Ünneppé tennék Trianon évfordulóját Romániában

2019. június 29. 15:07

„Az ünneplés azért is kiemelkedően fontos, mert az elmúlt időszakban kísérletek történtek a békeszerződés jelentőségének torzítására.”

2019. június 29. 15:07

Két PSD-s szenátor tett javaslatot arra, hogy nyilvánítsák ünneppé a trianoni békediktátum évfordulóját Romániában – írja a Foter.ro. A javaslatot sürgősségi eljárással fogadtatnák el a parlamentben. A revizionizmussal és a trianoni békediktátum megítélésének szándékos torzításával indokolja a Szociáldemokrata Párt két szenátora, Titus Corlățean és Șerban Nicoale azt, hogy ünnepnappá nyilvánítanák június 4-ét.

A szenátus honlapján elérhető a tervezet szövege és indoklása is.

A törvény értelmében az országos hatóságok, illetve a helyi és megyei önkormányzatok hogy kulturális, oktató jellegű vagy tudományos eseményekkel kell hozzájáruljanak a trianoni békeszerződés jelentőségének tudatosításához. A közszolgálati rádiók és televíziók tematikus műsorokkal készülnének erre a napra.

Provokatív indoklás

Az indoklás hemzseg a provokatív kijelentésektől. Miután ismertetik a diktátum aláírásának körülményeit és a történelmi tényeket, azt ecsetelik, miért fontos ez a román nemzet számára.

A trianoni szerződés az indoklás szerint nemcsak jogi értelemben adta vissza Erdélyt az anyaországnak, Romániának, hanem megerősítette azokat a politikai és társadalmi jogokat, melyek megillették az Erdélyben többséget alkotó románságot. Hangsúlyozzák, a békeszerződés a jelenlegi európai geopolitikai valóság fontos eleme. Az ünneplés azért is kiemelkedően fontos, mert az elmúlt időszakban kísérletek történtek a békeszerződés jelentőségének torzítására. 

Az ötlet előzménye, hogy a román külügyi tárca múlt héten kifogásolta, hogy a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját.

(Foter.ro)

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. június 30. 11:12
Az MSZP és a DK szövetségesei...
Orange79
2019. június 29. 22:52
Előbb-utóbb még fordulhat a történelem kereke, ezzel az oláhok is tisztában vannak.
atila68
2019. június 29. 22:16
Izgalommal várom a európai uniós illetékesek (vannak ilyenek?) tiltakozását.
Csomorkany
2019. június 29. 21:40
Ünnepeljék. Nekik van mit. Mi meg megemlékezünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!