Maruzsa: Azt javasoljuk, hogy idén ne legyenek szóbeli érettségik

2020. április 09. 12:03

A javaslat szerint csak az írásbeli vizsgákat tartanák meg, szigorú szabályozások mellett.

2020. április 09. 12:03

A köznevelés digitális munkarendbe állítása sikeres volt, három hét tapasztalatával gazdagodtunk” – jelentette ki Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy az oktatási akciócsoport többször foglalkozott az érettségi kérdéskörével, a javaslatuk pedig a következő: az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a járványügyi helyzetnek, az emberek biztonsági elvárásainak és a felsőoktatás felé történő korrekt lebonyolításnak is megfeleljenek – emelte ki.

Nemzetközileg két út van, vagy az év végi jegyekből adják ki a bizonyítványokat –tehát nem szerveznek érettségit – vagy rövidített vizsgák lesznek – vázolta fel a helyzetet. Ausztria az írásbeli, Szlovákia a szóbeli érettségi mellett döntött. Dániában mindkettőt lebonyolítják, Németországban és Finnországban pedig ez már meg is történt.

A javaslat részletei

Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent, ha ez nem történik meg, akkor a felsőoktatásban léphetnek fel problémák és felvételi szervezésére lenne szükség, erre viszont nincs felkészülve a felsőoktatási intézményrendszer. Ezért azt javasolják, hogy érdemes lenne megszervezni az érettségit, a szintemelő vizsgákat törölni kellene, így legfeljebb 73 ezer érettségiző maradna – fejtette ki az álláspontot az államtitkár.

Senkinek sem kötelező idén érettségiznie, ha nem felvételizik, ha pedig fizetett a jelentkezésért és visszalép, akkor az állam visszafizeti az összeget. 

 – hangsúlyozta. Tehát azt javasolják, hogy csak írásbeli érettségit szervezzenek, ezzel felére csökkentve a vizsgaesemények számát. Szóbeli vizsgát csak ott tartanának, ahol sajátos nevelési igényből fakadóan felmentettek valakit az írásbelik alól. 

Megvalósítás

A megvalósítás kapcsán kifejtette, hogy 1,5 méteres távolságot kell tartani minden érintett között, illetve egy teremben nem tartózkodhatna tíznél több személy. Amennyiben csak írásbeli lesz, akkor 14 nap alatt valamennyi vizsga lebonyolítható – jelentette ki.

Előrébb hozni nem lehet a vizsgákat, hiszen az nem lenne méltányos, valamint túlságosan eltolni sem lehet, egy októberi érettségi nem reális – vélekedett. A tervek szerint egyébként szeptemberben elindítják majd az új tanévet, de készek arra, hogy május vagy június folyamán a kezdő időpontot úgy határozzák meg, ahogy azt a járványügyi helyzet indokolja. Az érettségi esetében a május 4-i kezdés mellett döntöttek – összegezte a javaslatot, amit a kormánynak még el kell fogadnia.

(Mandiner)

(Nyitókép: Diákok várják a feladatlapok kiosztását a középszintű matematika írásbeli érettségi vizsgán a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 2018. május 8-án.)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gondolkodó-x
2020. április 10. 07:04
Legyen jó megoldás a #jegyajánlás! Ne menjenek a tanulók sehová! Maradjanak otthon. Se 10 fő, se 5 fő, se 1 fő ne üljön be sehová. Hiába van rajtuk maszk, vagy kesztyű. A kesztyűvel fogdosnak meg kilincseket, fogantyúkat, majd így továbbítják a vírusokat. Egészségesen - vírusmentesen - éldegélünk pestközelben, jó lenne, ha nem kellene kimozdulniuk gyermekeinknek, unokáinknak. Az osztályban tanító tanárok a négy év alatt megismerték tanulóikat, legyen ez most, kivételesen elég: tegyenek javaslatokat az érdemjegyekre. Ez most a legemberibb. Ha valakinek a javasolt osztályzat nem felelne meg, akkor a felvételizőkkel együtt mérettessék meg őket a nyár végén, vagy még később.
Lanchaster
2020. április 09. 20:58
Mitől fertőzésveszélyesebb egy szóbeli érettségit megtartani, mint egy írásbelit, ahol egy egész osztálytermet töltenek meg emberekkel, órákra. Nehogy ne lehessen már megoldani, egy online konferencia mintájára, hogy az érettségi bizottság ül az egyik teremben a monitor előtt, egy diák pedig egy másik teremben, szintén a monitor előtt, és elmondja amit a tételéről tud. Míg ő felel, addig a következő delikvens dolgozhat a szóbeli felelete vázlatán. A vizsga tisztaságát felügyelő tanárt is be lehet ültetni a 2 diák mellé, kellő távolságra. Ugyanezek a tanárok, komplett osztályokat szoktak dolgozatírás közben szemmel tartani, nem hiszem, hogy két diák felügyelete kifogna rajtuk.
Senki Alfonz
2020. április 09. 15:05
Mivel megint megosztanak egy csoportot - az érettségizőket - és ráadásul hülye elvek alapján, ezért mindenki felháborodik. Aki felvételizik, megúszhatja egy írásbelivel - különösen ha a szóbeli felvételi elmarad - és aki nem felvételizik - mert rossz tanuló - most, később írásban is és szóban is szopatják. Azután ez utóbbiak jegyéhez hozzáadnak egyet, ha a jegy legfeljebb 4-es. Így kell az igazságtalanságot, a kettős mércét minél több területre kiterjeszteni!!!
Palepoli
2020. április 09. 14:57
Normális érettségik kellenek, szóban, írásban, ugyanúgy, mint mindig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!