Erdélyi Magyar Néppárt: Azért lett érvénytelen a referendum, mert a parlamenti pártok nem mozgósítottak

2018. október 08. 16:11

A parlamenti pártok nem mozgósítottak, ezért lett érvénytelen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról szóló romániai népszavazás – jelentette ki Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

2018. október 08. 16:11

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a parlamenti pártok nem mozgósítottak, ezért lett érvénytelen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról szóló hét végi romániai népszavazás. 

A Szilágyi Zsolt pártelnök által jegyzett állásfoglalás szerint a választók azért maradtak tétlenek, mert a parlamenti képviselettel rendelkező pártok nem azonosítottak „direkt zsákmányszerzési lehetőséget” a népszavazás kapcsán, ehhez mérten cselekedtek és maradtak inaktívak, s így a választóik sem érezték magukénak a népszavazást.

Az EMNP szerint a részvételi kedvet az is aláásta, hogy a rosszul feltett kérdés kampányára „eleinte rátelepedtek a kormánypártok, majd a brüsszeli fenyegetések”, és a mozgósítás a parlamenti pártok részéről nem történt meg. 

A parlamenti képviselettel nem rendelkező erdélyi magyar párt a magyar választóknak az országos átlagnál is alacsonyabb részvételét annak tulajdonította, hogy míg a Magyar Polgári Párt (MPP) és az EMNP, valamint a történelmi magyar egyházak az igen szavazatra buzdítottak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői „ellentmondásos üzeneteket fogalmaztak meg”, ez pedig a választói kedv csökkenéséhez vezetett. 

Az EMNP azt a tanulságot fogalmazta meg az erdélyi magyarok számára, hogy magas választói részvételt csakis közös célok mentén megvalósított, a magyarok összefogásán alapuló mozgósítással lehet elérni. 

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. október 08. 17:13
"Azért lett érvénytelen a referendum, mert a parlamenti pártok" eleve rossz szabályokat hoznak a érvényességre. A parlamenti képviselői helyeknek bezzeg képesek kiosztani a 100%-át mindig, a részvételi aránytól függetlenül. Mindegynek kellene lennie, hogy hányan szavaznak. A nem szavazókat tekintsék tartózkodónak, mivel olyan opció nem szokott szerepelni a szavazólapon, mert minek. Csak a szavazók véleménye kellene, hogy számítson és nem a nem szavazók talán nem is létező, de semmiképpen nem ismert véleménye. Egyszerű praktikus okokból. De éppen azért létezik az érvényességi szabály a népszavazásoknál, hogy ne a nép dönthessen, hanem a parlament.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!