Az MTA nem múltba tekintő, mozdíthatatlan intézmény

2019. április 04. 09:51

Tavaly kész helyzet elé állítottak bennünket: 54 percet kaptunk az akadémiai törvénytervezet véleményezésére.

2019. április 04. 09:51
Lovász László

Palkovics László évtizedek óta dolgozik a hazai felsőoktatásban, tudományban. Elképzelhetőnek tartja, hogy olyan lépésekre készül, amelyek a magyar tudományos élet kárára lesznek?

Nem hiszem, ugyanakkor azt gondolom, hogy jobb lett volna, ha az akadémikusként rá is vonatkozó törvények meghozatala előtt konzultál velünk a minisztériuma. Erre megvolt a lehetőség. Minden átalakításhoz idő kell, minden szereplőnek át kell gondolnia a várható következményeket, az érdemi döntéseket hatásvizsgálatnak kell megelőznie. Ez eddig nem történt meg, de megtörténhet. Fontos tárgyalások folynak közöttünk.

A 2010-től kormányzó Orbán-kabinet idején adták át a Természettudományi Kutatóközpontot, az MTA Humán Tudományok Kutatóházát, több mint tízmilliárdot kapott a Nemzeti agykutatási program. Felépült Szegeden a lézerközpont, Martonvásáron milliárdokért fejlesztik a mezőgazdasági kutatóközpontot. Nehezen vádolható tudományellenességgel az Orbán-kormány.

Egyetértek ezzel, éppen ezért volt megdöbbentő, amikor tavaly nyáron kész helyzet elé állítottak bennünket az akadémiai törvény módosításával: 54 percet kaptunk a tervezet véleményezésére. Ez méltatlan bánásmód a 192 éve alapított intézménnyel. Azt is hozzá kell tenni, hogy a tagadhatatlan fejlesztések ellenére Magyarországon továbbra is alacsony a tudomány támogatása. A gyakorta emlegetett uniós átlagértéket, a nemzeti össztermék legalább 1,8 százalékának kutatás-fejlesztésre való felhasználását nem értük el.

A március 8-án aláírt szándéknyilatkozat oldotta a feszültséget, közelebb hozta egymáshoz önöket?

Azt hiszem, erről van szó, ugyanakkor ez a dokumentum tág kereteket biztosít. Nagyon sok részletről kell egyeztetni a következő hetekben.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2019. április 04. 18:09
Unalmasak már ezek a bolsi akadémikusok. Ők mindig mindent csak izoláltan, az adott szituűcióban értelmeznek, ez persze nem ideológiai harc, nem ellenségességről van szó... De pontosan igen. És ezt mindenki tudja róluk.
puszika
2019. április 04. 15:36
És a tervezet előtt hány órát tárgyaltak, egyeztettek elnök elvtárs?? Vagy az nem számít??
zolizolizoltan
2019. április 04. 12:29
Egy alkalmazott kutatásban legtöbbször a tapasztalati értékeket, tényezőket kell kideríteni. Az alaptudás ott van a szakkönyvekben garmadával. Az alkalmazott kutatásban résztvevő számára mindegy, ki végezte el előtte az alapkutatást, az MTA-n belül vagy esetleg külföldi alapkutatók. A cégek számára a tapasztalati értékek, fogások a féltve őrzött titkok és ha ezek nem állnak rendelkezésére alkalmazott kutatást indít el. Úgy látom, egysíkú az MTA gondolkozása, csak azt feltételezik, hogy minden alkalmazott kutatás az MTA-n belüli alapkutatásból indul ki. Ez rendkívül maradi, sőt káros szemlélet! Tanulmányútra kellene küldeni az akadémikusokat egy nagy multi központi kutató intézetébe, hogy egy kicsit beleszagoljanak, hogyan is néz ki az iparban az alkalmazott kutatás? Tudom igazságtalan vagyok, sok akadémikusunk ismeri a nagyvállalatok kutatásait belülről is. Inkább arról van szó, hogy a matematikusok, társadalomtudósok másképp tapasztalják meg a kutatások alkalmazását. Ezért azt hiszem, az ipari és agrár kutatásokat külön kellene kezelni, más intézményi formában.
zakar zoltán béla
2019. április 04. 11:11
És? Is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!