Fürjes Balázs: Az adóemelésre, a megszorításokra és az eladósodásra nemet kell mondjunk

2020. október 15. 16:07

A főváros kérte, hogy a kormány járuljon hozzá egy 70 milliárdos hitel felvételéhez, ezt a kormány elutasította.

2020. október 15. 16:07
null

A kormány kész fejlesztéseket és azok költségeit átvállalni a fővárostól, de nem támogatja az adóemelést és Budapest eladósítását – mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Ne legyen újabb hitelfelvétel, ne legyen adóemelés, ne legyen „Karácsony-adó”

Fürjes Balázs közölte: a kormány konstruktív javaslattal érkezik Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) csütörtök délutáni ülésére. Ha a főváros élni kíván vele, a kormány segítséget nyújt a fővárosi önkormányzatnak, és ez lehetővé teszi az eladósodás, az adóemelés elkerülését, valamint biztosítja a fejlesztések megvalósítását.

Azt javasolják, hogy ne legyen újabb hitelfelvétel, ne legyen adóemelés, ne legyen „Karácsony-adó”, és azokat a fejlesztéseket, amelyekben egyetértenek, a költségek teljes átvállalása és fedezete mellett a kormány valósítaná meg a fővárosi önkormányzat helyett – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a javaslatuk azokra fejlesztésekre vonatkozik, amelyre a főváros 55 milliárd forintot kér a közfejlesztési tanácsban.

A kormány kész átvállalni fejlesztéseket a fővárostól

A kormány azt is garantálja a fővárosnak, hogy az átvállalt fejlesztéseket kizárólag közösen készített, a főváros által jóváhagyott tervek alapján valósítja meg. Az államtitkár úgy fogalmazott, javaslatuk lényege „a fővárosi önkormányzat tehermentesítése, a fővárosi önkormányzat bizonyos kiadásának kormányzati átvállalása, a főváros támogatása és a fővárosi költségvetési helyzet könnyítése. Mindezek által a városvezetés költségvetési mozgásterének növelése”.

A kormány a közfejlesztési tanács délutáni ülésén és később sem tudja támogatni, hogy újabb 70 milliárd forinttal adósodjon el a főváros és „Karácsony-adóval” sarcolják meg a budapesti vállalkozásokat. Azt a fővárosi javaslatot sem tudják támogatni, hogy az idei több száz milliárdos támogatáson felül a kormány további 55 milliárd forint extra támogatást adjon a költségvetésből a budapesti fejlesztésekre – jelentette ki Fürjes Balázs. Azért nem tudják ezeket támogatni, mert nincsenek összhangban a budapestiek érdekével. A budapestiek érdeke, hogy természetesen fejlődőn a város, legyenek fejlesztések, de ne legyen adóemelés és ne kerüljön adósságcsapdába Budapest – mondta.

Fürjes Balázs felidézte, hogy az elmúlt hetekben vita bontakozott ki a fővárosi önkormányzat gazdasági-pénzügyi helyzetéről; ennek lényege, hogy sanyarú helyzetben van-e a fővárosi önkormányzat és sanyargatja-e a kormány az önkormányzatot. Karácsony Gergely főpolgármesternek „nem a kormánnyal, hanem a tényekkel, a közgazdászokkal és a Moody's hitelminősítővel van vitája” – fogalmazott. Elmondta, az FKT délutáni ülésén kiemelt napirendi pontként szerepel a főváros pénzügyi és gazdasági helyzete, az említett 70 milliárd forintos hitelfelvétel, a „Karácsony-adó” bevezetése Budapesten, valamint a fővárosi szolidaritási hozzájárulás mértéke. Kifejtette: ha elfogadnák, azon fővárosi javaslatot, hogy Budapest esetében csökkenjen a szolidaritási hozzájárulás, akkor igazságtalanul kevesebb pénz jut a kisebb és szegényebb önkormányzatok támogatására.

„Gyurcsány Ferenc óta ismert recept”

A „Karácsony-adó” bevezetésével egy gazdaságilag nehéz időszakban indokolatlanul megnőnének a budapesti vállalkozások adóterhei, ami tovább fokozná a gazdasági visszaesést, továbbá a fővárosi javaslatok elfogadásával újra eladósodna Budapest és tovább nőne az államadósság – jelentette ki.

Fürjes Balázs úgy fogalmazott, a javaslaton „nem vagyunk meglepve, ez a Gyurcsány Ferenc óta ismert recept, amit most Karácsony Gergely is követ: adóemelés, megszorítás, eladósítás.” Ezt a kormány nem tudja támogatni, helyette beruházásokra, adócsökkentésre, a családok és a vállalkozások támogatásra van szükség – mondta. Fürjes Balázs szólt arról is, látnak egy tendenciát a fővárosban, hogy politikai termék lett a panaszkodás, a kifogáskeresés, a felelősség másra hárítása.

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a főváros vezetése azon látszat előállítására törekszik, hogy van a hatalmas, erőszakoskodó, behemót kormány és vele szemben a kicsi kiszolgáltatott, tehetetlen önkormányzat. Fürjes Balázs közölte: ezzel a városvezetés célja a szimpátiakeltés és igazolás, felmentés a munka el nem végzése alól.

A Lánchíd felújítására vonatkozó kérdésre válaszolva azt közölte: ha a főváros felvetné, hogy a kormányzat valósítsa meg ezt a beruházást, akkor „mi készek vagyunk tárgyalni erről”.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. október 16. 18:41
Akkor marad a pénznyomtatás. Mindenki gyorsan dobja el a forintjait... De miért is olyan népszerű a laza monetáris politika, és mi a baj vele: https://egyvilag.hu/temakep/090.shtml#p18
Bitang ember
2020. október 16. 10:22
Jánosbának kijárt már az X. Egy igazi lúzer...
olajfa1
2020. október 16. 08:48
Karácsony Gergely -meg a fegyver és táska és szemétkosár hordozói- tanuljon meg gazdálkodmi! AZZAL AMI VAN!
Pelso j.
2020. október 15. 18:58
Tarlós OTP folyószámla hitelekkel pörgette a fővárosi büdzsét. Meg nem is kapott burkolt kormányzati támogatásokat a működéshez, á, dehogy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!