Két ciklus Magyarországon

2019. április 02. 20:09

A 2009-ben indult gazdasági ciklus igen nagy hasonlóságot mutat az 1995-ben indulttal.

2019. április 02. 20:09
Zsiday Viktor

„Habár a kormányzati narratíva szerint Magyarországon egészen különleges (repkednek a »Trianon óta nem látott«, »Mátyás király óta«, stb. kifejezések) gazdasági növekedés zajlik, valójában a 2009-ben indult gazdasági ciklus igen nagy hasonlóságot mutat az 1995-ben indulttal, amit szeretnék pár grafikonnal röviden demonstrálni.

Mindkét esetben hasonló volt a kiindulási helyzet, ugyanis 1994-re illetve 2008-ra – az összeomlás előtti évekre – durva egyensúlytalanságok alakultak ki a magyar gazdaságban. Mindkét esetben elképesztően megnőtt a költségvetés hiánya (bár a második esetben a költségvetési deficit ledolgozása már korábban, 2006-tól elindult), és a folyó fizetési mérleg is hatalmas negatívumot mutatott, ami azt jelezte, hogy az ország jóval többet költ, mint amit megtermel, és a különbséget hitelekből finanszíroztuk. Amint a nemzetközi helyzet elkezdett fokozódni, és a külső tőke megijedt, azaz nem volt hajlandó tovább finanszírozni az egyre veszélyesebbnek tűnő országot, azonnal államcsődközeli helyzet alakult ki. 1994/95-ben a mexikói válság, 2008-9-ben a globális bankválság nyomott satuféket a külső finanszírozásnak. Mindkét esetben azonnali, nagyon nagy véráldozattal járó alkalmazkodást (magyarul csökkenteni  a megalapozatlan túlfogyasztást) kellett kezdeni, ami a grafikonokon jól látszik.”

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2019. április 03. 15:56
2009-ben beindult neked az anyád picsája, az, te hazug seggfej! 5 százalékos hiánnyal rohangált mindenhova Orbán, az EU elutasította, nem lehetett 3% fölötti, az IMF meg diktálni jött, hogy politikailag mi legyen, de szerencsére elzavartuk őket. Aztán megoldottuk magunk, és jobban hasítunk most mindenkinél! Növekvő jövedelmek, csökkenő munkanélküliség, csökkenő államadósság! Ilyesmit egyszer sem tudott a komcsi, mszp-szdsz nemzetellenes gazemberek hada csinálni!!! Ötven év alatt sem! Úgyhogy mássz vissza a büdös fészkedbe és szarjál ott magadnak, ne itt minálunk!
Vainamoinen
2019. április 03. 11:29
Ki ez a szerencsetlen? Kar volt beszerkeszteni.
Esvány
2019. április 03. 10:27
"szerintem a mostani orban garnitura 2010-tol kormanyoz nem 2012-tol" Hiába volt kormányon Orbán 2010-től, ha Simor András ott tett keresztbe neki, ahol csak akart. "Nem támogatta az árfolyamgátat, a végtörlesztést és a devizahitelek forintosítását sem, amelyet végül a kormány szerencsés időzítéssel a svájci jegybank árfolyamgátjának eltörlése előtt hajtott végre. Nem támogatta a kormány "unortodox" lépéseit (tranzakciós adó, a devizahitelezés betiltása, a magánnyugdíjpénztárak felszámolása), a jegybank minden esetben elzárkózott és tanulmányokat írt arról, hogy miért nem lehet ezeket a javaslatokat végrehajtani. Nem értett egyet azzal, hogy a jegybanknak támogatnia kellene a kormány költségvetési politikáját vagy a gazdaság élénkítését, miközben az európai és amerikai jegybankok drasztikus kamatcsökkentést hajtottak végre."
barang
2019. április 03. 09:04
Zsiday ur valszeg nem ismeri az ovodas viccet a süniröl a meg a drotkeferöl: az hogy ket dolog valamiben hasonlit az meg nem azt jelenti hogy ugyanaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!