Kormányinfó: Ismét meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

2020. április 16. 11:38

A településvezetők minden hétvégén megkapják a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterülethasználatuk rendjét – tette hozzá Gulyás Gergely.

2020. április 16. 11:38

Harmadik alkalommal tájékoztatta online formában a közvéleményt a Minsizterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az online kormányinfó keretein belül beszámolt a tegnapi kormányülésen született döntésekről. Elmondta:

Hozzátette, hogy tapasztalataik szerint sikeres volt az együttműködés az önkormányzatokkal a húsvéti hétvégén, ezért hétvégente továbbra is kibővített rendelkezési jogkörökkel ruházzák fel a városvezetőket. „Az önkormányzatok szombaton nulla órától, vasárnap éjfélig ismét megkapják a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterülethasználatuk rendjét” – fogalmazott a miniszter. 

A tömeges megbetegedések elkerülése csak részben múlik rajtunk, de a kormány sokat tett azért, hogy ezt a folyamatot lassítsa –jelentette ki Gulyás Gergely, majd köszönetet mondott az egészségügyi és a rendfenntartó erőknek, illetve az önkénteseknek is, akik „hozzájárultak ahhoz, hogy az ország műkédésének rendjét ebben a sajátos veszélyhelyzetben is fenn tudjuk tartani”.

A védekezés költségeiról szólva elmondta: eddig mintegy ötszázmilliárd forintot költöttünk beszerzésekre és védekezésre. Hozzátette: „akkor tudunk pontos számot adni a megvett egészségügyi felszerelésekről, ha azok megérkeztek az országba”. Elmondta, hogy a külügyminisztérium napi rendszerességgel ad erről tájékoztatást, de sajnos attól hogy valamire szerződést kötöttünk, vagy akár előleget fizettünk, az sem biztosíték, hogy megérkezik, mert

az egészségügyi eszközök piacán jelenleg farkastörvények uralkodnak 

– fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az érettségik lebonyolítása

Az érettségik ügyéről szólva elmondta: Maruzsa Zoltán államtitkár és az Emmi számtalan egyeztetést folytatott ebben az ügyben, de a végső döntés a kormányé. Kifejtette: idén összesen 113 ezren jelentkeztek érettségire, de ebben benne van az előrehozott érettségizők száma is. A kormány úgy döntött, hogy kizárólag azoknak van lehetősége idén érettségit tenni, akiknek ez most lenne kötelező. „Csak a végzősők érettségizhetnek, előrehozott érettségi idén nem lesz” – fogalmazott. Hozzátette: kizárólag írásbeli érettségi lesz, szóbeli csak annál a néhány tárgynál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelire. Az ilyen tárgyak össszesen kicsit több mint 3 ezer embert érintenek.

Hangsúlyozta, hogy az érettségi időszak a tervek szerint május 4-én kezdődik meg és körülbelül két hét alatt lebonyolítják majd, hozzátéve, hogy „szigorú követelményeket fognak az egészségvédelem érdekében érvényesíteni”. Gulyás Gergely rámutatott, hogy ha nem tartanánk meg az érettségit, akkor az a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés során olyan káoszt eredményezne ami nem megengedhető. A másik út az lenne, hogy ismét felvételi vizsgákat tartananának, de az semmivel nem biztonságosabb mint az érettségi lebonyolítása – hangsúlyozta a miniszter.

Gazdasági döntések

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány döntött a beszámolók és adóbevallások elhalasztásáról. Ezeknek a beszámolóknak szeptember 20-ig kell eleget tenni. Az online kasszát használóknak 2021. január 1-ig kell biztosítania a kártyás fizetést – tette hozzá. Újabb turizmus élénkítő lépésekről is született döntés – mondta el, példaként pedig a Szép-kártyára feltölthető összegeket érintő változásokat említette. „Mindennek nagy szerepe lehet a hazai turizmus élénkítésében” – fogalmazott, hozzátéve, hogy 2020. december 31-ig nem kell idegenforgalmi adót fizetnie a vendégeknek.

További gazdasági döntésekről beszélve elmondta: a rozsdaövezetekben épülő lakások esetében 5 százalékos áfakulcs lesz. Kifejetette azt is, hogy a fizetés nélküli szabadságon levők esetében egészségügyi járulékot fizetnek a munkáltatók május 1-től. „A kormány megerősítette azt a szándékot, hogy július 1-től 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó, így 160 milliárd forint marad a vállalkozásoknál” – tette hozzá a miniszter. Végül a kormány nevében részvétét nyilvánította ki Fekete György halála miatt. „A kormány is fejet hajt az emléke előtt és saját halottjának tekinti Fekete Györgyöt” – fogalmazott Gulyás Gergely.

(Mandiner)

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. április 16. 14:52
Gréczy Zsolt internetes szatír is pityereg: "- Az övét miért nem hosszabbítják meg?!" -:)) Baromagyu liberal-bolsevik gazemberek!
llnnhegyi
2020. április 16. 14:44
Vadai Ágnesen átléptek a kormányinfon. Már Gréczy Zsolt internetes szatír meggyötört faszán ül,pityereg emiatt. Dobrev Klára panaszt tesz a TASZ nál emiatt. Berlinben megállt egy villamos.
3M..
2020. április 16. 12:28
Én úgy gondolom, hogy Magyarországon visszatért az élet a normális kerékvágásba. Holnaptól a 400 négyzetméternél kisebb üzletekakár ki is nyithatnának a korábban megszokottak szerint. Legalábbis erre számítottam, így a hír meglepett. Szebb Jövőt!
nemecsekerno_007
2020. április 16. 12:09
Ez várható volt, de lassan majd gondolkozni kéne a feloldáson, mert padlóra kerül a gazdaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!