Horthy Miklós unokája a holokausztról: „Bocsánatot szeretnék kérni azoktól, akik szenvedtek”

2020. június 07. 15:31

A „Nagyapám: Horthy Miklós” című dokumentumfilmben a kormányzó unokája beszélt nagyapjáról.

2020. június 07. 15:31

A kormányzó unokája, ifj. Horthy István a Trianon 100. évfordulóján bemutatott filmben emlékszik vissza nagyapjára és az emigrációban töltött évekre. ifj. Horthy István jelenleg is Londoban él, s csupán másfél éves volt, mikor elvesztette édesapját, aki a keleti fronton lelte halálát 1942-ben. Bár sok saját emléke nincs (életkorából fakadóan nem is lehet) nagyapja kormányzói tevékenységéről, de a későbbi években közel kerültek egymáshoz. Az unoka emlékei szerint nagyapja „derűs és kedves” ember volt, de utálta a bolsevizmust, főleg annak korábbi magyarországi megjelenése miatt. 

Az nekem világos, hogy nagypapa nem tudta, mit kell kezdeni egy ilyen emberrel, mint a Hitler” – mondta Horthy István, mikor szóba kerül a kormányzó Hitlerhez való viszonya. 

Nem tőle hallottam, hanem édesanyámtól, hogy mikor nagyapám először találkozott Hitlerrel, Hitler még kérdezett, hallgatott másokra, és nagyon érdeklődött a dolgok iránt.

Egész megváltozott, a tekintete homályos lett, semmit nem kérdezett, érezte, hogy ő Európa uralkodója, és nem kell másokra hallgatnia.

Az egykori kormányzó azt is elmesélte unokájának, hogy felmerült benne Hitler meggyilkolásának ötlete. Horthy István szerint a náci megszállás után nagyapja ugyan kormányzó maradt, de egyre fogyott körülötte a levegő. Az unoka szerint a kormányzó nem tudta, mi történik az elhurcolt zsidókkal, de amikor kézhez kapta az auschwitzi jegyzőkönyvet 1944. július elején leállíttatta a deportálásokat.

De ha valaki úgy érzi, hogy az ő felelőssége volt – és persze ő volt az államfő, úgyhogy talán jogi szempontból felelős is volt –, én legmélyebben a család nevében és a nagyapám nevében (…)

Mert mind emberek vagyunk, mind hibázunk. Lehetetlen, hogy a nagyapám nem hibázott. Persze, hogy hibázott. Csak az Isten tud tökéletesen cselekedni. Úgyhogy nekem illik bocsánatot kérni” – mondta ifj, Horthy István, Magyarország egykori kormányzójának unokája a filmben.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hamusamu
2020. szeptember 03. 15:30
Tehát Horthy Miklós a megszállás előtt nem engedte, amiről nem is tudott, ezért kellett az országot a náciknak megszállni. Logikus. Következésképp nem tehetett a deportálásokról, mert nem tehetett ellenük semmit. Mígnem pár hónappal később megtudta, amit addig nem tudott, és mindjárt nem volt tehetetlen, mert leállította, amit addig hagyni volt kénytelen, és azt se tudta, mire megy ki. Pláne logikus.
Grain András
2020. június 17. 18:19
Szégyen amit tett, nagyapja nem volt vádolható, köze nem volt a holokauszthoz. A Károlyi-féle hazaárulás után Horthy szabadította fel az országot a Balatonig benyomuló szlovák, román, és szerb csapatoktól. Bár az ANTANT is távozásra szólította fel őket, de ha a Linder Béla utáni helyzetben - aki szélnek eresztette a magyar honvédeket - nincs a Horthy által ismét létrehozott magyar haderő - amely gyülekezik, majd elindul a főváros felé - nincs az az ANTANT nyomás, ami távozásra bírta volna a megszállókat. Ha akkor nincs Horthy, akkor ma nincs Magyarország (ez a legnagyobb bűne). A csonka ország két háború közötti csodával határos felvirágzása is az Ő műve. A II. világháborúban Magyarország volt Svájcon kívül az egyetlen hely Európában, ahova a zsidók (pl. lengyel zsidók) menekülhettek. Ez egészen addig így volt, míg be nem következett Magyarország teljes német megszállása. A németekkel kényszer szövetségben voltunk, melyben Horthy rendszeresen szabotálta Hitler utasításait. A trianoni szerződést sem Horthy, sem Bethlen nem írta alá. Azért beszélünk béke diktátumról, mert akaratunk és nyomós érveink ellenére kényszerítették ránk a győztes hatalmak, a tárgyalás csak színjáték volt. Az antant államok Magyarországnak és így Horthynak is ellenségei voltak. Tőlük sem Horthy, sem az ország nem kapott semmit. Az antant a Hitler szövetségéből való kiugrási kísérletünket sem támogatta, karolta fel, pedig praktikusan azt kellett volna tennie. Jaltában, majd 56-ban is ugyan ők hagytak minket sorsunkra. Most gyarmatosításunkon és kifosztásunkon dolgoznak Európai Unió néven. A Horthyhoz fűződő zsidótörvények elkerülő manőverek voltak, a németek megtévesztésére. A nyilas hatalomátvételig, a német megszállásig, nem deportáltak senkit Magyarországról. Horthyt még Hitler kényszerítette lemondásra nem a szovjetek, ezt magyarázza a lemondást követő nyilas hatalomátvétel is. Kassát a románok bombázták szovjet felségjelű gépekkel, háborúba keverésünk érdekében. Ezt követően a kormányzó már nem tudott tovább kitérni Hitler követelése elől, miszerint Magyarország a németek oldalán lépjen be az orosz fronton. A doni katasztrófát a német hadvezetés szándékosan idézte, elő elit egységeinek védelme érdekében. Még így is, a románok árulására, az Árpádvonal kiiktatására volt szükség ahhoz, hogy a szovjet megszállás bekövetkezhessen. A kormányzót háborúsbűnökkel még perbe fogni sem tudták, nemhogy elítélhették volna. Az Amerikába menekült, megmentett zsidóság, mindvégig támogatta a kormányzót az emigráció évei alatt. Mindezt az unokának is illene tudnia.
syphax
2020. június 11. 11:49
P.S.: NO ÉS A TEXTILGYÁROS GOLDBERGER POLDI.....Ő VOLT ÁM IGAZÁN BŐKEZŰ "MAGYAR" ÚR A FŐMÉLTÓSÁGÚ ÚR IRÁNYÁBA....AZ EMIGRÁCIÓBAN.
syphax
2020. június 11. 11:04
LYÓFE(LLY) AZ ÖREG HORTHY, NO! A ZSIDAJOK MÁÁN' CSAK TUGGYÁK--WEISS MANNFRED, CHORIN FRANCI, HATVANI LOJZI MEG A TÖBBI ZSIDÓ KÁRTYAPARTNER. NEM VÉLETLENŰL TARTOTTÁK "NIKI BÁ'-T" EL ESTORILBAN FŐÚRI SZINTEN EGÉSZ KITERJEDT CSALÁDJÁVAL EGYÜTT....MINDHALÁLIG. 1957 FEBRUÁRJÁIG.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!