Dömötör: Ezt érdemes tudni az uniós csúcsról

2020. július 16. 12:47

A magyar kormánynak vannak feltételei és alapelvei is – hangsúlyozta az államtitkár.

2020. július 16. 12:47
null

Közösségi oldalára feltöltött videóban magyarázta el a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, hogy miről lesz szó az uniós csúcson és mik a magyar kormány feltételei a helyreállítási alap elfogadásához. Dömötör Csaba elmondta: „két dolog lesz napirenden, az egyik az új hétéves költségvetés – amiről úgy kellene dönteni, hogy a britek kiléptek, így kevesebb lesz a befizetés –, a másik nagy falat pedig az új helyreállítási alap. 

Az államtitkár rámutatott, hogy a helyreállítási alap egy 750 milliárd eurós pénzügyi csomag, amely „találó módon a következő generáció nevet viseli”. Kifejtette, hogy ebben egy olyan giga hitelfelvételről van szó, amelyet a következő generációknak is fizetniük kell. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a magyar kormánynak vannak feltételei és alapelvei is. Ezek egyike, hogy az új forrásoknak  a gazdaságfejlesztést és az újraindítást kell szolgálniuk, de mivel „erre a recept minden országban különböző, ezért szabad kezet kell biztosítani a kormányoknak”. 

A kormány feltétele az is, hogy a költségvetésnek igazságosnak kell lennie – hangsúlyozta Dömötör. „Az nincsen rendben, hogy a gazdagabb tagországok több támogatást kapjanak, mint a szegényebbek” – fogalmazott hozzátéve, hogy harmadsorban az új költségvetésben „nincsen helye ideológia jellegű nyomulásnak”. „Ne kössék össze a költségvetés ügyét olyan programokkal, amelyeknek egyáltalán nincsen társadalmi támogatottsága” – mondta az államtitkár példaként a bevándorlást említve.

(Nyitókép: consilium.europa.eu)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2020. július 16. 20:05
"Ne kössék össze a költségvetés ügyét olyan programokkal, amelyeknek egyáltalán nincsen társadalmi támogatottsága." Ilyen program az izraeli eroszakos terjeszkedes tamogatasa, a Cisz-Jordan annexio! Ennek ma Magyarorszagon egyáltalán nincsen társadalmi támogatottsága! Orban Viktor eleg alamuszi modon hallgat errol a kerdesrol a nemzeti konzultaciokban es nem enged semmifele nepi kontrollt az o egyszemelyes, szemelyre szabott Izrael-barat kulpolitikajaban. Pedig a magyar emberek tobbsege Binjamen Nyetanyahut egy koztorvenyes bunozo politikusnak tartja es a vele valo hatyi-bratyizast a magyar nep akaratanak, nemzeti karakterunk megcsufolasanak tekinti. Nr kosse ossze Orban Viktor a nemzeti politizalast annak a politikailag retrograd zsido apartheidnek a tamogatasaval, amelynek Europaban egyáltalán nincsen társadalmi támogatottsága!
yanoo
2020. július 16. 18:08
Szerintem semmit se érdemes tudni az EU csúcsról.
night watch
2020. július 16. 16:50
"nem kérünk a jogálami normákbol! " Dehogynem. Az önkényes, nem európai értékekre alapozott jog diktarúrájából nem kérünk. Sem az értékek, sem a jog nem értéksemleges. Nem megengedhető, hogy az európai értékeket, a jogot egy balliberális ideológia jegyében határozzák meg. A kereszténység, az európai kultúra: európa alapértékei. Minden, ami ezekkel szembenáll: pl. az iszlám, a nem európai kultúrák: nem az. A jogállamiság egyik kritériuma például, hogy nem lehet a schengeni egyezményt megszegve, egyoldalúan migránsok millióit beengedni az EU területére. Ha ez mégis megtörténik, az azt jelenti, hogy nem működnek a fékek és ellensúlyok. Ezt szankcionálni kell.
kizökkentidő
2020. július 16. 14:57
Megint a hitelezők járnak jól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!