Soha nem múlik el a trianoni trauma fájdalma (Interjú)

2020. június 19. 20:26

Akit megválasztottak, az legitim szereplő, le lehet ülni vele tárgyalni.

2020. június 19. 20:26
Ungár Péter
Ungár Péter

„– Nagy felfordulást keltett a Jobbikban, hogy állítólag több távozóban lévő képviselőjükkel is tárgyal, és egy napokban adott interjúban el is ismerte, hogy megvan velük is a közös gondolkodás. Hogyan állnak ezek az egyeztetések, amennyiben tényleg léteznek?
– Nem szeretnék nyilatkozni az ellenzéken belüli problémákról és a különböző belső ügyekről.

– Ám egy tavalyi évvégi nyilatkozatában nem zárta ki, hogy az LMP összeolvadjon a Momentummal és a Párbeszéddel. Történt változás ezzel kapcsolatban?
– Továbbra is reális forgatókönyv a tömbösülés, de nem említenék konkrétumokat.

...

– El tudja képzelni Gyurcsányt közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltként?
– Nem.

– És a feleségét, Dobrev Klárát?
– Dobrev Klára olyan programot képvisel – az Európai Egyesült Államok eszméjét –, amellyel nem tudok azonosulni, és egyébként is korai még latolgatni, szóba jöhet-e lehetséges közös miniszterelnökként. Egyébként a DK-nak vannak komolyan vehető szakpolitikai munkái, például a kötelező szabadstrandok olasz mintára kialakított koncepciója a Balatonon.

...

– A Jobbik egyébként része lehet az ellenzéki összefogásnak?

–  Erről is korai még beszélni, ugyanakkor hadd emlékeztessek arra, hogy amióta politizálok, semelyik pártra sem próbáltam rásütni, hogy nem legitim szereplője a magyar parlamenti demokráciának, a Jobbikot sem bojkottáltam soha. Amikor Tamás Gáspár Miklós arról írt 2014-ben, hogy Schiffer András fasiszta, mert leült beszélgetni a Jobbikkal, akkor is az LMP alapító társelnökének adtam igazat, és most is tartom ezt az álláspontomat. Akit megválasztottak, az legitim szereplő, le lehet ülni vele tárgyalni.

...

– Említette az LMP nemzeti elkötelezettségét is. Mennyiben ért egyet a magát nemzetiként meghatározó Fidesz-KDNP-kabinet ilyen irányú intézkedéseivel és értékválasztásával?
– A trianoni diktátumot én is olyan közös fájdalomnak tartom, ami soha nem fog elmúlni, ezenkívül egyetértek a határon túli magyaroknak megadott kettős állampolgársággal és a szavazati joggal. Azonban sajnálatos, hogy a kormány nem száll síkra megfelelő keménységgel azért, hogy Szlovákiában helyezzék hatályon kívül a nemzeti tragédiánkat törvényben rögzítő Beneš-dekrétumot. Ukrajna esetében támogatjuk a vétópolitikát, hiszen dermesztő az a jogfosztás, amit a kárpátaljai magyarokkal tesznek. Az is felháborító, hogy Romániában ünnepnappá nyilvánították a trianoni szerződés aláírásának napját.

– A családtámogatási rendszer és a migrációs politika is a nemzeti kabinet fókuszában áll. Hogyan vélekedik ezekről?
– Először is a rendkívül igazságtalan egykulcsos adózást emelném ki, amely közvetve minden társadalmi réteget érint. A szűken vett családtámogatási intézkedések közül helyesnek tartom, ha a születendő gyermekek minden lehetséges támogatást megkapnak. Jelenleg azonban csak a házaspárokra vonatkoznak ezek az egyébként üdvös intézkedések, holott a gyermekek közel fele születik frigyen kívül. A nagyszülői gyest kifejezetten jó ötletnek gondolom. A migrációs politikát illetően pedig az Orbán-kormány egyik legnagyobb erénye, hogy támogatta az Erdoğan–Merkel-paktumot, amelynek eredményeképpen meg lehetett állítani az illegális bevándorlást a balkáni útvonalon. Ironikus, hogy ezt nem különösebben hangsúlyozta a kormányközeli média, mivel a német kancellárt első számú közellenségnek kiáltották ki.”

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. június 20. 01:44
LMP, képmutatás a neved! Akik össze feküdtek Fletóval, azok teljesen hiteltelenek a magyar ügyben!
annamanna
2020. június 20. 00:15
Mint egy légy, ami lakmározik a szarból.
sozlib_abschaum
2020. június 19. 21:25
"Tamás Gáspár Miklós arról írt 2014-ben, hogy Schiffer András fasiszta", lemaradtam valamiről?
Petkó Zsigmond
2020. június 19. 20:58
" Jelenleg azonban csak a házaspárokra vonatkoznak ezek az egyébként üdvös intézkedések, holott a gyermekek közel fele születik frigyen kívül." Tehát mi a cél? Na?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!