Így mosdatja Haraszti Miklós a Jobbikot az antiszemita vádak alól

2020. augusztus 20. 00:34

A változás joga mindenkinek kijár – magyarázza a volt SZDSZ-es Haraszti, aki a '60-as években még kevesellte a proletárdiktatúrát. Bolgár György szerint a Jobbik változásának komolyságát misem bizonyítja jobban, minthogy elveszítették szavazóik kétharmadát.

2020. augusztus 20. 00:34
null

Ahogy arról beszámoltunk, Bíró László, jobbikos politikus, a baloldali összefogás szerencsi időközi választáson indított jelöltje, korábban rasszista, antiszemita megjegyzéseket tett a Facebookon.

Budapestet például Judapestnek, az izraeli turistákat pedig „tetűcsúzdásoknak” nevezte.

Az antiszemita-gate megihlette a Klubrádió műsorvezetőjét, Bolgár Györgyöt is, aki Haraszti Miklós volt SZDSZ-es politikussal, újságíróval beszélte meg a történteket.

A kínos mozgó kődarab

A helyzet kínos – sóhajtotta Bolgár, miután felvezette, épp, hogy összejött a várva várt balliberális összefogás a szerencsi időközire, a baloldal rögtön rálépett egy „mozgó kődarabra lépett, amin kificamíthatják a bokájukat”. Ez a „mozgó kődarab pedig” a „zsidóellenes és cigányellenes” kijelentéseket tevő Bíró László jelölt személye.

A helyzet nagyon kínos – erősítette meg Haraszti, aki már 2016-ban is a baloldal és a Jobbik együttműködését szorgalmazta. 

A publicista szerint a „nagyszerű” Setét Jenőnek és mindazoknak, akik szeretnének megszabadulni az országban uralkodó fajgyűlölettől, „ez nem jó történet”. Haraszti nem is magyarázza a Bíró-sztorit, inkább arról beszél, hogy

A fantasztikus változáshoz való joga

És egyébként is, a változás joga mindenkit megillet – mutat rá az SZDSZ egykori alapítója, aki személyes példájával illusztrálja, milyen nagy utat lehet bejárni a politikában. Mint mondja, ő

a ’60-as években még kevesellte a proletárdiktatúrát,

de aztán rábéredt arra, hogy szükség van a szabadságra.

A Jobbik szerinte „igen becsületesen” járt el a korábbi, párthoz köthető antiszemita ügyekben, hiszen a „Bíró úrnál gázosabb” esetekben zárt már ki tagokat, sőt

a Jobbik „fantasztikus változáson ment keresztül”.

Ezt Haraszti szerint a 2018-as kampányban a Spinoza Házban tartott Vona-Rangos-beszélgetés bizonyítja, ahol Vona kijelentette, ő bizony megszerette a demokráciát. „Ez a párt azért eléggé komolyan kitesz magáért” a „népi rasszizmus” elleni és a demokráciáért folytatott harcban – folytatja, majd rögtön „megoldási javaslatot” is tálal a baloldalnak: meg kell kérdezni Bíró Lászlót, hogy „miként viszonyul a korábbi kijelentéseihez, nézeteihez”. 

Haraszti a kombinált fogóhoz nyúlna

Bolgár György szerint nem csupán a Jobbik, hanem a többi baloldali párt is kellemetlen helyzetbe került Bíró antiszemita kijelentései miatt. Ha ugyanis nekimennek Bírónak és a Jobbiknak, oda a baloldali összefogás, ha nem, akkor viszont rajtuk ragad, hogy eltűrik a rasszizmust. 

Haraszti szerint itt már csak a „kombinált fogó” segíthet, azzal kellene kihúzni a „dolgot a kátyúból”: „a Jobbiknak és az együttműködésnek is kéne valamit csinálni, a nyilvánosság útján meg kellene kérdezni Bíró urat, hogy mi az ábra. Vallja-e ezeket a nézeteket, bánja-e ezeket”. De azt nem javasolja, hogy az egész Jobbikot felelőssé tegyék a történtekért, hiszen a párt „nagyon sokféle módon bizonyította már, hogy komolyan gondolja a demokrácia helyreállítását, amely az egyetlen védelem a rasszizmus ellen”.

Bolgár a beszélgetés ezen pontján segítségére siet Harasztinak: „a Jobbik azzal is bizonyította, hogy a saját múltjától való eltávolodás komolyságát, hogy ebben a folyamatban elveszítette a szavazóinak kétharmadát. Ez egy óriási áldozat”. Haraszti egyetért Bolgárral, és „tiszteletre méltónak” tartja, hogy a Jobbik meg merte tenni ezt a lépést. Ráadásul szerinte ilyen „meglepetések” mindig is lesznek a baloldalon, hiszen „természetellenes összefogásra” van szükség a demokrácia helyreállításához.

Címlapkép: MTI Fotó: Kallos Bea

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2020. augusztus 24. 14:35
undorító
syphax
2020. augusztus 23. 14:44
HARASZTI MIKULÁS NÁTTYON KEGYESSSS! HÁLÁBÚL DOBREFFF KLÁRI LEHARAPHASSA NEKIJE AZ ELŐBŐRT A PÖCSÉRŰŰŰL.
syphax
2020. augusztus 23. 07:04
...... természetellenes összefogásra(?!) van szükség a demokrácia helyreállításához... NO, EZ A LÉNYEG BALLIBGENYÓÉKNÁL. NEKIK MINDEN ESZKÖZ A NEMTELEN ÉS ALJAS IS(!!!)-- MEGENGEDETT A HATALOM--ESETLEGES--MEGSZERZÉSÉHEZ. MÁSOKNAK SZERINTÜK NEM. ÉS ŐK AKARJÁK AZT IS MEGAHTÁROZNI: KINEK A SZÁMÁRA MEGENGEDETT AZ, AMI A MÁSIK EMBER SZÁMÁRA NEM. Majd ezt-mindezt Haraszti Miklós kidumálja jó óhéber zsidó svádával....Brüsszel és a kozmopolita-globalista médiavilág hathatós asszisztálásával. Gyurcsánynak szabad szemeket kilövetni, Bíró Lászlónak szabad zsidózni...természetesen. Ellenben és viszont! Ha valaki fingik egyet a Dohány uccai zsinagóga előtt a járdán a Károly körúton --és netán az illető Fudesz-KDNP-s--akkor persze rasszista, nyilas, fasiszta, náci...miegyéb...minden.
puszika
2020. augusztus 21. 17:58
Haraszti semmit nem változott! HATALOMÉHES! Amolyan ZIMMERFERI!!!! A megzöldült parizerből is lakmározik befogott orral és behunyt szemmel ha az /HATALMI/érdekei úgy kívánják.Sőt a romlott ételt nagy elánnak kínálja másoknak is. Szemét ember az ilyen!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!