Miért nem ünnepeltek a magyarok?!

2018. december 04. 20:19

Nem is értem, miért nem akartak ünnepelni a romániai magyarok december elsején, amikor őseiknek olyan óriási szerencséjük volt, hogy az első világháború után Romániá­hoz kerülhettek.

2018. december 04. 20:19
Kuti János

„Nem is értem, miért nem akartak ünnepelni a romániai magyarok december elsején, amikor őseiknek olyan óriási szerencséjük volt, hogy az első világháború után Romániá­hoz kerülhettek.

Egy hatalmas és erős ország lakóivá válhattak, amely a nagy háború után több mint háromszor nagyobb lett, mint a maradék Magyarország. A legjobb lett volna, ha akkor mindazok, akik nem menekültek el, rögtön románokká válnak. Leszármazottjaik sokkal büszkébbek lehetnének, és önfeledtebben ünnepelhetnének, mint azok, akik még most is nemzeti színű fél téglával verik mellüket, miszerint ők erdélyi vagy romániai magyarok, netán éppenséggel székelyek volnának. Mert ugyebár ezek a maradék magyarok csak azzal tudnak dicsekedni, hogy ezer éve élnek itt, Erdélyben, míg a románok sokkal több, mint kétezer esztendeje, amiről csak azért nincsenek írásos feljegyzések, mert akkor még nem találták volt fel a papírt a kínaiak. (És a papirusz előállításához szükséges nád nem termett vidékünkön.) Aztán a románok büszkébbek is lehetnek a magyaroknál, hisz olyan hadvezért adtak Magyarországnak, mint a törökverő Hunyadi János, aki csak úgy szívességből védte Nándorfehérvárt, a későbbi szerb Belgrádot. ”

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2018. december 04. 20:44
Ha 100%-ban sikerül a román "igazságtétel", és a Magyar Nemzeti Múzeum kincsei is a "méltó" - román - fennhatóság alá kerülnek anno, akkor ma nyilván könnyebben ünnepelt volna az odaszakadt magyarság: De közbelépett egy meggondolatlan amerikai: "Harry Hill Bandholtz tábornok lovaglóostorral zavarta el a Magyar Nemzeti Múzeumot fosztogató román katonákat. Román csapatok 1918 októberének végén lendültek támadásba. Miután a Károlyi-kormány leszerelte a hadsereget és megtiltotta az ellenállást, az ellenség szinte zavartalanul haladt előre. Karácsonyra a román katonák bevonultak Kolozsvárra, 1919 áprilisában pedig felsorakoztak a Tisza mentén. Szabadrablás A tanácsköztársaság bukása után – megszegve az antant szigorú parancsát – átlépték a folyót, és augusztus 4-én bevonultak Budapestre. A román megszállás alá került területeken gyakoriak voltak a visszaélések és az erőszakos cselekmények. Szisztematikusan folyt Magyarország kirablása." De nem sikerült a román szellemnek jó munkát végeznie, így a magyarok joggal csóválják a fejüket és - nem ünneplik őket... Az ünneplést ugyanis: ki kell érdemelni...
krakken96
2018. december 04. 20:30
Ugorjunk. Mikor volt a legjobb az erdélyi magyaroknak? 1950-60 Ergo Romániát idegen hatalomnak kell igazgatni. Pl.egy német EU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!