagyok azon, hogy ki-hol, mit mond Magyarországról, és Soros György tenyeréből etetett újságírók és politikusok, mit mondanak. Soros György négy éve leírta, hogy aki nem enged be migránsokat, az nem kaphat uniós forrást” – emlékeztetett a kormányfő.

Az amerikai elnökválasztásról

Orbán Viktor az Egyesült Államokban zajló elnökválasztásról szólva elmondta, „először is adjuk meg a tiszteletet az Egyesült Államoknak, és ne essünk abba a hibába, amibe ő néha bele szokott esni, hogy minősítget másokat, mondjuk Magyarországot. Bár Trump elnök ettől tartózkodott, de a korábbi demokrata kormányzatoktól ez nem volt idegen, hogy úgy tekintettek Amerikára, mint valami morális mércére és erről a magaslatról beszéltek” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: „ennek most vége van, egy ilyen választás után ezt az igényt zárójelbe tehetjük, akárki is lesz az elnök.”

Orbán Viktor közölte:

A miniszterelnök ugyanakkor kiemelte, „minden ország szuverén, majd elrendezi a saját dolgát, ez alapvetően a saját népükre tartozik”. Mint fogalmazott, „mi nem akarunk sem morális, sem politikai ítészek lenni”.

A kormányfő a magyar-amerikai kapcsolatokról szólva elmondta, Donald Trump elnöksége alatt a magyar-amerikai kapcsolatok a valaha volt legjobb formájukba kerültek. Orbán Viktor elmondta, hogy 1700 amerikai vállalat működik itthon, és több mint 100 ezer embernek ad munkát. „Trump elnök Magyarország barátja” – fogalmazott a kormányfő.

A beszélgetés végén a miniszterelnök kiemelte, 

Hozzátette: „Zárójelben mondom, az meg a magyarok dolga, hogy kik és hogyan kormányozzák Magyarországot”.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2020. november 06. 15:21
"A tanárok megalázóan alacsony fizetést kapnak és a digitális oktatás realizálásán kívül még a nyakukba kapták az új NAT-ot is, szóval nem unatkoztak szeptembertől." Kevés olyan szakma van, akik elégedettek lennének a fizetésükkel, de rendben, elfogadom, lenne tér a bérfejlesztésre. Viszont hagy ne kelljen már sajnálnom a tanárokat, mert a munkájukhoz tartozó dolgokkal kellett foglalkozniuk. Minden más munkakörben vannak változások, amikhez alkalmazkodni kell. "És tavasszal dicséretesen teljesítettek." Voltak olyanok is. "pár nap múlva úgyis elrendelik a távoktatást, ha mégsem, arra emlékezni fognak '22-ben." Jaj, ez a zsarolás már túllép a szakmai kereteken és elkezd kilógni a politikai lóláb a szakmai rizsa mögül.
SzkeptiKUSS
2020. november 06. 15:09
hogy nem mindenkinek vannak nagyszülők a közelben avagy nyugdíjas nagynénik-bácsik, akik elvállalják a gyerek felügyeletét és főleg az oktatást ......................................... Nem tartanám ésszerűnek a legveszélyeztetettebb korosztályt orosz rulettet játszatni. Amíg lehet a kölykök helye legyen az iskolában, eljön az idő amikor már nem lehet. Én nem tudom hol a határ, de ha már most le kell mindent zárni, évek telnek el a visszakapaszkodással. Az egyénnek óriási a felelőssége, de sajnos túl sok a barom.
Béna Géza
2020. november 06. 15:07
Minden szép minden jó! Valakinek eszébe juthatna már össze hasonlítani a 2019-ben elhalálozottak számát a 2020-ban elhunytakéval, a helyzet az hogy a halál az élet része minden évben halnak meg emberek csak mostanáig nem verték ilyen nagy dobra!!!!!!!!!!!!!!
na még ez is
2020. november 06. 12:47
Zsiday Viktor bejegyzését érdemes elolvasni, nagyjából telibetalálta a valóságot: "Pontosan tudjuk, hogy sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is a gazdasági jólét a legfőbb vezérlője a választási eredményeknek, tehát a kormánypárt fő célja a gazdasági válság mielőbbi letudása, ehhez pedig az szükséges, hogy kialakuljon a vírussal szembeni valamekkora immunitás, és a lakosság ismét elkezdjen fogyasztani, szabadabban mozogni. Mivel részleges korlátozásokkal, amelyekkel el lehet éldegélni egy ideig (iskola nyitva, munkahely nyitva, maszk kötelező, tömegrendezvények részben korlátozva, önkontroll) Európa legtöbb országában ősszel 1,3-1,4 között lehetett tartani a reprodukciós rátát (R), ebből következik, hogy ha a lakosság kb. 30%-a megfertőződik, akkor ezek mellett a részleges korlátozások mellett a vírus lecseng. Mivel pedig tavasztól-nyártól jön az oltás, ezért a fő cél, hogy a lakosság durván harmada minél gyorsabban átessen a betegségen. Mihelyst ez megvalósul, a vírus leszálló ágba kerül, a megbetegedések száma esni fog, ezt látva az emberek felbátorodnak, a gazdaság talpraáll - ráadásul közben eljön a szezonálisan valószínűleg kedvezőbb tavasz és az oltás is. Mivel 2022 tavaszán választások vannak, ezért ezt a talpraállást mielőbb el kell érni, azzal a peremfeltétellel, hogy közben a kórházi ellátás ne omoljon össze. Ez nagyon szűk ösvény persze, és a jelenlegi fertőzési ütemet nézve nem biztos, hogy összejön. Tudjuk azt is, hogy tavasszal durván 1% volt a fejlett világban a vírus valós mortalitása, de mivel mostanra a legveszélyeztetettebb öregek elbarikádozták magukat, és felgyülemlett némi orvosi tapasztalat is, ezért jogosan feltételezzük, hogy a valós halálozás ebben a hullámban 0,5%, vagy az alatt lehet. Ha a lakosság 30%-a kapja el a vírust, és a megbetegedettek kevesebb, mint 0,5%-a hal meg, akkor a teljes lakosság 0,1-0,15%-a, azaz kb. 10-15000 hunyhat el. A jelenlegi fertőzési ütemet nézve ez januárra bekövetkezik. Ez az ára a vírussal szembeni részleges nyájimmunitásnak a fent leírt részleges korlátozások mellett. Természetesen lett volna másik út, ahogy azt Kína, Korea vagy Tajvan megmutatta, de ez a nyugati világban nem jött össze. A jelen helyzetben tehát azt valószínűsíthetjük, hogy nem tévedés, hanem a terv része az, hogy nincs valódi szigorítás (persze ha nagy pánik lesz, akkor kikényszerítheti a lakosság akár 1-2 nap alatt is), a cél ugyanis az, hogy (elsősorban a fiatalabbak) jelentősebb része kapja el gyorsan a betegséget, és alakítsuk ki a részleges nyájimmunitást (sajnos már nyáron is gyanús volt hogy erre megyünk: http://www.zsiday.hu/blog/nyitnik%C3%A9k). A jelenlegi folyamatok mellett Magyarországon a vírus november-decemberben tetőzik, és január végére lecsengőbe kerülhet, ezután pedig elkezdődhet a gazdaság talpraállása. Utána a tavasz és az oltás megoldja a többit, és tavasszal folyamatos lazítások lesznek, nyár elejére pedig már majdnem teljesen visszaállhat minden a régi kerékvágásba, ami lehetővé teszi, hogy jó esetben újabb gazdasági fellendülés alakuljon ki 2022 elejére, pont a választásokra (ehhez persze jó lenne az EU-s NextGen pénzeső behúzása, és az európai költségvetési költekezés Magyarországra való kiterjedése is, az előbbivel kapcsolatban sok vita van, az utóbbi valószínűleg bekövetkezik). Ha tehát a választásra optimalizálunk, akkor a gazdaság gyors talpraállására kell lőni, ehhez pedig az kell, hogy 3 millió magyar gyorsan átessen a betegségen. Ez a terv, és valószínűleg működni is fog, mivel a halálozásokból, és terjedési ütemből visszaszámolva 1 millió valós fertőzött már most is megvan idehaza, november végére pedig 2 millió felett lehetünk. A legvalószínűbb forgatókönyv tehát a vírus végigsöprése és tetőzése november-decemberben, majd lecsengése januártól, és a gazdaság talpraállásának megkezdődése ezután. Az ára 10000 magyar."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!