„Nekünk zuglóiként nincs hová mennünk, nincs a Rózsadombon villánk” – Borbély Ádám a Mandinernek

2020. július 09. 09:35

„Nem szeretném magamra erőltetni a konzervatív öregúr szerepét” – mondja Borbély Ádám budapesti Fidelitas-elnök, a Fidesz új zuglói választókerületi elnöke. A politikust a zuglói ügyekről, a helyiek problémáiról, a Liget Projektről, valamint a fiatalok és a Fidesz viszonyáról is kérdeztük.

2020. július 09. 09:35
null
Kecskés Csoma

A Fidesz 2010 óta nem nyert választást Zuglóban. Milyen tervekkel vág bele a munkába?

A legfontosabb, hogy helyben ismert, hiteles emberekkel vágjunk neki a választásnak. Ennek szellemében rákapcsolunk a szervezetépítésre. Mutassuk meg, hogy nekünk valóban Zugló az első! Rólam annyit, hogy geográfusként végeztem az ELTE Természettudományi Karán, most pedig jogot hallgatok a Pázmányon. 2008 óta veszek részt – előbb a Fidelitas elnökeként – a zuglói közéletben, később voltam önkormányzati képviselő és ifjúsági tanácsnok is. Hamarabb tiszteltek meg választott tisztséggel a zuglóiak, minthogy Tóth Csaba bármikor is mandátumot szerzett volna ebben a kerületben. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy jól ismerem a kerületet, és számíthatok a zuglóiak tanácsaira, javaslataira. Hiszek az emberekben, és a helyi közösség erejében, pártpolitikai hovatartozás nélkül. Úgy érzem, ez lesz a jövő!

Nyolc hónapja voltak az önkormányzati választások. Az ellenzéki összefogás jelöltjei nagy győzelmet arattak a kerületben. Hogyan vonná meg Horváth Csaba polgármesterségének eddigi mérlegét?

Az előző öt évet is komoly kritikával illettük, kezdve a parkolási botránnyal. Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy ezek az esetek folytatódnak. Horváth Csaba a veszélyhelyzet alatt egy közel 400 milliós parkolóautomata beszerzést jegyzett egyedül. Ez a különleges jogrend idején hatalmában állt. Az új fővárosi szabályozás – melyben 250 méterenként elegendőnek tekintik a parkolóautomaták kihelyezését – indokolatlanná tette az új beszerzést. Tehát a jogszabályi előírás megváltozása okán elállhatott volna az önkormányzat ettől a beszerzéstől.

Ez közel 400 millió forintot jelent, amelynek tulajdonképpen bottal üthetjük a nyomát.

Emlékeznek még a balliberális sajtó által felkapott „arany wc-re”? Ebből az összegből 325 db „arany wc” készülhetett volna el a hivatal épületében. A pénzért és hatalomért mindenre képes koalíció pártjai persze most mélyen hallgatnak. Ezzel fémjelezném az új polgármester eddigi ténykedését.

Az önkormányzati választási kampányban országos témává nőtte ki magát a zuglói parkolás ügye. Az önkormányzat szerint nyereséges, a helyi Fidesz szerint veszteséges a bevezetett parkolási rendszer. Mi a valóság?

A valóság az, hogy ez a parkolási rendszer ebben a formában indokolatlanul drága és pazarló. Jobban is megérthetjük a dolgot, ha felfedjük azt, hogy

azt a vállalkozói kört, amivel szerződött az önkormányzat, korábban már 80 ezer rendbeli csalásért elítélték.

Hogy miért pont ők nyertek, arról talán Tóth Csabát, a szocialisták helyi erős emberét kellene megkérdezni, aki a rendszer csúcsán állva a gyakorlatban bűvöli ezeket a közbeszerzéseket. Maga Horváth Csaba is úgy nyilatkozott, hogy morálisan kérdőjeleket vethet föl, hogy ilyen üzleti körrel szerződik Zugló, aztán végül előterjesztőként még a nevére is vette ezeket az ügyeket. Úgy tűnik, hogy Horváth olyan „szikla”, amit ha kell, a hírhedt Tóth elsőként gurít le a hegyoldalon.

Mi lenne a megfelelő megoldás? Eltörölné a Fidesz a fizetős parkolást Zuglóban?

Forgalomszabályozásként szükség van a díjköteles parkolási zónákra, mert Zugló utcái rendkívül túlterheltek. Ennek a kivitelezése az, amit sokkal összehangoltabban és sokkal észszerűbben kellett volna megoldania az önkormányzatnak, és szigorúan a tisztesség talaján állva. Hozzáteszem, közel egy éve született testületi határozat arról is, hogy a kerületi lakosok ingyen parkolhassanak az egész kerületben, de ezt azóta sem hajtottak végre. A zuglóiak fizetnek, a nyerészkedők pedig busásan gazdagodnak.

Akár egy fővárosi szintű szabályozást is el tudna képzelni?

Akár egy egységes szabályozást, igen. Egyébként Zugló bizonyos részein, amelyek a jelenlegi parkolási szabályozáson kívül estek, mint Herminamezőn is,

a forgalom elviselhetetlenné vált.

Ezeket az utcákat, közterületeket P+R parkolás céljára használják a külső kerületekben és az agglomerációban élők. Nincs vita abban, hogy ezt a parkolózónák kiszélesítésével lehet orvosolni. De ismétlem, ezt a meglévő parkolóórákkal is meg lehetett volna oldani, mivel azok indokolatlanul sűrűn vannak elhelyezve a már kiépített parkolóövezetekben. Minél több az óra, annál többet kell az önkormányzatnak fizetnie havonta a működtetésükért.

Ön a Fidesz új zuglói választókerületi elnökeként Orbán Viktorral is találkozott.

A miniszterelnök biztosított arról, hogy Zugló a jövőben is számíthat a kormányzat támogatására. Több kiemelt kormányzati beruházásnak is otthona a kerület. Ezek között az egészségügyi és a zöld beruházások, a kultúra és a sport fejlesztése állnak a sor legelején. Itt lehet megemlíteni például az Egészséges Budapest fejlesztéseit, a Liget Budapest zöldfelületet növelő beruházásait, vagy a kerület második legnagyobb parkfejlesztését a Puskás Aréna körül. A projektek megvalósulásával Orbán Viktor kormánya minőségileg is javítja a zuglóiak életét. Van is min javítani, mert Zugló egyre szemetesebb, a közterületek pedig egyre gazdátlanabbak, és az önkormányzat alig-alig tud felmutatni valós eredményeket.

Zuglót emlegetve sokaknak jut eszébe a nyomtalanul eltűnt, „elásott” önkormányzati képviselő ügye, vagy a hangfelvétel, amelyen Karácsony arról beszél, hogyan tartja őt sakkban Tóth Csaba, a kerület szocialista országgyűlési képviselője.

A zuglói közélet azóta nem egyszerű ügy, amióta a helyi ellenzék vezére ide betette a lábát. Gyakorlatilag gyanús pénzmozgások, eltűnt képviselő, büntetett előéletű alakok kísérik az útjukat. Emlékezetes, hogy az önkormányzati választás kampányában

magam is többször kaptam ismeretlen számról életveszélyes fenyegetést,

az otthonomba pedig fehér poros borítékot. Azzal, hogy újabban komolyabb megbízást is kaptam, nagyon sok érdek sérült, és ismerve az előzményeket, az előttünk álló időszakban rendkívül aljas és személyeskedő támadásokra számítok. Ha van a közéleti szerepvállalásnak értelme, akkor az éppen az, hogy ilyenkor álljunk ki az igazunk mellett. Féljen az, akinek félnivalója van. Nekünk zuglóiként, lokálpatriótaként nincs hová mennünk, nekünk nincs a Rózsadombon villánk, és igenis egy más minőséget, alternatívát kell kínálnunk a kerületi lakosoknak. Nem az számít, hogy ki jobboldali, ki baloldali, vagy ki liberális. Zuglóban új szövetségre van szükség, amely meghaladja az elmúlt évtizedek gazdátlan, ejtőernyős politikáját, minden zavaros szereplőjével együtt.

Van valami konkrét fejlemény Sápi Attila ügyében? Zajlik még a nyomozás?

Sápi Attila eltűnése kapcsán meg kell jegyezni, hogy feltehetően bűncselekmény áldozata lehetett, és én magam addig nem nyugszom, ameddig ez a történet beárnyékolja a zuglói közéletet. A nyomozóhatóság munkáját mindenben segíteni fogjuk, mégiscsak egy emberéletről van szó. Kiderült, hogy százmilliós köztartozással a háta mögött tűnt el nyom nélkül a szocialisták megválasztott önkormányzati képviselője. Az ő egyéb személyi kapcsolatairól azt hiszem, hogy a szocialisták helyi vezetőjét kellene kérdezni. Érdekes adalék, amikor maga Karácsony többek előtt arról panaszkodott, hogy Tóth Csaba valóban megfenyegette a gyerekeivel. Még a főpolgármester is úgy fogalmazott, hogy „ha visszajönne Zuglóba, akkor őt itt elásnák”. Azt is mondta, hogy „tudna mesélni néhány sztorit”. Hitvány dolog, de úgy tűnik, a főpolgármesterségért inkább hallgatott. Mi viszont

régóta mondjuk, hogy baj van Zuglóban.

Patinás helyen vagyunk, a felújított Millenium Házának a teraszán. Bár állami beruházás, a Városliget mégiscsak Zuglóban található, érinti a kerületet. Hogy áll most a Liget Projekt?

A Városliget megújítása a terveknek megfelelően halad. A kultúra egyik kiemelt központjává tenné a kormányzat Zuglót a Városliget fejlesztésével, úgy, hogy egyébként közben a zöldfelület is nő. Nem érdemes felülni a baloldali pártok hisztériakeltésének, amelyek annak idején megelégedtek volna a kivilágítatlan, poros és cigicsikkes Városligettel. Ezzel szemben mi egy európai szintű zöld közparkot képzelünk el, és ezért olyan nagy formátumú szakemberek dolgoznak, mint Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a beruházás miniszteri biztosa. Nekem a személye garancia arra, hogy jól járunk a projekttel. Olyan fantasztikus létesítmények épülnek a korábbi romos építmények helyén, mint a Zene Háza vagy az új Nemzeti Galéria. De végre otthonra találhat az eddig a Kúria épületében vendégként székelő Néprajzi Múzeum is. Megújul a park, a zöld felület pedig nőni fog.

Lesz akkor új Nemzeti Galéria? Hiszen az eddigi hivatalos álláspont az volt, hogy a főpolgármester egyetértése nélkül nem épül meg új épület a Városligetben.

Mi a helyi Fideszben abban bízunk, hogy lesz, mert ez is gyarapítja és gazdagítja majd a kerületünket.

Ön a budapesti Fidelitas elnöke is. A Medián friss mérése szerint a 30 év alattiak körében a Fidesz vereségre áll, a fiatalok körében a legkevésbé népszerű a Fidesz. Mi lehet ennek az oka, mit kínálnak önök a fiataloknak?

Más közvéleménykutatók szerint a Fidesz a legnépszerűbb párt a fiatalok körében. Azért mondják ezt, hogy a közhangulat formálásával ilyen módon gyengíthessék a kormánypártokat. Fontos, hogy a fiatalok számára elérhetővé tegyük az oktatást, majd ezt követően a munkavállalásban is olyan feltételeket kapjanak, hogy tervezhetővé váljon a jövő. A Fidesz családtámogatási politikája azt a lehetőséget adja meg a fiataloknak, hogy a családtervezésben tudatosan gondolkozhassanak. Emellett szerintem az egyéni érvényesülés lehetősége is adott. Azt gondolom, hogy aki egyénileg szeretné magát megvalósítani, annak is rendelkezésre állnak lehetőségek, hogy ezt megtegye.

Milyen szerepet vállal ebben a Fidelitas?

Mi a Fidelitasban közösséget is építünk. Nekünk fontos az, hogy közéleti szerepet vállalunk a nemzeti értékek mentén. Én magam modern gondolkozású, nagyvárosi fiatal vagyok,

nem szeretném magamra erőltetni a konzervatív öregúr szerepét.

Értem azt a korosztályt, amelynek én is részese vagyok, és tudom, hogy milyen problémákkal találkozunk a lakhatást, a családalapítást tekintve. A Fidesz politikája a csokkal, a gyermekeseknek járó kedvezményekkel, családtámogatásokkal, az adózással mind-mind ezen segít. Sokat lobbiztunk a nyelvvizsga és a jogosítvány megszerzésének könnyítéséért is. Van hová fejlődni, de összességében soha ennyi támogatásban nem részesült a korosztályunk!

Orbán Viktor kovászos uborkát posztolt a közösség médiában, ezt a példát sok fideszes politikus, köztük ön is követte. Mit jelent a kovászos uborka a jobboldal szimbolikai eszköztárában?

Nem gondolnám, hogy a magyar jobboldali szimbólumrendszer része lenne. Velünk élő hagyomány és gasztronómiai érték, amelyet a gyerekkorom óta nagyszüleimnek köszönhetően rendszeresen fogyasztok. Olyan érték, amihez mindenkit fűz valami személyes élmény. Megosztottam, mert ilyenkor, a nyári hónapokban Zuglóban is jól tud esni a hűtött kovászos uborka.

Fotók: Ficsor Márton

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. július 13. 11:49
Zugló olyan mint a ZUG-LÓ, ENYHÉN idióták kerülete... Mindig is az volt...
VakzKommondor
2020. július 09. 21:57
szervilis tolvaj semmirekkő pojáca mintapéldánya. két év múlva neki is lesz villája a rózsadombon, vagy a strómanja nevén, vagy apu vagy egyéb ismerős kamu hitléből. Ahogy a nagy elődök is csinálták.
kunfia
2020. július 09. 14:55
Az a horgas orr. Ez a pasi echte fideszes,már csak a kipa hiányzik a fejéről:DDDDDD
Bitrex®
2020. július 09. 14:07
Épp ma délelőtt jártam Zuglóban. Egyszerűen siralmas volt látni a gazt, a kátyús főútvonalakat, a kukázó hajléktalanokat, ráadásul még egy lomtalanításos részen is át kellett mennem, ahol a kidobott fotelokban már a barna tezsvírek vigyáztak a cuccokra, míg a rozsdás furgon megérkezik az utánfutóval. Brrrrr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!