Operatív törzs: folyik a védőeszközökkel történő ellátás az országban

2020. április 09. 12:18

Tegnap is négy repülőnyi védőeszköz érkezett az országba – mondta el Lakatos Tibor.

2020. április 09. 12:18

Ahogy egy korábbi cikkünkben mi is lehoztuk, az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos elmondta, hogy már több mint százan fertőződtek meg a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában. Müller Cecília az elmúlt 24 óra számadatait is ismertette. Elmondta: az elmúlt 24 órában 980 főre nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 beteg, akik mind valamilyen krónikus alapbetegségben is szenvedtek. A tisztifőorvos jóhírként hozzátette, hogy immár 96-ra nőtt azoknak a száma, akik gyógyultan távozhattak az egészségügyi intézményekből, illetve az elmúlt 24 órában öt főt tudtak levenni a lélegeztetőgépekről, akik közül hárman a Szent László Kórházban vannak és már az intenzív osztályt is elhagyhatták.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az operatív törzs egyéni védőeszközökkel is hozzájárul az intzéményfenntartók feladatainak segítéséhez. Elmondta:

több mint kétmillió sebészi maszkot és háromszázezer kesztyűt juttatnak el a bentlakásos idősotthonokban.

Remélem ezzel is tudunk segíteni azon, hogy járványos mérteket ne öltsön az idősotthonokban a megbetegedés” – fogalmazott. Kitért rá, hogy nem csak a Pesti úti Idősek Otthonában, de a Rózsa utcai intézményben is felütőtte a fejét a vírus. Elmondása szerint ott egyelőre tíz alatti a megbetegedettek száma. „Mindezeken túl ne feledkezzünk meg arról, hogy húsvét közeledik, de ez a húsvét nem lesz olyan mint a többi szokott lenni” – mutatott rá az országos tisztifőorvos. 

A takarítással és fertőtlenítéssel kapcsolatban elmondta: „a mi szerencsénk a szerencsétlenségben, hogy ez a vírus nagyon érzékeny a fertőtlenítő szerekre”. „Minden felületet, ami bírja a hipót, ott bátran használjuk és töröljük át, hogy elpusztítsuk a vírust” – tette hozzá. Hangsúélyozta azt is, hogy a takarításhoz is ajánlott maszkot viselni, „hiszen portalanítás közben is belélegezhetünk olyan részecskéket amiket nem szeretnénk”. 

Mindenhova jut védőeszköz

Folyik a védőeszközökkel történő ellátás az országban – mondta el az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Hozzátette: „ma 32 kórházba juttatunk el további védőfelszereléseket, de ezzel együtt nem csak a kórházak, hanem az alapellátásban dolgozó háziorvosok is kapnak ezekből”. A korábbiakon túl még 520 ezer maszkot kapnak a kormányhivatalokon keresztül a háziorvosok és azok a fogorvosok, akik sürgősségi betegellátást végeznek – emelte ki a rendőralezredes.

„3420 FFP2-es maszk és több ezer védőkesztyű áll rendelkezésre elkülönítve az orvosoknak”

– mutatott rá hozzátéve, hogy tegnap is négy repülővel érkezett védőeszköz szállítmány. Kifejtette: „ezek közül egy Hongkongból – több mint 10 tonna felszereléssel – a többi három pedig Kínából jött, szintén védőfelszerelésekkel megrakva”.

A rendőralezredes a hatósági házikaranténokkal kapcsolatban elmondta: az elmúlt 24 órában 860 ilyet rendeltek el, így összesen már 16006 hatósági házikarantén van az országban. Ezek ellenőrzésével kapcsolatban hozzátette: 138856 alkalommal ellenőrizték a szabályok betartását. „Az elmúlt 24 órában több mint tízezer ilyen ellenőrzés történt” – fejtette ki. „Sajnálatos módon továbra is sok a szabáyltalanság” – fogalmazott Lakatos Tibor. A kijárási korlátozások szabályainak megszegésével kapcsolatban eddig 4539 figyelmeztetés, több mint ezer helyszíni bírság és 1218 szabálysértési feljelentés történt – mondta el. Lakatos Tibor felhívta rá a figyelmet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a délután folyamán jelenti majd be a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos további intézkedéseket.

(Mandiner)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reflex2
2020. április 10. 18:42
Köszönjük a munkájukat.
Secnir
2020. április 09. 14:12
"a mi szerencsénk a szerencsétlenségben, hogy ez a vírus nagyon érzékeny a fertőtlenítő szerekre" -ha ezt joli néni mondja a barátok köztből, akkor oké. de ő a tisztifőorvos... "Minden felületet, ami bírja a hipót, ott bátran használjuk és töröljük át, hogy elpusztítsuk a vírust - tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy a takarításhoz is ajánlott maszkot viselni, "hiszen portalanítás közben is belélegezhetünk olyan részecskéket amiket nem szeretnénk" -b+ ha a lakásban már bent van a vírus, akkor az valahogy odakerült, akkor a maszkot már baszhatod. nem a szellő fogja befújni az ajtó alatt... "520 ezer maszkot kapnak a kormányhivatalokon keresztül a háziorvosok és azok a fogorvosok, akik sürgősségi betegellátást végeznek" -oké, ezt értem. pontosan mikor? "3420 FFP2-es maszk és több ezer védőkesztyű áll rendelkezésre elkülönítve az orvosoknak" -melyik 'orvosoknak'? és miért van elkülönítve, miért nem kapják meg?
aleb19
2020. április 09. 13:29
ez most komoly ??? terepruhaban dolgoznak bekeidoben a raktarosok??? ezek idiotak
kunfia
2020. április 09. 13:00
"Márki-Zay Péter NA DE MI LESZ, AMIKOR ELFOGY A MÁSOK PÉNZE? Margaret Thatcher mondta egyszer, hogy az a baj szocializmussal, hogy előbb-utóbb elfogy a mások pénze ("The trouble with Socialism is that eventually you run out of other people's money."). Valamiért ez a mondásjutott eszembe, mikor ma újságírók kerestek, hogy Vásárhelytől mennyit vesz el a parkolás ingyenességével Orbán (70 millió Ft, a tegnapi 130 millió mellé - ez immár 80 ember éves fizetése). Az általam sokáig nagyra értékelt fideszes gazdaságpolitika (jövedelemadó helyett ÁFA, családi adózás, deviza helyett forintban eladósodás, alacsony alapkamat és költségvetési hiány, euró bevezetésének ígérete) az utóbbi 10 évben már azt mutatta be, amit most is: CSAK MÁSOK PÉNZÉBŐL HAJLANDÓ ÁLDOZATOKRA: - magánnyugdíjpénztárak államosítása - 15.000 milliárdnyi uniós pénz magánzsebekbe - devizahitelesek veszteségén elért jegybanki profit közpénz jellegének elvesztése - kínai és orosz hitelek felvétele felesleges Mészáros-beruházásokra - bankok pénzén a tehetősebb devizahitelesek kimentése - nagyfogyasztók és energiacégek pénzén rezsicsökkentés - kórházak eladósítása - és most: az önkormányzatok és pártok kasszájának kiürítése... MIÉRT NEM LÁTOM, HOGY A KORONAVÍRUS-VÁLSÁGHOZ HOZZÁJÁRULNÁNAK Mészáros Lőrinc (Orbán), Tiborcz István (Orbán), Rogán Antal (kevesebb helikopter), Lázár János (kevesebb trafikmutyi és kastély)? Miért nem mond le a kormány a Városliget-projektről, a Kínai vasútról (Belgrád-Budapest, a pusztán keresztül), a Paks II erőműről (soha nem térül meg), vagy az Unió által felszabadított 2000 milliárd forintnyi forrás ellopásáról? MIKOR KAPNAK AZ ÁLLÁSUKAT ELVESZTŐK VALÓDI SEGÍTSÉGET A KORMÁNYTÓL, ahogy más országokban - ahol mellesleg nem vontak el forrásokat a védekezéssel agyonterhelt településektől és ehhez még csak nem is kértek maguknak diktatórikus felhatalmazást?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!