Mattis: Az Egyesült Államok elkötelezett Délkelet-Európa mellett

2018. július 13. 15:43

Az amerikai miniszter közvetve üzent Oroszországnak, amelyet a Nyugat gyakran azzal vádol, hogy akadályozza a régió integrációját az Európai Unióban és a NATO-ban. „Nem vagyunk naivak és nagyon is tisztában vagyunk azzal, hogy egyesek azt szeretnék, ha ma itt nem járnánk sikerrel” – hangsúlyozta, majd hozzátette: ez a találkozó ugyanakkor bizonyítéka az elválaszthatatlan transzatlanti kapcsolatoknak.

2018. július 13. 15:43

Az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett marad Délkelet-Európa mellett, és nem járnak sikerrel azok, akik megosztottságot szeretnének - mondta James Mattis amerikai védelmi miniszter pénteken Zágrábban, az Amerikai-adriai alapokmányt aláíró országok (Adriai Charta) védelmi minisztereinek találkozóján.

Mattis Horvátország, Albánia, Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Koszovó minisztereit arról biztosította, hogy „Washington elkötelezett a béke és a stabilitás mellett Európa ezen sarkában”. Az amerikai miniszter közvetve üzent Oroszországnak, amelyet a Nyugat gyakran azzal vádol, hogy akadályozza a régió integrációját az Európai Unióban és a NATO-ban. „Nem vagyunk naivak és nagyon is tisztában vagyunk azzal, hogy egyesek azt szeretnék, ha ma itt nem járnánk sikerrel” – hangsúlyozta, majd hozzátette: ez a találkozó ugyanakkor bizonyítéka az elválaszthatatlan transzatlanti kapcsolatoknak. 

Aláhúzta, hogy az Egyesült Államok tovább erősíti a régióval kialakított partnerséget, amely szerinte nemzeti stratégiájuk része. Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter kiemelte: a régió országai és az Egyesült Államok „együtt erősebbek és felkészültebbek”. Horvátország kis ország, de kategóriáján felül tud küzdeni - tette hozzá. Mint mondta: több NATO-misszióban is részt vesznek Afganisztánban, Koszovóban és a Baltikumban, a jövő hónaptól pedig az új haditengerészeti hadműveletben is a Földközi-tengeren (Operation Sea Guardian), ahol az embercsempészek ellen küzdenek majd.

Remélem, hogy erőfeszítéseinket nem veszik magától értetődőnek” – fogalmazott a tárcavezető. Az Adriai Chartát 2003-ban hozta létre Horvátország, Albánia, Macedónia és az Egyesült Államok. 2008-ban Bosznia-Hercegovina és Montenegró is csatlakozott. Az együttműködés célja a részt vevő balkáni államok NATO-csatlakozásának támogatása. A folyamatban megfigyelőként vesz részt Szlovénia, Koszovó és Szerbia. Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter nem volt jelen a találkozón, mert Zágráb korábban nemkívánatos személyi nyilvánította. 

Albánia és Horvátország 2009-ben, Montenegró pedig tavaly csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Macedónia a csütörtöki brüsszeli NATO-csúcson kapott meghívást a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, köszönhetően annak, hogy várhatóan sikerül lezárnia a Görögországgal fennálló névvitáját.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. július 13. 19:15
Tudjuk, Koszovó, támaszpont.
mokány
2018. július 13. 16:31
Azt minek vegyük, hogy amerikai hadihajó tett partra jövevényeket olaszországban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!