A katonatemető meggyalázása ellen tüntettek Budapesten

2019. június 08. 20:52

Százak demonstráltak a román nagykövetség előtt szombaton az úzvölgyi agresszió ellen.

2019. június 08. 20:52
Kecskés Csoma
Az úzvölgyi katonatemetőben történtek után sebtében, a Facebookon szerveződött demonstráció szombat este hat órára a román nagykövetség elé.

A helyszínen néhány száz ember gyűlt össze a meghirdetett időpontra, többségében székely zászlót lobogtatva, de helyenként felbukkant egy-egy nemzeti színű, illetve árpádsávos lobogó is. A megjelentek összetétele meglehetősen vegyes volt, képviseltette magát a Mi Hazánk és a radikális Hatvannégy Vármegye Mozgalom is, többségében azonban pártokhoz és szervezetekhez nem kötődő békés tüntetők voltak jelen, sokan erdélyi származásúak.

A demonstráció a székely és a nemzeti himnusz éneklésével kezdődött, ezt a felszólalások követték. Beszédet mondott a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja is.

Az első felszólaló kiemelte, az incidens során a csendőrség és a rendőrség csak „színlelték a rendfenntartást, szabad utat adva ezzel a düh, a gyűlölet és az erőszakosság számára.” „Jólét, megnyugvás és társadalmi béke csak egymás kölcsönös tiszteletben tartásával lehetséges” – zárta gondolatait az első szónok.

A második beszédben elhangzott, hogy a románok gyorsan rájöttek, hogy mit tettek, és csütörtökről péntekre virradóan helyrehozták a kárt. „Soha román székelykaput ilyen gyorsan még nem épített” – hangzott el, nagy derültséget és tapsot kiváltva a tömegből.

Az utolsó felszólaló, felemlegetve az erdélyi magyarokat ért rengeteg sérelmet beszédét azzal zárta, hogy köszönet illeti azokat románokat, akik felszólaltak az Úzvölgyében történtek ellen, illetve megköszönte a román sajtó többségétől tapasztalt tárgyilagos tájékoztatást.
A tüntetés végig megőrizte békés jellegét, ezt azsem zavarta meg, hogy a harmadik felszólalót egy, a tömegből bekiabáló ember megszakította, sérelmezve, hogy a szónokok „a románokat szidják”, őt hamar lecsendesítette a tömeg.

Az utolsó szónokot követően néhányan rázendítettek a „Nem Románia, Székelyföld” szólamra, azonban ez gyorsan elhalkult. A tüntetés végén a hangszórókból elhangzott Wass Albert Üzenet haza című verse, majd a tömeg elénekelte a Szózatot. A megjelentek összetételét jól jellemzi, hogy míg egyesek elöl ezek után rákezdtek a „Vesszen Trianon”-t kiabálni, addig hátul sokan csendesen még egyszer elénekelték a székely himnuszt.

A rendezvényt követően az összegyűltek békésen távoztak.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atilla
2019. június 09. 04:45
A múltkor azt kérdeztem,hogy a gazdag arab országok,miért nem fogadják be a saját fajtájukat sem,(???)pedig kultúrájuk,vallásuk is,nyelvük is,mindenük megegyezik,közös. Most azt kérdezem,hogy az a sok jogvédő szervezet(nem is sorolom fel,olyan sok van Magyarhonban is)miért nem szól egy szót sem ebben a gyalázatos űgyben??? Az EU nagyon aggódik a magyarországi elnyomás miatt,az európai értékek miatt,az emberi jogok miatt,minden miatt! Akkor most hol vannak ezek a képmutató,szégyentelen george soros szervezetek??? Na ez az igazi liberalizmus,minden eltakarás nélkűl,tisztán lássa mindenki !!! Ilyen "emberekre" és "szervezetekre"van szüksége a híres Európai Uniónak és Magyarországnak!!! Ez a jövő,amiről "mindenki" álmodik...
qwrtzq
2019. június 09. 01:09
sehol egy momo-s vagy MSZP DK-s zászló
annamanna
2019. június 08. 23:57
Péld 27,4 A búsulásban kegyetlenség van, és a haragban áradás; de ki állhatna meg az irígység előtt?
3M..
2019. június 08. 23:00
Kádár idejében egy egyszerű faluromboláson több százezres tömeg állt ugrásra készen. Ma meg három tucatnyian tüntetnek? Hogy lesz ebből békemenet? Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!