Nem veszik komolyan a magyarok a távolságtartást – derül ki a Google adataiból

2020. április 03. 18:39

Rosszul áll Magyarország a Google adatai szerint.

2020. április 03. 18:39

Országok közötti összehasonlító adatok tett közzé a Google a koronavírus járvány kapcsán – számol be róla a G7. A Google a telefonos lokációadatok alapján mérte be az emberek fegyelmezettségét. A felmérés a január-februri időszakot vette bázisnak és összevetette a későbbi hónapokkal. A kérdés az volt ki hol tölti az idejét? A felmérés hat különböző területet különböztetett meg: otthon, munkahely, szórakozóhely, élelmiszerbolt vagy gyógyszertár, park és közlekedési csomópont.

A vállalat, akinek adatgyűjtő szerverei sok etikai és jogi vitát generáltak az utóbbi időkben ezúttal kifejezetten hasznosnak bizonyult. Az anonimizált felhasználók tartózkodási helyének bemérésével elemezni tudták, hogy melyik államok polgárai milyen szigorúan veszik a járvány elleni küzdelemhez szükséges előírásokat, így például, hogy tartsanak megfelelő méretű fizikai távolságot egymástól.

Az adatok alapján úgy tűnik, sajnos Magyarország egyike a kevésbé fegyelmezett európai országoknak, együtt Szlovákiával és Csehországgal. Érdekesség, hogy egy-két skandináv országot kivéve egyébként sehol sem nőtt, sőt, többnyire csökkent az otthon töltött idő. Még inkább érdekes, hogy ezen adatok mellett a svédek a legkevésbé fegyelmezettek. Európában a legkomolyabban a kontinens legnagyobb gócpontjának számító déli országokban veszik az otthonmaradást és a fizikai távolságot az emberek. Ennek oka részben a szigorú járványügyi intézkedések is lehetnek.

Az alábbi ábrából kiderül például, hogy az egyes európai országokban mennyivel több időt töltenek az emberek otthon, illetve mennyivel vannak kevesebbet máshol:

Forrás: Google

A Google világszinten is felmérte ezen adatokat, melyből kiderült, hogy Izraelben töltik jelenleg legnagyobb mértékben az emberek időt otthon, sőt, indiai is a helyzetet legkomolyabban vevő országok között van. Az ábrákból az is kiderül ugyanakkor, hogy a fegyelmezettségükről elhíresült kelet-ázsiai (pl. Dél-Korea, Tajvan) országok immáron – a járvány elleni sikeres küzdelemnek köszönhetően – elkezdték lazítani a társadalmi távolságtartást.

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. április 13. 08:33
A Google csókolja meg Soros Gyurit !
basisolder
2020. április 05. 13:28
Domonyvölgy ma is megtelt! Egy-egy hétvégi ház előtt 6-7 autó, a horgászegyesület előtt 17-20. Egy egy stégnél 3-4 ember! Én itt lakom, vendéget négy hete nem fogadtunk! De látom és tapasztalom minden nap, hogy a helyi lakosság jelentős része a kisboltba sem tartja be a szabályokat, előtte megy az italozás Mielőtt kérdeznétek oda voltam futni az erdőbe egyedül, de van egy kb. 1,5 km szakasz, ahol jól látható, hogy rengeteg ember magasról ejt a szabályokra, oldalfüggetlenül! A magyarok sohasem voltak szabálykövetők, mindig kiskapukat kerestünk!
syphax
2020. április 04. 13:08
A GUGLISOK OSSZTÁN KÚRVÁRA TUGGYÁK MI MAGYRORSZÁGON A NAGY HARCI HEJJJJZET--BASSZÁKMEG! ECCER ELDURRAN A TÖKFE(LY)!ÜK A MARHANAGY OKOSSÁGTÚL ....................KIFOJJJJÓLAGOSSAN!
olajfa1
2020. április 04. 08:34
OK ez a GOOGLE "felmérése". No és mit mutatnak a fényképek, a térfigyelő kamerák, meg a forgalmi lámpák?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!