Mégsem akarja betiltani a roma önkormányzat a Mi Hazánk Mozgalmat?

2020. augusztus 25. 14:54

Nem tudni mi a helyzet az Országos Roma Önkormányzat a Mi Hazánk betiltásáért indított aláírásgyűjtésével: a szervezet nem hirdeti az akciót, és többszöri megkeresésünkre sem reagált. Válaszolt viszont Novák Előd az ügyben feltett kérdéseinkre.

2020. augusztus 25. 14:54
null
Pálfy Dániel Ábel

Nem állhat valami fényesen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) aláírásgyűjtése, amelyet június közepén

a Mi Hazánk Mozgalom betiltásáért indítottak.

A roma szervezetet ugyanis június 30-a óta háromszor kerestük levélben és legalább egy tucatszor telefonon, hogy megkérdezzük, mennyi aláírást sikerült eddig összegyűjteniük, de ezidáig semmilyen választ nem kaptunk tőlük.

Az ORÖ két hónapja, június 12-én kiadott közleményében azt írta, azért indították el a kezdeményezést, mert „az elmúlt hetek eseményeiből látható, hogy a Toroczkai László vezette párt a roma kártyát húzta elő. Mivel a »Mi Hazánk Mozgalom« párt támogatottsága a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint csupán 1 % körül mozog, ezért farkast kiáltottak egy olyan ügyben, ahol nem is volt, mivel a Deák téri gyilkosságban az elkövető nem roma származású.” 

Farkas László, az ORÖ elnökhelyettese az ügyben tartott sajtótájékoztatón

 

Az ORÖ feljelentést tett, a bíróság megbüntette a Mi Hazánk Politikusait

A roma szervezet azt sérelmezte, hogy a Mi Hazánk Mozgalom rendőrségi tiltás ellenére megtartotta

„nyíltan cigányellenes rendezvényét”

székházuktól ötven méterre. 

„A hazai cigányság tekintetében komoly veszélyt hordoz magában az, hogy különböző szélsőséges nézeteket valló társadalmi csoportok, futballhuligánok egy rendezvény keretében nyíltan cigányellenes kijelentéseket tehetnek” – közölték, hozzátéve, hogy választ várnak a hatóságoktól, miért nem oszlatták fel a rendezvényt. A tüntetés résztvevői egyébként a rendezvényen az „Igenis van cigánybűnözés!” mondatot is skandálták. Az ORÖ arra kérte a hazai roma közösségeket, hogy hogy nyugodjanak meg, és ne üljenek fel semmiféle rasszista provokációnak.

Több mint 50 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni a nyár folyamán, amelyet a parlament őszi ülésszakán kívánnak benyújtani – jelentette be akkor Farkas László az ORÖ elnökhelyettese. Elmondta azt is, hogy büntető-feljelentéseket tettek a Mi Hazánk Mozgalom vezetői ellen, és levélben fordulnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és Pintér Sándor belügyminiszterhez személyes egyeztetés céljából. Kiemelték, a kezdeményezéshez nem csak a magyarországi romák támogatottságára számítanak, hanem minden olyan emberre is, aki az előítélet bármely formáját elutasítja. Az aláírásgyűjtő-standokat a települések központjaiban tervezték felállítani.

Az ORÖ feljelentései eredményeként a Mi Hazánk több politikusára is komoly pénzbírságot szabtak ki:

Toroczkai László pártelnököt 150 ezer, Dúró Dóra elnökhelyettest 200 ezer, Novák Előd alelnököt 200 ezer, Árgyelán János pártigazgatót 150 ezer, Apáti István országgyűlési pedig képviselőt 130 ezer forint büntetéssel sújtották. De Vékony Csongor, a Mi Hazánk Ifjainak vezetője és Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd is kapott egy 110 és egy 100 ezer forintos csekket. A rendőrség indoklása szerint a párt politikusai megszegték a veszélyhelyzetre meghatározott magatartási szabályokat.

Nem tudni mi a helyzet aláírásgyűjtéssel, nem reagál és nem is hirdeti az akciót az ORÖ

Az Országos Roma Önkormányzatot levélben többször is kérdeztük többek között arról, hogy mennyi aláírást sikerült eddig összegyűjteniük, hol és hogyan gyűjtik az aláírásokat, és hogy online is alá lehet-e írni a kezdeményezést. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyi aláírásra számítanak, mivel lennének elégedettek, meddig és hogyan tudják aláírni a petíciót azok, akik egyetértenek vele, és pontosan kinek fogják benyújtani az összegyűlt aláírásokat?

Az ORÖ az elmúlt hónapban küldött három levelünkre nem reagált,

pedig július végén még sikerült telefonon elérnünk a titkárságot, akiktől erre ígéretet kaptunk. Augusztus közepén sokadszorra ismét sikerült telefonon elérni az ORÖ-t, de ekkor már csak egy diszpécser vette fel a telefont, és közölte: az önkormányzat tagjai és dolgozói szabadságon vannak, később keressük őket. Azóta egyetlen megkeresésünkre sem reagáltak.

Az ORÖ egyébként igen aktív, sokszor naponta több bejegyzést is közzétevő közösségi oldalán sem található semmilyen hír vagy felhívás az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban. Az utolsó témában megjelent poszt a fenti június 12-i sajtótájékoztatóról szóló videó. Amennyiben a roma szervezet reagál leveleinkre, válaszukkal frissítjük a cikket.

A Mi Hazánk Mozgalom politikusai a megemlékezésen

 

Novák Előd: Kudarc az aláírásgyűjtés, lustának bizonyultak a cigányok

Az ügyben a Mi Hazánk Mozgalmat is megkerestük. Novák Előd, a párt alelnöke úgy fogalmazott: „Kudarcba fulladt az ORÖ aláírásgyűjtése, amelyet a Mi Hazánk Mozgalom betiltásáért indítottak másfél hónapja. Lustának bizonyultak a cigányok, az aláírásgyűjtő standjaikat pedig vagy ellopták, vagy nincs elég jó standidő nekik, mert nem látni azokat a települések központjaiban, ahol az ígéretük szerint felállították volna őket. Pedig buzdítom őket az aláírásgyűjtésre, legalább addig sem ártanak senkinek...”

Az amerikai Black Lives Mozgalom kezdeményezéseire utalva Novák azt mondta, Magyarországon a rendőrség feloszlatása nem reális, így a romák az ő rendpárti mozgalmukat akarják megszüntetni. Megerősítette, hogy 

az ORÖ feljelentései nyomán rendőrségi bírságok sorozatát kapják a Mi Hazánk Mozgalom vezetői,

többek között Facebookon közzétett bejegyzéseikért is, amelyekben az Országos Roma Önkormányzat székháza előtti rendezvényen való részvételre buzdítottak.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2020. augusztus 26. 11:54
Ezt én már mióta ugatom. A Németekről miért az terjedt el, hogy pontosak és precízek? A cigányokról meg miért az, hogy lopnak, meg nem tudnak civilizáltan egymás mellett élni bárkivel? Ezeknek a ráaggasztott jelzőkről, csak a gazdáik tehetnek mert ezt mind ők alakították ki magukról hosszú évek alatt. És ez annyira le van egyszerűsítve, hogy ha megmondom a véleményem a cigányságról akkor mindjárt rasszista vagyok. Arról senki nem szól, hogy a többség mond véleményt egy kissebbségről. Meg, hogy különben a többségnek ugyanolyan joga van utálni valamit, legyen az egy globális, általánosított jelenség. Milyen érdekes, hogy a németek nem hőzöngnek, hogy azt feltételezzük róluk, hogy precízek... Áh mindegy... Rasszistázzon engem le aki akar, beleszarok.
Bell & Sebastian
2020. augusztus 25. 22:14
Roppant egyszerű a talány feloldása, a Mi Hazánk szolgálati projekt.
3M..
2020. augusztus 25. 21:00
Sem az MHM, sem a roma nem mozgat meg különösebben senkit. Ez látszik is a hozzászólások számán. Szebb Jövőt!
BőröndÖdön
2020. augusztus 25. 19:45
A mi gatyánk egy komolytalan,semmi alakulat...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!