Migránsozás: vagy valami, vagy mén valahová

2019. október 16. 08:09

Négy éve ez volt az első politikai kampány, amit a Fidesz nem a migránshorda-apokalipszisre bazírozott.

2019. október 16. 08:09
Meszerics Tamás

„De a szöveg tartalmaz egy ennél jelentéktelenebbnek tűnő, ám mégis fontos elemet. Az EU külügyi stratégiájára szűkebben vonatkozó részben a következőt találjuk: a demokrácia, emberi jogok, joguralom támogatása az unión kívül az EU stratégiai érdeke, ami hozzájárul a közös kül- és biztonságpolitikához többek között azzal, hogy a célországokban »lehetővé teszi a jogokra alapozott megközelítést a migráció esetében«.

Nyilván sokan vannak, akik azt gondolják, ez olyan hablaty, ami a demokráciaféltő globalizált elit vérző szívű sírdogálását hivatott megjeleníteni és az égvilágon semmi következménye, vagy jelentősége nincs egy ilyen általános dokumentumban. Akár lesz gyakorlati jelentősége később, akár nem, azt viszont megbízható forrásokból tudjuk, hogy a magyar kormány az utóbbi négy évben azonnal szövegváltoztatást kért, ha a migráció fogalma akár csak távoli kapcsolatba került egy szövegben az emberi jogokkal. Ezzel az álláspontjával amúgy nem volt egyedül. Nagy-Britannia konzervatív kormányai ugyancsak folyamatosan ellenezték, hogy a migráció jogként való értelmezése bármilyen európai dokumentumba beleérthető legyen. A tiltakozást viszont általában meghagyták az Orbán-kormány képviselőinek. Hogy itt nem valami félreértésről van szó, azt mutatja, hogy a szöveg még a Külügyi Tanács ülése előtt átment azon a belső egyeztetési folyamaton, ahol a végén úgynevezett »silence procedure« (nagyjából »a hallgatás beleegyezés«) alkalmazásával fogadták el a szövegtervezetet. Márpedig – mondják a jól értesültek – hasonló esetben a magyar fél eddig kivétel nélkül mindig kifogást emelt.

Nem kizárt, hogy a magyar kormány megkezdte a rugalmas elszakadást a betonkemény migránsfaló pozíciótól, ami összességében eddig mérsékelt nemzetközi sikert hozott. Ez üdvözlendő lenne, bár még mindig lehet, hogy egyszerűen többen benézték a szöveget, miközben a főnökök az önkormányzati kampányban sürgölődtek. Meglátjuk pénteken. De talán nem érdektelen emlékezni rá, hogy négy éve ez volt az első politikai kampány, amit a Fidesz nem a migránshorda-apokalipszisre bazírozott.”

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
retsag2005
2019. október 16. 20:25
Demokrácia-export? Obamának mondjuk bejött.
atila68
2019. október 16. 17:47
A szerző - állítólag - publicista
Korrupt Kornél
2019. október 16. 15:07
ne csüggedj meszerics, Kari majd telepít be belőlük pár ezret! Az előkészület már megtörtén erre, a kérdés csak az, hogy a kormány megkerülésével megteheti e. Futsz te még a migrik elől, elhiheted.
Csicsó
2019. október 16. 14:44
Ez csak addig vicces míg nem a saját bőrén tapasztalja meg. Szégyen Ausztria, Németország minden nap halnak meg páran, biztos ez is vicces. Téged vagy a családodat érne ilyen. Akkor lenne az Orbán, Fidesz de mivel van kerítés ezért csak gúnyology. Ez a baloldali újságírás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!