Új tantárgy jöhet 2020-tól

2019. július 31. 07:36

A tárgy neve digitális kultúra, angolszász mintára vezetnék be.

2019. július 31. 07:36

Digitális kultúra néven várhatóan új tantárgy is bekerül angolszász mintára a hazai köznevelés repertoárjába – tudta meg a Magyar Nemzet a megújuló Nemzeti alaptanterv szakmai előkészítésében részt vevő Major Gábortól. 

A napilap szerdai számában megjelent cikk szerint az alkotópedagógiai tananyagok fejlesztésével foglalkozó Makerspace.hu ügyvezetője azt mondja, a szakképzésben is hangsúlyos szerephez fog jutni a digitális alkotás: uniós forrásból országszerte 60 alkotóműhelyben gyakorolhatják majd a diákok például a lézervágást, robotikát, 3D-s tervezést és nyomtatást, elektronikai programozást vagy éppen digitális varrást. 

A Makerspace.hu tananyagait mérnökökkel együttműködve a pedagógusok fejlesztik, és a cég saját táboraiban, szakkörein tesztelik, finomítják őket. A tizenöt különböző tematikájú (például Jövő városa, Szuperhősök, Mesterséges intelligencia) pedagógiai csomagból három készült el angol és magyar nyelven, amelyek mindegyike tartalmazza a tanári kézikönyveket, munkafüzeteket, digitális segédanyagokat és az alkotómunkához szükséges alapanyagokat. 

Major Gábor elmondta, hogy az első megrendelőik magán- és egyházi fenntartású iskolákból érkeztek, de bízik benne, hogy rövidesen az állami köznevelési és szakképzési intézményekben is tudnak mintaprogramokat indítani, bár tény, hogy egyelőre inkább szakköröket, táborokat, tanórákon kívüli foglalkozásokat tudnak támogatni. Ez remélhetőleg hamarosan változni fog, mert a 2020-ban bevezetendő új Nemzeti alaptantervben angolszász mintára várhatóan meg fog jelenni a Digitális kultúra nevű új tantárgy, tananyagaik pedig tökéletesen illeszkednek ehhez a koncepcióhoz – hangsúlyozta az ügyvezető.

(MTI, Magyar Nemzet)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. július 31. 15:29
……………
triacus
2019. július 31. 13:17
No álljunk meg egy pillanatra... Szóval van egy közösségi barkácsoldát (talán ez lehetne a makerspace magyar elnevezése) szervező IT-menedzser: https://www.itbusiness.hu/Fooldal/szolgaltatasok/karrierszkenner/major_gabor.html aki nekiáll informatika/technika témájú projekt-tananyagok fejlesztésébe: https://www.makerspace.hu/tananyagok és ezt úgy harangozza be, hogy ez egy új tantárgy lesz - persze erről a Nemzeti alaptanterv oldalain (https://www.oktatas2030.hu/ https://ofi.hu/ ) nem lehet találni semmit. Aha. Az angolszász országokban egyébként tényleg van ilyesmi. A GCSE-rendszerben (https://en.wikipedia.org/wiki/General_Certificate_of_Secondary_Education#Subjects ) 5 fő tantárgy van: * angol * matematika * tudományok (biológia, kémia, fizika, számítástechnika) * nyelvek * humán tantárgyak (történelem, földrajz) illetve vannak egyéb tantárgyak - ilyen közöttük a "Dizájn és technológia" (elektronika, mérnöki tudományok, ételkészítés, formatervezés).
Kup Lung
2019. július 31. 11:57
Van egy alaptantárgy ami egyre jelentősebb a modern világban. Ahol a fejlődőkből a fejlettek közé tudtak kerülni (vagy nagy esély van rá hogy felzárkózzanak) a reneszánszát éli .Úgy hívják hogy matematika. ------ Na ezt soha semmivel nem lehet helyettesíteni. Ahol ezt jól csinálják ott pillanatok alatt a modern technológiák fejlesztése, bevezetése is valahogy sokkal könnyebb. ------ A digitális kultúra mint tantárgy hogy kell e ? Azt nem tudom eldönteni. Azt látom hogy a gyerek a tanára és szülője előtt jár jó pár dologban ezen a területen (kommunikációs csatornák, online térben eligazodás stb stb). Tehát a tanároknak kell erősen odatenni magukat nehogy unalmassá váljanak az órák Z generációnál is fiatalabbaknak.
Jason Bourne
2019. július 31. 09:04
A pénzügyi ismereteket mikor vezetik be? A magyarok nagy része pénzügyi analfabéta még mindig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!