Codruța Kövesi: Magyarországon is vizsgálódhat az Európai Ügyészség

2020. július 07. 16:49

„Vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk” – mondta az Euronewsnak a román jogász.

2020. július 07. 16:49
null

Exkluzív interjút adott az Euronewsnak Laura Codruța Kövesi, magyar felmenőkkel is rendelkező román jogász, akit 2019 októberében választottak meg a megalakuló Európai Ügyészség élére. A 47 éves nő korábban az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget vezette Bukarestben, amíg 2018-ban le nem váltották a posztról.

„Hazájában és Európában is arról ismert, hogy sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat. Laura Codruța Kövesi beiktatása óta az első tévéinterjúját tudósítónknak, Zsíros Sándornak adta” – vezeti fel a beszélgetést az Euronews.

Az interjúban Kövesi az európai korrupciós helyzetről elmondja, hogy „az minden országban létezik, és nem csak az Európai Unió tagországaiban. Ha azonban a korrupció mértékéről beszélünk a különböző államokban, akkor az függ a helyi hatóságok bevonódottságának mértékétől. Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy egyes országok nagyon korruptak lennének vagy, hogy mások ne lennének azok”.

 „Ez a kérdés politikai választ igényel. Én ügyész vagyok, és az Európai Ügyészség feladatára korlátozódik a tevékenységem. A mi kompetenciánkat pedig az európai együttműködés végrehajtása adja, mi ennek vagyunk az egyik eszköze” – válaszolta Kövesi arra a felvetésre, hogy kevesebb uniós pénzt kellene kapniuk azoknak az országoknak, amelyek nem csatlakoznak az ügyészséghez.

Azon országokról – köztük Magyarországról – akik nem kívánnak csatlakozni az új szervezethez, így vélekedett: „Nehéz kommentálnom azokat az okokat, amelyek miatt ezek a tagállamok nem csatlakoztak az ügyészséghez, mert végül is politikai döntésről van szó, és ezt nem tudom kommentálni. Vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket”.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. július 24. 09:10
"Magyarországon is vizsgálódhat az Európai Ügyészség.." MEGVIZSGÁHATOD, HOGY FÖLÁLL-E A MAGYAR HAZAÁRULÓ HÁPSID FASZA!
kisgul
2020. július 07. 18:06
Képzeljük el amikor fenyőerdőcske (corduta) találkozik Karácsonnyal, a városházi buzibárban!
hátakkor
2020. július 07. 17:58
Ahogy én is vizsgálódhatok Romániában.
olajfa1
2020. július 07. 17:53
Akkor az EU ügyészségnek a román alkotmány lesz az "etalonja" és a román demokrácia, ha Kövesi hölgy annyira akarja azt az EU ügyészséget ugyebár!... Mert mindenki először a saját portáját sepregeti tisztára, és ha már minden rendben van akkor mutogat másokra, és nem cigány módon a másokra árulkodik aljas módon azért, hogy a saját portáján levő hatalmas szemétkupacról szót se ejthessenek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!