Bidennek tetszett a kádári Magyarország

2020. november 12. 11:22

Míg idén totalitárius diktatúrának titulálta, 1978-ban, az általa jegyzett hivatalos jelentésben szenátorként méltatta Magyarországot Joe Biden, az Egyesült Államok elnöki székének várományosa.

2020. november 12. 11:22
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Szenátusi elismerés Magyarországnak – ezzel a címmel számolt be az Amerikai Magyar Népszava a szenátus külügyi bizottságának jelentéséről 1978 áprilisában. Az Egyesült Államok elnöki székének jelenlegi várományosa, Joe Biden akkori demokrata delaware-i szenátor által jegyzett dokumentum szerint

A cikk beszámol arról is, hogy a jelentés szerint a „magyar rendszer nagyobb cenzúra nélkül működik, és ennek alapja az az általános állampolgári magatartás, hogy a magyarok helyesen ítélik meg a disszidenseket, és azt, hogy mit nem lehet megengedni az országban”. A külföldi rádió- és televízió-állomásoknak széleskörű hallgatottságuk volt a hetvenes években Magyarországon, és aránylag elég könnyű a nyugati irodalomhoz hozzájutni, legalábbis a jelentésből született cikk szerint.

Az Amerikai Magyar Népszava 1978. április 28-i beszámolója

Biden a jelentés közzé adását megelőző évben járt Magyarországon, vagyis

személyes tapasztalatai nyomán készítette a dokumentumot.

Ismeretes, a Népszabadság még 1977-ben számolt be Biden látogatásáról. Mint írták, fogadta őt a minisztertanács elnökhelyettese, a Kulturális Kapcsolatok Intézetének elnöke, a külügyminiszterhelyettes, külkereskedelmi miniszterhelyettes, és együtt ebédelt az országgyűlés külügyi bizottságának egyik tagjával.

Az útnak ugyanakkor kettős célja volt: a lap szerint a szenátor második feleségével, a leendő first ladyvel a Balatonnál töltötte a nászútjukat.

Bidennek amúgy ma már sokkal rosszabb véleménye van hazánkról, mint a kádári diktatúra kellős közepén, alig húsz évvel az 1956-os forradalom, illetve a véres megtorlások után volt. Október 16-án, az ABC News csatorna által Philadelphiában szervezett választási fórumon Lengyelországot és Magyarországot totalitárius rendszerekkel említette együtt, és Fehéroroszországhoz hasonlította őket.

 

Fotó: MTI/EPA/AP/Andrew Harnik

Összesen 283 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2020. november 13. 13:32
egyébként érdekes lesz, ha mégis Biden lesz az elnök, bármelyik nemzetközi tárgyaláson az orra alá dörgölhetik, hogy csak az "amerikai politika történetének legnagyobb csalása" miatt ül az asztalnál... ha meg lecserélik a gyerekgyilkos banyára, az még szebb lesz, az a nő az első körben kiesett még az előválasztáson is... lám, mégis ő lehet az elnök, mer ez egy egy ekkkkkora demokrácia... gratulálok!!!
iIonah
2020. november 12. 18:20
Már akkor is hülye volt a vén szenilis.
celoke
2020. november 12. 18:04
Azért ne "demokratizálódjon" tovább az USA... 1973-ban a Watergate botrány Nixon elnöki székébe került, pedig csak annyi történt, poloskákat helyeztek el a rivális párt székházában... Utána Gerald Ford húszmillió szavazatot vesztett a könnyűvérű felesége miatt... Most meg az utcán őrjöngő, gyújtogató, romboló csőcselékhez való dörgölőzésbe, a magzatgyilkolás meg a normalitás biológiai rendjéből kifordult, elfajzott lmbt maffia támogatásába, meg a nyilvánvaló választási csalások tömegébe egyelőre nem akar az elnökjelölt belebukni. Kezdik elérni azt a határt, hogy kockán fog forogni a jövőjük, ideje lenne egy hátra arcnak...
fatman
2020. november 12. 17:46
érdekes... Sanders meg a komcsi Moszkvában volt nászúton... igazán csodás elvtársak ezek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!