Szijjártó: Minden külföldön rekedt magyarnak segítünk

2020. március 17. 10:59

Mindent megteszünk, hogy szomszédainkkal egyetértésben cselekedjünk – jelentette ki a külügyminiszter.

2020. március 17. 10:59

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: A szomszédos országokkal egyetértés van a koronavírus kezelésének ügyében, az álláspontok összhangban vannak. A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy videokonferencián egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával. A külügyminiszter elmondta azt is, hogy nemzeti intézkedésekre van szükség, ám számításba kell venni, hogy ezen intézkedések szomszédainkra is komoly hatást gyakorolhatnak, így szükséges a folyamatos egyeztetés. Szijjártó Péter hozzátette: Nem egy pár napig, vagy hétig, hanem hónapokig kell a súlyos korlátozások között élnünk, ugyanakkor mindez szükséges a járvány súlyosbodásának elkerülése érdekében.

A külügyminiszter megerősítette, hogy Magyarországra csakis magyar állampolgárok léphetnek be, ugyanakkor a teherszállítást, mely elengedhetetlen az ország működéséhez és a magyar emberek ellátásához, nem korlátozzák. Kérdésre elmondta, hogy a személyszállítással kapcsolatos intézkedések a légi utakat is érintik, így a Liszt Ferenc Repülőtéren landoló gépekről csakis a magyar állampolgárok léphetnek Magyarország területére. Kitért arra is, hogy az Ausztriába naponta ingázó munkavállalók lehetőségei továbbra is biztosítottak, ez mintegy 50-60 ezer embert érint.

Szijjártó Péter elmondta: Jelenlegi tudásunk szerint 46 magyar állampolgár van külföldön karantén alatt, ebből 39 Ausztriában, 2 Kínában, 2 Vietnámban, 1 Szingapúrban, illetve ketten egy, az Egyesült Államokban kikötött hajó fedélzetén. A külügyminiszter kijelentette, hogy minden külföldön rekedt magyart igyekeznek segíteni, amennyire csak lehetséges.

(Mandiner)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. március 17. 14:09
Németországban külön katonai-katasztrófavédelmi törzs alakult a visszaszállításukra és "Rückholaktion" néven már működik is!!!
Senki Alfonz
2020. március 17. 12:40
A "mindent megteszünk" az azt jelenti, hogy legalább püspöki magasságú papok imátkoznak értük? Mert a németek hazaszállítják állampolgáraikat. Az öt darab Ázsiában maradt magyart nem lehet hazahozni? Még egy kisrepülőbe is beleférnek! Mészaros Lóci, vagy piCsányi a saját gépét miért nem tudja kiküldeni értük, hogy tegyenek valamit a polgártársaikért??!!
mozgó lelkész
2020. március 17. 11:25
Csak nehogy az út szélén legyenek!
Menhetten
2020. március 17. 11:11
Amikor az ELHALLGATÁS KORMÁNYA meghívására terjed a vírus az országban. Igaz, erről nem beszél a nem túl ko-Operatív Törzs, s talán ezért is hallgatják el, hogy mi a területi eloszlása a vírusnak. Hiszen beutazta szinte a fél országot a koronavírussal fertőzött marokkói miniszter. A Balatonnál, Szentendrén és Nagykanizsán is járt, a Dunánál gátat tekintett meg, és számos céggel került kapcsolatba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!