Lengyelország melletti állásfoglalást fogadott el az Országgyűlés európai ügyek bizottsága

2020. szeptember 22. 14:47

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a Lengyelországról elfogadott EP-dokumentum megbélyegzi a hagyományos heteroszexuális házasságot és a családokat támogató lengyel politikát.

2020. szeptember 22. 14:47

A nagyobbik kormánypárt kezdeményezésére Lengyelország melletti szolidaritásról szóló állásfoglalást fogadott el az Országgyűlés európai ügyek bizottsága kedden. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az ülés után tartott sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az EP bevándorláspárti baloldali képviselői már nemcsak a bevándorlókat akarják ráerőltetni az uniós tagállamokra, hanem saját szélsőséges ideológiájukat is.

Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke azt mondta: az Európai Parlament szeptember 17-én egy olyan határozatot hozott a lengyel jogállamisággal összefüggésben, ami nélkülözi az objektivitást és valótlan állításokat tesz. Ideológiailag motivált, politikai zsarolás Lengyelország ellen a dokumentum – értékelt a kormánypárti politikus, aki szerint az EP túlterjeszkedik a hatáskörén, olyan dolgokba kíván beleszólni, ami az uniós szerződés szerint nem dolga, hanem tagállami hatáskör. A magyar Országgyűlés képviselői elfogadhatatlannak tartják ezt a politikai zsarolást, ami méltatlan az európai parlamenti demokráciához – mutatott rá.

Az állásfoglalásban többek között kitérnek a két nép közötti szoros történelmi sorsközösségre, és felhívják a figyelmet arra, hogy nem csupán a két ország kormánya, hanem parlamentjei és az európai ügyek bizottságai is együttműködnek az európai fórumokon. Hangsúlyozzák, hogy minden olyan hatáskör, amelyet az európai szerződés nem ruház az unióra, a tagállamoknál marad. Különösen a büntetőjog, az igazságszolgáltatás, az oktatás és családjog. Rámutatnak, hogy a jogállamiság védelme az Európai Unió tagállamaiban nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége. Felhívják a magyar kormányt, hogy folyamatosan álljon ki Lengyelország mellett az Európai Tanács ülésen, és törekedjen a hetes cikkely szerinti eljárás mielőbbi lezárására. Hidvéghi Balázs kiemelte: a Lengyelországról elfogadott EP-dokumentum megbélyegzi a hagyományos heteroszexuális házasságot és a családokat támogató lengyel politikát.

A jelentés kitér a gyermekek számára nyújtandó szexuális nevelésre is, értekezik a homofóbiáról, LMBTQ-közösségről, és ezzel összefüggésben fogalmaz meg követelményeket, kritikával illeti a lengyel pedofíliaellenes törvényt is. Élesen elítélik továbbá a lengyel püspöki kar állásfoglalását ezen erkölcsi kérdésekben. Innen már csak egy lépés az orwelli gondolatrendőrség bevezetése – értékelt. Szerinte ezen kérdéseknek semmi köze a jogállamisághoz, ez egy ideológiai támadás, egy politikai zsarolási kísérlet, egy megfélemlítési akció. Kijelentette, fontos, hogy kiálljanak Lengyelország mellett, senki sem mondhatja meg a közép-európai nemzeteknek, hogy mit gondoljanak a családról, a házasságról. Magyarország szolidáris Lengyelországgal, elutasítják ezt az alantas támadást – szögezte le Hidvéghi Balázs.

(MTI)

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2020. szeptember 22. 18:11
A brüsszeli bagázs túl akar tenni a moszkvai székhelyű birodalmon is. A kommunisták legalább nem támogatták a buzikat, pedofilokat.
balbako_
2020. szeptember 22. 18:04
Helyes!
jánosbácsi
2020. szeptember 22. 16:45
A további viták megelőzése érdekében Magyarországnak és Lengyelországnak népszavazást kellene kiírni az uniós tagsággal kapcsolatosan. Amennyiben a népszavazás eredménye megerősíti az Uniós tagságot, ebben az esetben a mindenkori magyar és lengyel kormányoknak ahogy más uniós kormányoknak is vita nélkül el kell fogadniuk az uniós országok többségének az akaratát. Akinek nem tetszik minél előbb távozzon az unióból és ne akadályozza az Unió zavartalan működését!
holder
2020. szeptember 22. 15:55
A YouTube videómegosztón közzétették a lengyel katolikus egyházban dúló pedofilbotrányokról szóló dokumentumfilm második részét. A dokumentumfilm néhány óra alatt elérte az egymillió megtekintést (jelenleg több mint 2,6 millióan látták). A Tomasz Sekielski oknyomozó újságíró műhelyéből származó dokumentumfilm első része tavaly májusban került nyilvánosságra és hatalmas vitát váltott ki Lengyelországban. A dokumentumfilm második részét Sekielski a testvérével együtt forgatta, a filmnek pedig a Bújócska (Zabawa w chowanego) nevet adták. A dokumentumfilm olyan személyek történetét mutatja be, akik pedofil papok áldozataivá váltak. A dokumentumfilmben azt állítják, hogy a pedofíliával megvádolt papokat a legtöbbször nem büntették meg a tetteikért, mindössze egy másik plébániára helyezték át őket. A film alkotói szerint a lengyel katolikus egyházmegyék csak azután jelentették a Vatikánnak a bűntettek, miután a vádemelések nyilvánosságra kerültek. https://korkep.sk/cikkek/kultura/2020/05/17/megjelent-a-lengyel-pedofil-papokrol-keszult-dokumentumfilm-masodik-resze/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!