Orbán Viktor: Az első csatát megnyertük

2020. május 15. 08:56

A budapesti korlátozások enyhítéséről, gazdaságról és a gyöngyöspatai ügyről is beszélt a kormányfő szokásos pénteki rádióinterjújában.

2020. május 15. 08:56

A kijárási korlátozások enyhítéséről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában. A kormányfő elmondta, hogy kikérték a fővárosi polgármesterek és a főpolgármester véleményét is az enyhítésekkel kapcsolatban. Ennek az az oka, hogy a fertőzöttek száma csökken, így „az élet újraindításának feltételei megvannak”. Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta: a védekezést nem szabad abbahagyni, de térben tagolni kell, így a vidéki megyékhez hasonlóan Pest megyében is jöhetnek az enyhítések.

A nagy kérdés Budapest a kormányfő szerint, azért, mert a fővárosban jóval nehezebb korrigálni, ha az ország egyetlen metropoliszában újra növekedni kezd a fertőzöttek száma, akkor nem lehet kerületeket leválasztani, így nagyobb fegyelmezettségre van szükség. A miniszterelnök úgy látja, hogy a felelős viselkedés a maszk viselése és a védőtávolság megtartása. Az ügyben a kormányfő ismeri az operatív törzs és a polgármesterek véleményét, de szombaton még szakemberek és virológusok meghallgatására is sort kerít, így

leghamarabb szombat délután születhet döntés

a fővárosi enyhítések kapcsán.

Fokozatos újraindítás az iskolákban

Az iskolák újranyitása kapcsán Orbán Viktor a fokozatosságot hangsúlyozta. Előbb az ügyeleti rend átalakítására van szükség, azaz, hogy ne csupán a kijelölt, hanem az összes intézménybe vihessék a szülők a gyermekeket. Ezügyben az önkormányzatokkal kell együttműködni. Első lépésben az óvodák és bölcsődék újranyitásáról lehet szó, később jöhetnek az iskolák alsó- és felső tagozatai, végül a középiskolák.

A vidéki enyhítések tovább folytatódnak, jövő héttől már a vidéki vendéglátó egységek belső terét is használatba lehet venni, júniustól 200 fő alatt már esküvőket is lehet tartani, valamint a vidéki szállodák és panziók is fogadhatnak vendégeket.
Budapest körülbelül két héttel van „lemaradva” az ország többi részéhez képest, így kell számolni – hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: kétféle ember létezik, az egyik az elméleti, másik gyakorlati ember. Az elméleti emberek kiváló tanulmányokat tudnak írni, és a miniszterelnök nem kételkedik abban, hogy Karácsony Gergely is kiváló tanulmányt tudna írni, de

a jelenlegi helyzetben gyakorlati emberekre van szükség.

Tarlós István ilyen gyakorlati ember volt, ő „rendet tett volna” – jelentette ki Orbán Viktor.

A munkahelyteremtés és -védelem a fő irány

Gazdasági kérdések tekintetében a kormányfő arról beszélt, hogy az ipar teljesítménye kisebb mértékben csökkent, mint számos európai országban, de így is komoly visszaesést mutat, míg a vendéglátás és a turizmus „eltűnt”. Az iparban legkorábban a nyáron várható, hogy visszatérünk a korábbi növekedési pályára.

A miniszterelnök továbbra is úgy gondolja, hogy a munkaalapú gazdaság továbbvitelére van szükség, ehhez pedig az kell, hogy minden elvesztett munkahelyet új munkahelyek váltsanak ki. A probléma megoldására kétféle lehetőség létezik a kormányfő szerint:

az egyik a munkanélküli segély, a másik a munkahelyteremtés és a magyar kormány az utóbbi mellett tette le a garast.

A munkahelyteremtő programról Orbán Viktor úgy nyilatkozott: több eleme van, ezek közül egyik a közfoglalkoztatás, melyben akár 200 ezer embert is képesek foglalkoztatni, de „ha kell már holnap 100 ezer” új embert vehetnek fel. A honvédség elindította toborzási programját, a bértámogatás pedig két formában valósul meg: kutatás-fejlesztési, illetve általános munkahelyvédelmi támogatás formájában. Ezen kívül újra csökkentik a szociális hozzájárulási adót, és több tízezer nehéz helyzetbe jutott vállalkozáson segítenek a fizetést terhelő adók csökkentésével.

A beruházásokkal együtt ezek az eszközök képessé tesznek a válság megoldására a kormányfő szerint. Ugyanakkor hangsúlyozta a családok és a nyugdíjasok védelmét, ennek kapcsán megemlítve a 13. havi nyugdíj visszaépítését is.
Orbán Viktor úgy fogalmazott: „megkockáztatható az a kijelentés, hogy

, a második csata már a munkahelyek védelméről fog szólni.

Brüsszelben hamarabb megvan az ítélet, mint a tárgyalás

A tegnapi európai bizottsági vita kapcsán a miniszterelnök a Tanú című filmet idézte fel. Úgy látja, Brüsszelben is már a tárgyalás előtt megvan az ítélet, annyiban állnak rosszabbul, hogy itt már a tanút sem hallgatják meg. Orbán Viktor szerint néhány frusztrált liberális képviselőről van szó, akiknek nincs jobb dolguk, mint Magyarországot támadni az EP-ben.

Ugyanakkor azt fontos látni, hogy egy világjárvány kellős közepén az adófizetők pénzéből élő brüsszeli bürokratáknak nem Magyarországot kellene ekézniük.

– fogalmazott a kormányfő.

A támadások hátterében Orbán Viktor szerint a migráció áll és annak a kérdése, hogy el tudják-e érni a brüsszeli bürokraták, hogy rákényszerítsék a tagállamokra az akaratukat. A miniszterelnök kijelentette: ha az Európai Bíróság olyan ítéletet hoz, ami ellentétes a magyar alkotmánnyal, akkor utóbbi szupremáciája fog érvényesülni.

A gyöngyöspatai ügyben hozott döntés igazságtalan

A gyöngyöspatai ügyről Orbán Viktor úgy gondolja, hogy elvi természetű ügyről van szó. A dolog arról szól, hogy a magyarok otthon érezhetik-e magukat saját országukban, városukban, falujukban, vagy pedig egy kisebbség ráerőltetheti az akaratát a többségre. Az ügy hátterében a kormányfő a Soros-szervezetek tevékenységét látja, akiket a spekuláns európai emberei is támogatnak.

A Kúria ítéletéről a kormányfő azt mondta: a bíroság nem igazságot, hanem jogot szolgáltatott.

A kormány dolga most az, hogy olyan jogszabályi változásokat idézzen elő, amelyek megakadályozzák, hogy hasonló esetek történjenek – húzta alá Orbán Viktor.

Mandiner

Összesen 389 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 20. 21:40
És mikor lesz vége a háborúnak? Folyamatosan folyton folyvást háborúzik. Na persze csak duma szinten, de úgy aztán használja az IDKFA-t és az IDDQD-t is.
Vidėken újrakezdő
2020. május 15. 15:42
Szerencsére Magyarországon nem halt meg 1.48 millió ember, ez lenne 14.8 %.
János bácsi
2020. május 15. 15:17
Orbán Viktor " Vagy hogy a vidékiek is értsék, hogy miről beszélek, ha disznóvágás van, ez a típus a vacsorára jön." Orbán Viktor is azt mondja, hogy tiszta hülyék vagytok. Nektek tolmács kell ahhoz, hogy megértsétek azt amit mi budapestiek mondunk. Ettől függetlenül mindenbe beleszóltok. Orbán Viktor már budapesti. Ahhát. :D
írmag
2020. május 15. 14:20
Az igazságtalanság, a szegregáció felfújt ügyében, nem jog, tehát a kúria magyar eszmei alapon bírálja felül önmagát! Orbán Viktor, köszönjük Önnek a felelős intézkedéseket, meg a közreműködő csapatnak is, az első csatában! (Egy kicsit pihenni kellene!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!