Újabb nagyvállalat döntött az örökös home office mellett, 80 ezren dolgozhatnak otthonról

2020. július 06. 13:30

A rugalmasabb munkarendet a koronavírus-járvány ihlette – írta meg a Portfolio.hu.

2020. július 06. 13:30
null

A Fujitsu munkavállalói rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak és a home office sztenderd lesz a vállalatnál, azokban a munkakörökben, ahol ez megoldható. A dolgozók választhatnak, hogy otthonról, a központból, vagy egy kisebb irodából szeretnének dolgozni. A vállalat azt várja a lépéstől a BBC-nek eljuttatott közleménye szerint, hogy a dolgozói hatékonyabbak lesznek és kreatívabbak, ami segíteni fogja az innovációt. Közben az irodaterületet a felére tervezi csökkenteni a cég Japánban, ahol mintegy 80 ezer dolgozót alkalmaz.

A Fujitsu nem az első nagyvállalat, amely úgy döntött, hogy megtartja a járvány alatt bevezetett munkarendet hosszú távon is, a Twitter májusban jelentette be, hogy a home office fennmarad. A Twitter felajánlotta a dolgozóinak, hogy ha szeretnének, akár örökre dolgozhatnak otthonról, hiszen az elmúlt hónapokban kiderült, hogy ez jól működött. A Google és a Facebook pedig közölte, hogy legalább az év végéig kitolják a home office-t. A Google eredetileg június 1-ig tervezte fenntartani. Szakértők szerint ezek a bejelentések alátámasztják, hogy a járványnak hosszú távú hatása lesz a munkavégzésünkre – közölte a Portfolio.hu.

(kép forrása: BME)

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
__Y__
2020. július 06. 15:19
Kétségtelenül vannak előnyei, de összességében több a hátránya, ha a home office végérvényesen bevezetésre kerül. Látszólag a felszínen többnek tűnik az előny, de a valóságban ha hosszútávon nézzük, akkor a home office sokkal jobban megnyomorítja az embereket, mint ahogy azt bárki elsőre gondolná. Az ideális az lenne, ha lenne lehetőség otthonról is meg irodából is dolgozni, mert akkor az ember el tudja dönteni, hogy mikor melyik kényelmesebb neki. Pl. élvezettel dolgoztam home office-bol úgy, hogy közben a balatonparti nyaralóban voltam, ez egy pár hétig tökéletes nyáron. De az hogy teljesen megszűnjön az a közösségi tér, ahol a hétköznapjaid nagy részét töltöd, alapvetően leépíti az emberi kapcsolatokat, és könnyen elmagányosodáshoz vezethet. A kávészünetes beszélgetések helyett csak a száraz munkavégzés marad és sokan rabjai lesznek a munkának és akkor se fejezik be, amikor már rég lejárt a munkaidő. Nem szerencsés az, ha az otthoni környezet és a munkakörnyezet egy és ugyanaz, mert egyre inkább elvékonyodik a határ a kettő között és a végén vagy az egyik végletbe esik az illető, h mindent a munkának szentel, vagy épp ellenkezőleg, a szabadidő kerül előtérbe (videójátékok,kutya,macska,gyerek stb.) a munka rovására. A technológiai fejlődés következtében egyre inkább digitalizálódik a világ, aminek számos előnye van, de nagyon kell vigyázni, hogy ne vigyük túlzásba. Mert a végén arra ébredünk, hogy egy falanszterbe vagyunk bezárva és önmagunk rabszolgái vagyunk az emberi kapcsolataink meg a 0-ra csökkentek. Az ember alapvetően társas lény, még az introvertáltabbaknak is van egyfajta igénye, hogy a hétköznapokon emberek között legyenek. A home office túlzott elburjánzása az emberek egymástól való elidegenedéséhez, depresszióhoz, kiégéshez, motiválatlansághoz vezethet, pedig egy innovatív munkahelynek az lenne a legalapvetőbb feladata, hogy a szociális készségeket fejlessze az egyre inkább elhidegülő társadalomban, a jobb cégek olyan közösségi tereket hoznak létre, ahol a munka mellett van lehetőség a szünetekben nyugodt társalgókban beszélgetni mindenféléről, az ilyen munkakapcsolatok pszichológiailag jó hatással vannak a munkamorálra és motiválóan tud hatni, ha az ember érzi, hogy munka közben is vannak mellette 'sorstársak',akik megértik, nem csak egy számítógép mögül vadidegenekkel emailezik.
dave
2020. július 06. 14:53
Ez semmi más, csak megint a profit. Kevesebb így a rezsi? Igen. Ha a cég kifizeti a villanyszámlám egy részét, az internetet és megfelelő számítógépes hátteret biztosít hozzá, akkor nem lenne home office. A másik, hogy így tényleg teljesen elidegenedett, irányítható embert lehet gyártani. Persze a profit érdekében.
Szerintem
2020. július 06. 14:43
''A dolgozók választhatnak, hogy otthonról, a központból, vagy egy kisebb irodából szeretnének dolgozni.'' -------- Ez így ügyes. Mert ilyen-olyan okokból, de nem mindenkinek adottak otthon a megfelelően nyugodt körülményei. Akadhat olyan is, aki szívesebben és hatékonyabban tud mások társaságában dolgozni.
21 gramm
2020. július 06. 14:38
Társadalmi, szociológiai szempontból sok kárt okozhat, ha az emberek jelentős része kiszakad egy közösségből, ami személyiségépítő, szociális készségeket fejlesztő, alkalmazkodási képességet, együttműködést tanító attitűdöket hoz be az egyén életébe. Akiknek nincs családjuk (szinglik, agglegények) azok alapvető terepeit veszítik el a kapcsolatteremtésnek. Fokozódik az elmagányosodás és az elidegenedés. 30 után férfiak, nők egyaránt nehezen ismerkednek, személyiségük, szokásaik bemerevednek, és a munkahelyi személyes kapcsolatok jelentik sokaknak "A" lehetőséget, hogy életmód szinten társas lénynek érezhessék magukat. Az ember nem csak azért él, hogy dolgozhasson, pénzt keressen. Abban sem vagyok biztos, hogy a családok, párkapcsolatok szempontjából hosszútávon előnyös, ha mindenki otthon homeoffice-ozik, nem minden kapcsolati sémaban egyenlő a munkamegosztás és univerzálisak a családi szerepek, a homeoffice ezeket a problémákat a felszínre hozza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!