Belső elégedetlenség a Momentumban

2020. augusztus 19. 10:30

„Az ellenzéki pártok jó része utál minket, mint egy darab szart, mert nap, mint nap az arcukba dörgöljük, hogy jobbak vagyunk náluk” – ez áll abban a momentumos belső írásban, amely szerkesztőségünk birtokába jutott. Az anyagból kiderül: belső konfliktusok terhelik a pártot.

2020. augusztus 19. 10:30
null
Pálfy Dániel Ábel

Komoly belső elégedetlenség alakult ki a Momentumban a párt szövetségi politikája – elsősorban a DK-hoz fűződő viszony – és néhány politikus közelmúltban tett elhibázott kijelentései eredményeként.

A párt új elnökségének politikájával elégedetlen forrásunk eljuttatott hozzánk egy írást, amelyet a Momentum egyik belső fórumán tett közzé a párt egyik tisztségviselője. Ebben többek közt arról ír, hogy egyre gyakrabban jelennek meg olyan „ügyek” a Momentum körül, amelyek rossz színben tüntetik fel egyes politikusaikat, és arról próbálja meggyőzni a tagságot, hogy nézzék el ezeket az esetleges hibákat, mert „nem engedhetik meg maguknak, hogy széttépjék” a pártot.

„Szerencsétlen kijelentés”

A levélíró ugyan nem említ senkit név szerint, de egyértelműnek tűnik, hogy elsősorban Kádár Barnabás, a párt korábbi elnökségi tagja „Miért az idősebbek döntik el a jövőnk?” című Facebook-posztjára gondolt. Ebben a momentumos politikus Andzrej Duda lengyel elnökké választására reagálva júliusban arról írt, hogy a populisták „az idősebb, szegényebb, vidéki és alacsonyabb iskolázottságú szavazók” támogatásával nyernek, és

azt fejtegette, hogy célravezető lehet, ha az idősebbek nem mennek el szavazni, hanem a fiatalokra hagyják a döntést,

hiszen végső soron az ő jövőjükről döntenek.

A közfelháborodást keltő kijelentés után a pártban sem volt egységes álláspont Kádár mondatait illetően: Orosz Anna, a párt új alelnöke például a Klubrádióban arról beszélt, hogy a Momentum belső hangulata egyértelműen azt fejezte ki, hogy ez egy nagyon szerencsétlen kijelentés volt.

Az ügy július második felében folyamatosan napirenden volt, a Google adatai szerint több mint ötszáz hírt generált, és Kádár neve mellett a Momentummal kapcsolatos felhasználói kereséseket is ez határozta meg. Ez komoly károkat okozhatott a párt népszerűségében, nem csak az érintett választói csoportok körében, de családalapítás előtt álló fiatalok felé is nagyon rossz üzenetet küldött. Forrásunk szerint azért volt különösen rossz hatású az ügy, mert illeszkedett a vidékieket és jobboldali szavazókat támadó több ellenzéki nyilatkozat sorába, ezért nehezítheti a Momentum készülő mohácsi időközi kampányát is.

A párton belül azonban nem volt következménye a dolognak. Kádár kitett egy bocsánatkérő posztot, ezzel úgy tűnt elcsendesedik az ügy. A retorzió elmaradásának oka lehet az is, hogy Kádár, aki a Momentum egyik alapítója és a párt olimpiaellenes kampányának vezetője volt, régi szövetségese Fekete-Győr Andrásnak.

A pártelnök egyébként maga is tett ekkoriban erős kijelentéseket: a miniszterelnökre célozva azt írta, hogy szinte a teljes ország – a kórházak, az iskolák, az egyetemek, az iparkamarák, az ügyészségek, a bíróságok és a közmédia vezetői – „becsicskultak egy gyáva kicsi embernek”.

Érthető tehát, hogy

a Momentumban többen is hibáztatják a vezető politikusaikat ezekért a kijelentésekért,

és egyértelmű, hogy a belső levél ezeknek az elégedetlenkedő hangoknak a csitítása érdekében született. A levélíró megjegyzi azt is, hogy nem tisztességes az első vonalban küzdő politikusaikkal szemben, ha egy-egy hibáért meg akarják őket lincselni, és a rossz elszólásokért nem kellene a saját embereiket támadni.

A DK-Momentum konfliktus is indokolhatja a belső elégedetlenséget

Az elégedetlenséget a pártban azonban vélhetően nem csak az elhibázott kijelentések, hanem a kényszer-szövetséges Demokratikus Koalícióhoz fűződő viszony alakulása is okozza.

Június elején új elnökséget választott a párt, a régi testületből pedig több közismert, első vonalbeli politikus is kikerült: Berg Dániel, Buzinkay György és Donáth Anna EP-képviselő sem tagja már a pártvezetésnek. Az említett politikusok mind az ellenzéki pártokkal –köztük a DK-val – való összefogás hívei. Az új vezetés úgy tűnik, belátja ugyan, hogy kénytelenek együttműködni Gyurcsány Ferenc pártjával, de a pártvezetőtől próbálnak távolságot tartani.

Erre utalt az újra megválasztott pártelnök, Fekete-Győr András és Gyurcsány Ferenc pengeváltása, majd kimért békülése a Balaton-parton. A pártok közti feszültséget táplálta még a gödi önkormányzaton belül kirobbant belharc is, amelynek legújabb fejleményeként felfüggesztették a momentumos polgármestert, nem mellékesen a DK képviselőinek asszisztálásával.

Gyurcsány és Fekete-Győr ezt követően a nyilvánosság előtt demonstrálta, hogy béke van pártjaik között. A gödi DK-sok (egyes médiumok szerint a pártvezetés utasítására) felfüggesztették párttagságukat, a Momentum elnöke pedig közölte, megállapodott Gyurcsánnyal, hogy az ex-miniszterelnök a jövőben nem fog közjogi tisztséget vállalni. Azaz nem lesz belőle ismét miniszterelnök. A Momentum elnöke azonban a biztonság kedvéért azért hozzátette, hogy Gyurcsányt a kollégájának tekinti, aki a „nulláról felépített egy sikeres pártot”.

Azonnal érkezett is a reakció a DK-tól: Vadai Ágnes azt írta: „Gyurcsány marad. És vezető szerepe lesz egy új Magyarország megteremtésében.” és, hogy „aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van”. Fekete-Győr úgy reagált,

Egyértelmű, hogy Gyurcsány Ferenc nem kedvelése nem jelenti azt, hogy valaki Orbán mellett lenne”.

Múlt heti podcast adásunkban mi is azt találgattuk, hogy az ellenzék két vezető pártja közti konfliktus valódi versengés, vagy csak ügyes marketingfogás és műbalhé-e. A választ az olvasóra bízzuk, de a pártok közti „se veled, se nélküled” viszony és a folyamatos kakaskodás valószínűleg több szempontból is hasznos a Momentum vezetésének. 

Egyrészt segít elterelni a figyelmet a párt népszerűségét romboló politikusi bakikról, másrészt fenntartja a látszatot, hogy a Momentum fenntartásokkal kezeli Gyurcsány Ferenc pártját, különösen a pártelnök személyét. Ez azért fontos, mert (mint azt az LMP példája is mutatja) az alakulásakor régi politikai elit leváltását hirdető, magát rendszeresen XXI. századi pártként aposztrofáló Momentum számára komoly arcvesztést jelenthet a DK-val és az MSZP-vel való bármilyen együttműködés.

A Momentum vezetése számára ezért jön jól a sokat emlegetett gödi konfliktus. A helyi feszültségből országos botránnyá váló vita során a Momentum politikai terve egyértelmű: Balogh Csaba momentumos polgármestert a Fidesz legádázabb ellenfeleként próbálják pozicionálni, aki a „helyiek” érdekében akár „a hatalommal lepaktáló” DK-sokkal is szembeszáll – mondja forrásunk, aki szerint ez az elnökség politikai terve a gödi ügyben.

Kérdés, hogy ezt a táncot mennyire lehet hitelesen előadni, amikor a két párt legismertebb női politikusai közös interjút adnak egy hetilapnak, és meddig lehet a DK szövetségeseként eljátszani, hogy a Momentum valójában Gyurcsányék ellenfele. Már csak azért is, mert valószínűleg ezt a DK sem fogja sokáig tűrni, és előbb-utóbb színvallásra kényszeríti Fekete-Győréket. Az általunk megszerzett belső levélben szereplő mondatok mindenesetre árulkodóak: „Ne legyenek kétségeitek, az ellenzéki pártok jó része utál minket, mint egy darab szart, mert nap, mint nap az arcukba dörgöljük, hogy jobbak vagyunk náluk.”

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2020. augusztus 20. 11:07
Hát a két sápatag, holdvilágfejú, de a belül vörös , gyilkos dühvel Magyarország ellen harcoló EP küldötteteitek sem könnyítik meg a dolgotokat..két olyan rihonya dögöt mint Cseh és Donáth ..
Mandolini
2020. augusztus 20. 10:54
Csicska vagy fegyőr, gyurcsány csettint egyet és te már térdre rogysz előtte. Jó másodrangúnak lenni?
toef36
2020. augusztus 20. 10:52
A lényeg: tehetségtelen politikusok gyakorlatoznak a cirkuszban...
Poroszlai Róbert
2020. augusztus 20. 08:53
a hülye kommunistáknak egy szavát se higgyétek emberek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!