A DK nem támogatja, hogy Varga Zsolt Andrást válasszák a Kúria élére

2020. október 08. 13:08

Sebián-Petrovszki László azt mondta, körülbelül harminc szakmai kérdést tett fel, amelyek közé beemelte az Amnesty International által készítetteket is.

2020. október 08. 13:08

A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik az ellen, hogy Áder János köztársasági elnök Varga Zsolt András bírót jelölte a Kúria elnökének. A frakció nem fogja megszavazni a jelölt megválasztását. A DK országgyűlési képviselője, Sebián-Petrovszki László az után tartott online is közvetített sajtótájékoztatót Budapesten, hogy a parlament igazságügyi bizottsága meghallgatta Varga Zsolt Andrást. A képviselő azt mondta, hogy a jelölt a meghallgatáson „tulajdonképpen egyetlen egy szakmai kérdésre nem válaszolt, vagy kikerülte a választ”.

Sebián-Petrovszki László úgy fogalmazott: Varga Zsolt Andrással az az egyik gond, hogy semmilyen bírói tapasztalata nincs, de ennél sokkal nagyobb problémának tartják, hogy közel tíz évig volt Polt Péter legfőbb ügyész helyettese, akivel előtte is együtt dolgozott az ombudsmani hivatalban. Egyértelmű jelek mutatják, hogy Varga Zsolt András azt hajtja végre, amire a Fidesz utasítja – jelentette ki.

A DK nem szavazza meg a jelöltet és minden nemzetközi fórumon felszólal a megválasztása ellen – közölte. A képviselőt arról kérdezték, hogy utasításra tette-e fel az Amnesty International Magyarország által korábban nyilvánosságra hozott kérdéseket a meghallgatáson. Sebián-Petrovszki László azt felelte, hogy őt senki nem utasítja, és a bizottsági ülésen körülbelül harminc szakmai kérdést tett fel, amelyek közé beemelte az Amnesty International által készítetteket is. Hangsúlyozta, hogy ezek, például a bírói függetlenség ügye, vagy az Európai Bizottság magyar bíróságokról megfogalmazott kritikája ugyanis mindenkit érintenek. Hozzátette, az állampolgároktól vagy civil szervezetektől érkező minden kérdést feltesznek a parlamentben, van, amelyet a plenáris ülésen, van, amelyet a bizottságokban.

A más témában érkező kérdésekre Barkóczi Balázs szóvivő válaszolt.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. október 08. 16:56
Schiffer András úgy fogalmazott a minap: itt az ideje aggódni, mert a Kúria (az egykori Legfőbb Bíróság) elnökének olyan embert nevez ki a Fidesz, aki soha életében nem volt bíró, ellenben megbízható káder... Schiffer úr=Mister Kétharmad, a háttér erő a megosztás bajnoka... Mit is lehetne tőle várni, őszinte jószándékot az igazi ellenzék irányába biztos, hogy nem! Neki soha életében nem volt egy olyan perce világ életében, amikor nem beépített fidesz tégla lett volna. Ovi hátsójából kandikált ki mindig, a zsebükben van-volt-lesz. Hiteltelen szélkakas, a tipikus megélhetési politikus prototípusa. Ő az az ember, aki ellenzékiként nem csak a többi ellenzéki, hanem a saját maga vezetett pártnak is beakasztott, rombolta. Vagy rombolni még most is hatékony?
Bukik a Zorbán
2020. október 08. 16:21
Ha ezeknek a bűnözőknek nem felel meg, akkor jó a jelölt, nem közülük való gazember. A DáKó-Román Koalíció, ismetebb nevén ÁVÓ Párt szégyentelen csicskája úgy tesz, hogy ő nem is érti miért nem válaszolt a jelölt az aljas provokációjára. Ez most vagy hülye, vagy a szokásos bolsevistánál is nagyobb gazember. Hajszál pontosan tudnia illene: tisztességes ember hozzá hasonlókkal nem áll szóba. Egyébként meg hogy gondolta, hogy ő majd levizsgáztatja a legfőbb bírót? Egy semmihez sem értő dákós??? Az ész megáll.
Szittya Attila Bendegúz
2020. október 08. 13:43
Pont, mint az Eu. Trócsányit mondvacsinált okokkal elkaszálták, és most egy köztörvényes bűnöző a biztos. Itt a dk szakmaiságot hiányol, de bezzeg Vágó Pistát simán megtennék bírónak.
Nehidd El
2020. október 08. 13:12
Nekem is van egy szakmai kérdésem Sebián-Petrovszki Lászlóhoz: hogyan képes úgy közlekedni Gyurcsány és Soros ánusza között, hogy közben egy pillanatra nem nyitja ki a szemét és nem is vesz levegőt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!