MNB: Közel hétszázalékos is lehet idén a gazdasági visszaesés

2020. szeptember 22. 15:21

A jegybank szerint a koronavírus-járvány következtében a gazdasági kilátásokat továbbra is érdemi bizonytalanság övezi, a feltételek napról napra változnak.

2020. szeptember 22. 15:21
null

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,1 - 6,8 százalékos gazdasági visszaeséssel és 3,5-3,6 százalékos inflációval számol az idén legfrissebb Inflációs jelentésének kedden közölt főbb számai szerint.

Jövőre a GDP 4,4 - 6,8 százalékkal nőhet, az infláció alig változik, a 3,4 - 3,6 százalékos tartományba lassulhat. 2022-re 4,5 - 5,7 százalékos gazdasági növekedést és 3,0 százalékos inflációt valószínűsít a jegybank. Az MNB megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány következtében a gazdasági kilátásokat továbbra is érdemi bizonytalanság övezi, ahol a feltételek napról napra változnak, ezért előrejelzésüket tartományban adták meg.

Az MNB az előző,

júniusi Inflációs jelentésében még 0,3-2 százalék közötti GDP-növekedést valószínűsített,

3,2-3,3 százalékos infláció mellett.  Akkor a 2021-es növekedést 3,8-5,1 százalékra, a 2022-ést 3,5-3,7 százalék közöttire becsülték.

(MTI)

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2020. szeptember 23. 08:02
Szóval, az idegenforgalom lenullázódott. Mennyit is hoz a konyhára GDP arányosan? - 8-10 %-ot, akkor tehát most nem hoz.
ugorka
2020. szeptember 22. 22:53
2013 óta kifejezetten magas szakmai teljesítményt nyújtott az MNB (ha az alapítványait nem nézzük). De az utolsó 1-1.5 évben mintha valami megborult volna ott. Nagyon sok olyat csinál, ami nem lenne dolga, közben az alaptevékenység meg botladozik. Ez most komoly presztízs veszteség Matolcsynak, az MNB-nek, áttételesen az országnak is. Ennél nagyobb baj, hogy fél éven keresztül félreinformálta a kormányt, ami így valószínűleg többet költött, mint azt lehetett volna. De az igazán aggasztó az, hogy a forint 9%-ot vesztett az euróhoz képest egy év alatt. Fennáll a veszélye, hogy megrendül a bizalom a forintban (bel- és külföldön egyaránt). Ide nem szabadott volna jutni, ez egyetlen régiós országban sincs így-
Kup Lung
2020. szeptember 22. 20:48
Ekkorát nem illett volna tévedni. Még akkor sem ha kiszámíthatatlan a környezet. Ugyanis a júniusi enyhe pozitívot azzal magyarázták hogy asz egyéni vállalkozók kilábalása elkezdődött. Márpedig a gazdaságot nem ők határozzák meg. Mint tudjuk.... Ezért is volt már akkor fura az optimizmusuk a kormányéhoz képest is. ----- A helyzet az hogy a térség is és mi is benne a német gazdasághoz vagyunk kötve ezer szállal. És ha év elején még mi jobban is álltunk (tehetetlenségi erők tovább dolgoztak mint nyugaton) de a valóság aztán a 2. negyedévben kijózanított mindenkit. Nem tudunk mégse elszakadni tőlük pozitív irányban! Válság idején semmiképp. ---- A visszaesésüket a németek éves szinten 6.3 % -ra teszik. Kell e ennél minderre nagyobb bizonyíték? ---- Amíg tehát a magyar KKV szektor nem tud nyugati színvonal közelében produkálni (ősi és alapprobléma a gazdaságunknak) addig a legfőképpen a német "birodalmi" gazdaság determinálja a gazdaságunk teljesítményét. Ez van.
BőröndÖdön
2020. szeptember 22. 20:45
...és Kuszaszem még a helyén van?!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!