Kormányinfó: marad az ingyenes parkolás

2020. április 30. 10:55

Az intézkedés bevált, nem eredményezett forgalomnövekedést, viszont korlátozta a fertőzés terjedését – mutatott rá Gulyás Gergely.

2020. április 30. 10:55

Ha megnézzük a számokat, abból kiderül, hogy az aktív fertőzöttek hetven százaléka Pest megyében található és az összes haláleset hetven százaléka a fővárosban történt – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy éppen ezért a meghozott intézkedéseket Budapesten és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokoltnak tartják.

A miniszter arról is beszélt, hogy négy egyetem összefogásában reprezentatív tesztelés kezdődik, ami alapján pontosabb képet kaphatunk majd a betegségen átesettek számáról is. „Ebből nemcsak az aktív fertőzöttek számára lehet következtetni, hanem a fertőzésen átesettekére is, azokéra, akik tünetmentesen átestek a betegségen” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a tegnapi kormányülésen döntés született arról is, hogy ezentúl a kórházakból kikerülőket is kötelezően tesztelni kell.

Május negyedikétől második szakaszba lép a védekezés

Jövő hétfőtől új szakasza kezdődik a védekezésnek – mondta el Gulyás Gergely hangsúlyozva, hogy ettől függetlenül továbbra is arra kérik az időseket, hogy ne hagyják el az otthonukat és csak a számukra kijelölt idősávban menjenek a boltba. További kérésként fogalmazta meg a miniszter, hogy közterületen mindenki takarja el a száját maszkkal vagy sállal és a másfél méteres távolságot is tartsák meg egymástól. 

Május végéig biztosan fennmarad a tantermen kívüli digitális oktatási rend

 – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy az addig összegyűjtött adatok alapján majd el lehet dönteni, hogy hogyan tovább. Kifejtette, hogy a májusban életbelépő változások dacára marad az országosan ingyenessé tett parkolás is. „Úgy gondoljuk, hogy az intézkedés bevált, nem eredményezett forgalomnövekedést, viszont korlátozta a fertőzés terjedését, hiszen aki megtehette, az nem a közösségi közlekedést választotta” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Továbbra is érvényben maradnak a rendezvénykorlátozások

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a rendezvénykorlátok továbbra is érvényben maradnak. Részletezve kifejtette: „Magyarországon augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényt nem lehet megtartani”.

A miniszter megismételve az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedéseket elmondta: „Budapesten egyelőre nem lesz változás, vidéken a kijárási korlátozásokat eltöröljük és új, az eddiginél lazább szabályokat állapítunk meg”. Gulyás Gergely a szabályok lazításától függetlenül mindenkit arra kért, hogy tartsák be az előírásokat – hordjanak maszkot, tartsák a másfél méteres távolságot, és vegyék figyelembe az időseknek kialakított vásárlási időzónát.

Tovább sorolva a korlátozások lazítását a miniszter kifejtette: május negyedikétől engedélyezett lesz az éttermek, kávézók kerthelyiségének kinyitása, az üzletek pedig időkorlátok nélkül tarthatnak nyitva, természetesen az időseknek kialakított idősáv fenntartása mellett. A strandok és a szabadtéri múzeumok is kinyithatnak, a szolgáltatásokat pedig korlátozások nélkül lehet nyújtani, az esküvők és a temetések is megtarthatóak – a szabályok betartása mellett. További fontos lazításként elmondta, hogy a profi, az amatőr és tömegsportban engedélyezik az edzést és a zárt körű rendezvényeket. 

Az egészségügyben a felkészültség állapotába léptünk, ezért a magánegészségügyben feloldjuk a korlátozásokat, ami a közegészségügy tehermentesítésével fog járni – mutatott rá a miniszter. Ezen korlátozások feloldására a közegészségügyben majd csak később fog sor kerülni, akkor is négy lépésben – mondta el hozzátéve, hogy az ezzel kapcsolatos rendelet rövidesen meg fog jelenni.

Változik az adatközlés

Több és új adatokat szeretnénk nyilvánosságra hozni” – fogalmazott a miniszter majd kifejtette: „a megbetegedésekre és halálozásokra vonatkozó adatokat külön is kezeljük azokban a régiókban, ahol fenntartjuk a korlátozásokat”.

A magyar oktatási rendszer felkészült az érettségi megtartására

 – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta: az érettségizőknek felajánlották a választást, hogy májusban, vagy szeptemberben érettségizhetnek. Az érettségizők  97%-a most kívánja letenni a vizsgát és kevesebb mint 3% választotta az őszi lehetőséget – fejtette ki. Ismét hangsúlyozta, hogy csak írásbeli vizsgák lesznek, amiket a legszigorúbb óvintézkedések mellett tartanak meg.

Uniós történések

Az Európai Bizottság véleményezte a pandémiás helyzetben az egyes tagállamok által elfogadott intézkedéseket, ez alapján pedig egyértelmű hogy, az Európai Unió kötelező szerződéseivel összhangban állnak a magyar intézkedések – jelentette ki Gulyás Gergely hozzátéve, hogy ezt tegnap az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová is elmondta. A miniszter itt kitért a hazai ellenzék magatartására is. „Az a magatartás, hogy a magyar baloldal képviselői a DK-tól a Jobbikig az elmúlt hónapban rohangáltak Brüsszelbe, hogy a saját hazájukat jelentsék fel, nem vezetett sikerre” – fogalmazott a miniszter. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely úgy vélekedett: „itt az újabb pillanat, hogy a baloldal átgondolja, hogy nem lenne-e jobb, ha nemzeti egységet és összefogást tudnánk létrehozni.” 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott, hogy

az Európai Néppártban is voltak olyanok, akik hangulatot keltettek Magyarországgal szemben.

Különösen szomorúnak” nevezte, hogy az EPP elnöke is ebbe a körbe tartozott. „Tőle különösen elvárjuk, hogy az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos állásfoglalása után kérjen elnézést Magyarországtól” – mondta.

Egyszerűsödnek a közigazgatási engedélyek

A tegnapi kormányülésen a közigazgatással kapcsolatban is az egyszerűsítésről döntöttek – jelentette be Gulyás. „A közigazgatási engedélyezéssel kapcsolatban hoztunk egy olyan döntést, ami nagy mértékben könnyíti meg a magyar állampolgárok ügyintézését” – fogalmazott. Részletezve kifejtette: az engedély alapján gyakorolható tevékenységek mostantól bejelentés alapján lesznek gyakorolhatóak. „Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha valaki bejelenti a tevékenységét és a hatóság nem tiltja ezt meg 8 napon belül, akkor a kilencedik napon elkezdheti a tevékenységét és engedélyezettnek tekinthető” – magyarázta el a miniszter hozzátéve, hogy az ezzel kapcsolatos részletszabályok hamarosan megjelennek.

Mandiner

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2020. április 30. 23:00
ironikus, h vkit 444-nek hívnak, aztán pont a számok nem mennek.. a mai célkitűzésük is kellőképp szerény volt: fingassuk meg az op.törzsöt 1db osztással!! mer' az olyan elegáns, meg mindenki számára érthető/követhető. hogyaszongya: április 20-áig 52409db teszt 32503 emberen, ez alig 1,6 teszt pro kopf, ami, hát, skandalum!! rámondhatnánk szimplán, h elégtelen, kedves 444, jövő héten lehet próbálkozni újra, de inkább fejtsük ki, hátha segítség! jelzett napig 1984db fertőzöttet szűrtek ki, esetükben 2db pcr teszt volt a protokoll, ez eddig 3968db teszt. meggyógyultak 267en, ezt is dupla teszttel szokás megerősíteni, ez újabb 534db teszt. 30519 egyént negatívnak talált az első teszt, negatív tesztet pedig jellemzően nem szokás megismételni, a pcr elég alapos ehhez. ..kivéve amikor nem, mert dr. szlávik jános szívesen elmeséli, ha megkérdezik tőle, milyen az, amikor 2 pcr is negatív, de fonendoszkóppal ők már hallják, h ez hamarosan változni fog. (éstélleg.) ez eddig tehát 35021db teszt. van még az 52409ig 17388 tesztünk. ez az elsőre negatívak 57%-a. az ő esetükben volt mégis 2. teszt-indok, ami azt jelenti, h 13131 főnél maradt ez el. nyilván okkal. bár a költsége is több mint negyedmilliárd. a who-ajánlás pedig hogy' is szól? "a szűrések száma a kiszűrtekhez képest min. 10x-es legyen." nos, április 20-án itthon ez épp 26x-os volt.
nempolitizálok
2020. április 30. 16:22
Most Karácsony fog Zuglóban eltűnni.
Wotan
2020. április 30. 13:54
Itt és most minden vidéki ígérje meg hogy a kánikulában 2 hideg korty között vmi pub teraszán ülve emlékezzen meg majd János bácsiról és hű fegyverhordozóiról Covy D és keresztény családapáról.
Wotan
2020. április 30. 13:32
1. Nem fog bedurranni a járvány mert vidéken az emberek fegyelmezettek és az olyanokat mint te aki direkt le akar tüsszenteni másokat ( Pl Felcsúton ) ugy pi...án rúgják hogy hazáig száll. Kitiltani titeket fognak vidékről (több Balaton parti településről már meg is történt) Igy aztán könnyen előfordulhat kb 1 hónap múlva a 32 fokban én a balcs partján egy étterem teraszán iszom a frissen csapolt sört te pedig bezárva szívod azt a jó kis szmogos pesti levegőt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!