Decemberben folytatódik az Alstom-per

2020. november 18. 07:00

Az idén sem várható ítélet a Demszky-korszakhoz köthető büntetőeljárásban, a vádlottak padján pedig nem ülnek politikusok. Az ügyészség vesztegetés miatt fordult bírósághoz.

2020. november 18. 07:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Az idén sem kerül pont az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyére. A büntetőper december 8-án ugyan folytatódik, ám lapunk értesülései szerint határozathozatalra aligha kerül sor ezen a tárgyaláson.

„Az elsőfokú ítélet várható időpontjáról egyelőre nem tudunk tájékoztatást adni” 

– közölte a Mandiner megkeresésére a Fővárosi Törvényszék.

Az eljárás tavaly októberben egy előkészítő tárgyalással kezdődött, miután a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) négy ember ellen emelt vádat. A büntetőper első tárgyalása azonban csak idén tavasszal került sor – ekkor „csatlakozott” ötödrendű vádlottként az ugyancsak az MSZP-SZDSZ-kormányokhoz köthető Strabag-botrányban is érintett Terner Géza. Ő, akárcsak a többiek, tagadja a bűnösségét.

Az ügy lényege a következő: a vádirat szerint a francia Alstom cég vezető tisztségviselője a BKV M2-es és M4-es metróvonalat érintő járműbeszerzésére 2005-ben kiírt közbeszerzési eljárásban milliós nagyságrendű euró átadásával vesztegetett meg az eredményt befolyásolni képes ismeretlen embert vagy embereket.

A jogtalan előny 2007-ben és 2009-ben történt kifizetéséhez, a multicég pénzéből három fiktív tanácsadói szerződést kötöttek meg a vesztegetési pénz átadásában közvetítő szerepet játszó dán és osztrák gazdasági társaságokkal, amelyeknek összesen 8 463 643 eurót, vagyis 2,8 milliárd forintot fizettek ki – véli az ügyészség, amely szerint valamennyi érintett tudta, hogy korrupcióban vesz részt.

Mindenesetre a 2010 előtti botrány miatt jelen állás szerint

egyik korabeli politikusnak sem kell felelnie. Legalábbis jogi értelemben.

Az egyik vádlott az előkészítő tárgyaláson – az M1 Hiradójának beszámolója szerint – szóvá is tette: a vádiratban csak azok szerepelnek, aki az ügyészség szerint a vesztegetési pénzt adták, azok viszont nem, akik azt elfogadták. Ugyanakkor a Pesti srácok és a Magyar Nemzet korábbi értesülései szerint a vádlottak között van Medgyessy Péter volt miniszterelnök egykori bizalmasa, T. Károly.

Medgyessy neve amúgy a 4-es metróval kapcsolatos, súlyos visszásságokra utaló, 167 milliárdos károkozásról beszámoló OLAF-jelentésben is feltűnt. Ebben az ügyben azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás, vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozást.

Az ügyészség egyébként nem siette el a nyomozást. Az ugyanis még 2011-ben indult, egy visszásságokat feltáró számvevőszéki vizsgálat nyomán, s csak 2016-ban került a KNYF-hez. Az első gyanúsítottakat is ekkor hallgatták ki.

 

A nyitóképen: Zal Shahbaz, az Alstom Transport üzletfejlesztésért felelős alelnöke átadja Demszky Gábor főpolgármesternek az első elkészült metroszerelvényt az Alstom chorzówi gyárában 2008-ban. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. november 18. 10:37
"Mindenesetre a 2010 előtti botrány miatt jelen állás szerint egyik korabeli politikusnak sem kell felelnie. Legalábbis jogi értelemben." Holló hollónak nem vájja ki a szemét. Azért nem vonják jogilag felelősségre a politikusok a korábbi hatalmat a "demokráciákban" közpénzlopásért, mert ők maguk is lopni akarnak és lopnak is, ameddig hatalmon vannak és ők sem szeretnék, ha az utánuk következő hatalom őket vonná felelősségre. Kéz kezet mos. Na persze politikai handabandázás szinten ettől még örök téma az "elszámoltatás", csak ebből soha nem lesz semmi a gyakorlatban
JMoflicheque
2020. november 18. 08:59
Azok a "boldog, szép napok", ugye libnyákok????
BossN
2020. november 18. 08:38
Mocskos tolvajok. Mszp-Szdsz maffia.
Vakfolt
2020. november 18. 08:34
Már lassan az elévülés elévülésének elévülése is elévül. A demens Demszkyt megvédik a haverjai, ez csak ilyen hercehurca következmény nélkül. Ne legyen igazam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!